1675
Houthaarden
Gepubliceerd: 09-10-2012 Laatste update: 28-04-2017

De dagen zijn korter, de avonden langer en het buitenleven heeft zich verplaatst naar binnen. Tijd voor warmte, comfort en behaaglijkheid.

Menig haardbezitter verheugt zich er al op; binnen opgekruld op de bank genieten van het vlammenspel in de haard. Terwijl het ene lage drukgebied na het andere kou en nattigheid over ons uitstort, warmen we ons binnen aan een knappend vuurtje. De dansende vlammen zorgen voor een boeiend schouwspel

waar je niet snel op uitgekeken raakt. Haarden en kachels zijn sfeermakers bij uitstek en wat te denken van die extra vleug romantiek? De r zit niet voor niets in de maanden die gaan komen!

Waarom kiezen voor hout?
Voor de echte houtfreak kan niets op tegen de sfeer en romantiek van een echt houtvuur. Bij een goed bosbeheer is hout bovendien een onuitputtelijke energiebron. Als hout op de juiste manier wordt verbrand, belast men de natuur niet meer dan wanner een boom op een natuurlijke wijze zou afsterven. Het stoken van hout in balans met de natuur, past dan ook in de natuurlijke kringloop en draagt niet bij aan het broeikaseffect. Houtkachels hebben tegenwoordig een zeer hoog rendement en de uitstoot is relatief zeer schoon. Dit geldt in het bijzonder voor kachels die zijn voorzien van een tertiaire verbranding. Bij deze kachels worden de vrijkomende gassen naverbrand door het injecteren van extra verbrandingslucht, hetgeen de kachels extra milieuvriendelijk maakt.

De "echte" open haard
Met zijn open karakter heeft de open haard een grote aantrekkingskracht op mensen die houden van gezelligheid. Rondom het vuur zitten en kijken naar het spel van de vlammen. Er bestaan veel typen open haarden. De fronthaard is alleen aan de voorzijde open. Bij de hoekhaard kunt u van twee kanten van de vlammen genieten terwijl een driezijdige haard het vuurbeeld van drie kanten laat zien. Een tunnelhaard wordt veelal in een scheidingswand aangebracht en geeft daardoor in twee ruimten sfeer en warmte. En als u over voldoende ruimte beschikt, kunt u tenslotte ook nog kiezen voor een vrijstaand model.

Haardkachels
Haardkachels zijn vrijstaande houtkachels, voorzien van een deur met glasruit. Er is keuze uit een reeks modellen die stuk voor stuk garant staan voor sfeervolle en efficiënte verwarming van de ruimte. Naast functionele kwaliteiten zorgt het grote vuurbeeld bij deze kachels ervoor dat het ook echte sfeerverwarming is.

De inbouw- en inzethaard: openhaarden met het rendement van een kachel
Een inbouwhaard wordt als complete haard, inclusief de aansluiting op het rookkanaal, in een muur of gemetselde kolom, een zogenoemde boezem, ingebouwd, zodat alleen de voorkant met de omlijsting zichtbaar blijven. Daardoor zijn heel strakke ontwerpen mogelijk. Puur design, maar wel gekoppeld aan een hoog rendement. Dat hoge rendement is ook uitgangspunt geweest voor de ontwikkeling van de inzethaard, die net als de inbouwhaard in ruime mate warme convectielucht verspreidt. Een inzethaard is een kant-en-klare haard die in de opening van een bestaande open haard wordt geplaatst. De meeste modellen hebben een draai-, hef- of schuifdeur zodat de haard ook open gestookt kan worden.

Speksteenkachels
Speksteen is een natuursteensoort dat zich uitstekend leent voor het vervaardigen van kachels. De reden hiervoor is dat dit gesteente de eigenschap heeft de warmte lang vast te houden en geleidelijk af te geven aan de omgeving. Het speksteen kan op verschillende manieren verwerkt worden. Er zijn kachels die, veelal ter plaatse, volledig van speksteen worden opgebouwd. Maar er zijn ook exemplaren met wanden uit speksteen ingesloten in een raamwerk van gietijzer. En deze vormen niet alleen voor het oog een harmonisch geheel. Het gietijzeren raamwerk verleent een uitzonderlijke stevigheid aan deze kachels, die anders alleen met veel dikkere wanden uit de zware speksteen kan worden verkregen. Aldus is deze speksteenkachel, hoewel ze ook al snel zon 200 kg weegt, toch nog in één stuk eenvoudig te plaatsen en te verplaatsen. Gietijzer is bovendien uitermate geschikt voor de creatie van gedetailleerde, gegoten profielen.

Rooksignalen? Zorg voor een goed rookkanaal
Het kopen van een haard of kachel vergt een zorgvuldige afweging van veel factoren. Een heel belangrijke daarbij is het rookkanaal. Een rookkanaal heeft als belangrijkste functie het afvoeren van rookgassen.

Heeft u nog geen rookkanaal en wilt u er wel een laten plaatsen, dan heeft u daarvoor veelal een vergunning voor nodig. Het rookkanaal moet voldoen aan de voorwaarden van het Bouwbesluit. De uitmonding moet op de juiste manier bepaald worden om een goede trek te bevorderen en hinder naar de omgeving te voorkomen. De eisen verschillen per gemeente. Informeer daarom altijd bij uw gemeente naar de specifieke voorwaarden die in uw woonplaats gelden.

Als u al een rookkanaal in uw woning heeft, bedenk dan goed dat de diameter, de lengte en de vorm daarvan bepalend zijn voor de keuze van een haard. Een vakman kan beoordelen of het kanaal nog in goede staat is, of eventueel gereinigd dient te worden, en welke haard er op aangesloten kan worden.

Is een bestaand schoorsteenkanaal niet meer helemaal lekdicht, dan kan een flexibele schoorsteenvoering uitkomst bieden. Een flexibele schoorsteenvoering is is een buigzaam, roestvrijstalen kanaal dat door de bestaande schoorsteen kan worden getrokken, waardoor deze weer lekdicht is. De kanalen zijn zowel in dubbelwandige als enkelwandige uitvoering leverbaar. Deze laatste zijn zeer flexibel en daardoor goed te gebruiken bij een schoorsteen met veel bochten.

Dit type kanaal is snel en eenvoudig te monteren met behulp van bajonetverbindingen. Het heeft een grote constructieve sterkte waardoor het ook eenvoudig vrijstaand op het dak kan worden geplaatst. Hoewel deze kanalen reeds in de fabriek zijn voorzien van een uitstekende isolatie, worden ze bij brandgevaarlijke constructies als extra zekerheid altijd omkokerd met onbrandbaar materiaal.

Voldoende zuurstof voor u en uw haard
Om een haard veilig te laten branden, is er voldoende zuurstof nodig. Vooral nieuwbouwhuizen zijn vaak dermate goed geïsoleerd dat er onvoldoende zuurstof wordt aangevoerd. Bij mechanisch geventileerde huizen kan er zelfs onderdruk in de woning ontstaan waardoor de rookgassen niet goed worden afgevoerd. Er moet dan een aparte luchttoevoer worden gemaakt die vanaf een buitenmuur, via bijvoorbeeld de kruipruimte, dicht bij de open haard uitmondt. Bij de berekening van zon beluchtingsysteem dient verder rekening gehouden te worden met eventuele andere apparaten die lucht verbruiken zoals bijvoorbeeld een afzuigkap. En tenslotte: u heeft zelf natuurlijk ook nog zuurstof nodig!

Schouwen: de perfecte omlijsting van vuur
De haard met schouw was vroeger het centrale punt in huis; daar was het warm en kwam de familie bij elkaar. Ook in het moderne interieur is de gezelligheid van het samen zitten rondom de schouw weer bijzonder populair. Bovendien krijgt de schouw steeds meer de functie van een stijlvol meubelstuk. Fabrikanten spelen daarop in met een keur aan strakke, moderne schouwen en een minstens even groot assortiment aan klassieke modellen en replicas van antieke schouwen. Bovendien is er veel keuze in steensoorten voor wat betreft vormgeving, kleur en structuur. Veel gevraagd zijn op dit moment schouwen van kalksteencomposiet. Deze zijn door de compressie van het materiaal extreem hard waardoor het risico op beschadigingen of scheurvorming minimaal is. Het materiaal kan vaak ook worden geïmpregneerd, zodat het eenvoudig te reinigen is. Ook schouwen van pure kalksteen zijn zeer hard. Het mooie aan deze steensoort is dat het traditioneel met de hand wordt uitgehouwen waardoor de schouwen een zeer natuurlijke, levendige uitstraling krijgen. Bovendien is elke schouw dan uniek.

Accessoires
De accessoires die we rondom de haard vinden zijn behalve decoratief vooral ook functioneel. Zo zijn de tang, veger, pook en schep onmisbaar bij het stoken. Inspelend op de wensen van de consument en de diverse woonstijlen is dit kwartet verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Veiligheid en een aantrekkelijk uiterlijk gaan hand in hand bij de vonkenschermen. Het vonkenscherm zorgt er voor dat er geen rondspattende vonken uit de haard in de woning terecht komen. Ook handig - voor wie liever geen scherm wil - is het zogenaamde vonkengordijn. Dit gordijn van metalen lamellen kan worden weggeschoven wanneer de haard niet brandt. En om altijd een kleine voorraad brandhout bij de hand te hebben, kiest u natuurlijk voor een fraaie houtbak. Er zijn voor dit doeleinde zelfs speciale hockers met extra bergruimte voor hout onder de zitting.

Stooktips
Gebruik altijd schoon en droog hout en zorg voor voldoende trek in de schoorsteen. Omdat een brandende haard zuurstof onttrekt uit de ruimte is het voor een goede verbranding van wezenlijk belang dat er voldoende verse lucht aangevoerd wordt. En stook liever niet tijdens windstille of mistige dagen. Er ontstaat dan onvoldoende trek in de schoorsteen waardoor de verbranding onvolledig is en rookgassen onvoldoende afgevoerd worden. Als u zich aan deze simpele regels houdt en logisch nadenkt, bent u niemand tot last en zult u zeker menig aangenaam uurtje voor de haard doorbrengen.

Geld besparen op uw energierekening en ook nog bijdragen aan een schoon milieu

Fossiele brandstoffen worden schaars. Dat is ondermeer te merken aan de gasprijzen die in de afgelopen 10 jaar meer dan verdubbeld zijn. En het eind lijkt nog lang niet in het zicht. Met een houtkachel die wordt aangesloten op de cv-installatie bespaart u al gauw zon 750 tot 1.000 euro op uw gasrekening. Daar komt bij dat de co2 -uitstoot (broeikaseffect) bij de verbranding van hout neutraal is. Dat wil zeggen dat de bij de verbranding vrijkomende co2 weer wordt opgenomen bij de groei van een nieuwe boom. Samen met het hoge rendement van moderne houtkachels, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen zeer gering is, mag het stoken van deze houtkachels dan ook rustig milieuvriendelijk worden genoemd.

Bron: Vereniging Confortabel Wonen


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide