De winter zit er al even op, de kachel is uit. Maar let wel: nu is het de juiste tijd om uw kachel een onderhoudsbeurt te geven. En daarvoor maakt u natuurlijk een afspraak met de vakman. Want onderhoud aan uw kachel en schoorsteen is belangrijk. Het voorkomt niet alleen ongemak, maar ook gevaarlijke situaties. En zo zet u na de zomer met een gerust hart de kachel weer aan.
Tijdens het stoken van een kachel of haard komen rookgassen vrij die stof- en roetdeeltjes achterlaten aan de binnenkant van uw schoorsteen. In de loop van de tijd vormt zich een laag in de schoorsteen, waardoor de kachel of haard slechter stookt en de kans op een schoorsteenbrand wordt vergroot. Een ander risico van een vervuilde schoorsteen is dat er giftige gassen in uw woning kunnen komen. De oplossing is hiervoor eenvoudig: laat regelmatig uw schoorsteen vegen en maak regelmatig uw kachel of haard schoon.
Controle en onderhoud
Alle sfeerverwarmingstoestellen hebben onderhoud nodig, benadrukt Rien Berrevoets kachel- en haardenspecialist van t Vegertje in Zierikzee. Onder sfeerverwarmingstoestellen verstaan we alle verbrandingstoestellen, zowel hout- als gasgestookt, zowel open als gesloten verbrandingssystemen. Ook als u uw kachel of haard niet zo vaak gebruikt is het goed om één keer per jaar onderhoud te plegen. Of laat in ieder geval een controle door de vakman uitvoeren, zodat die kan beoordelen of er onderhoud gepleegd moet worden. In eerste instantie doet u dat natuurlijk voor uw eigen gemak en veiligheid, maar ook veel verzekeringsbedrijven hebben in hun polis staan dat er jaarlijks onderhoud aan de kachel of haard moet plaatsvinden. Mocht u dat niet doen, dan kan de verzekering weigeren te betalen bij een kachel- of schoorsteenbrand. Gebruikt u uw haard of kachel vaker - zeg, meer dan vier keer per week - dan is het raadzaam om er in overleg met uw vakman vaker naar te laten kijken.
Vogels en spinnen
Dat je met een openhaard regelmatig de schoorsteen moet vegen is bekend. Maar dat je ook bij een gastoestel regelmatig moet checken of de schoorsteen niet verstopt is, weet lang niet iedereen. Berrevoets: Bij een gaskachel heb je weinig last van roet in de schoorsteen, maar er kan in de loop van de tijd wel veel spinnenrag in het rookkanaal ontstaan. Dat probleem is groter dan veel mensen denken. Wat ook erg belangrijk is, is dat vogels geen nesten op of rond de schoorsteen maken. Vogels vinden het prettig om bij de warmte van een schoorsteen te nestelen. Ze gooien takjes in de schoorsteen die kunnen gaan schroeien. Of erger: ze vallen zelf, bedwelmd door de warmte of afvoergassen, in de schoorsteen. Dat geeft natuurlijk problemen. Om dit te voorkomen bestaan er zogenaamde anti-vogelvoorzieningen. Informeer ernaar bij uw vakman.
Gloeisteentjes
Je ziet ze veel tegenwoordig: moderne gaskachels met gloeisteentjes of gloeivlokken onderin. Dat geeft extra veel sfeer, maar het is ook iets om extra in de gaten te houden. Berrevoets: De steentjes en vlokken worden op den duur fijner en het gruis gaat in de brander zitten. Dat zorgt voor problemen. U kunt dit overigens gemakkelijk zelf in de gaten houden. Als de vlammen onregelmatig branden, bijvoorbeeld aan één zijde hoger dan de aan de andere zijde, of de vaakvlam is roodgeel in plaats van blauw, dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om hier eens naar te laten kijken. Datzelfde geldt overigens als er kleine zwarte vlokken ontstaan op de stammenset of het branderbed.
APK in de zomer
U maakt het zichzelf gemakkelijk door ieder jaar uw kachel te laten nakijken. Net zoals ieder jaar uw auto APK gekeurd wordt voor uw eigen veiligheid, zo is het ook belangrijk om uw haard- of kachel een onderhoudsbeurt te geven. Het is handig om dit ieder jaar in dezelfde maand te doen. Handig om te weten: bij de meeste haard- en kachelspecialisten kunt u een onderhoudscontract afsluiten. De vakman neemt dan zelf contact met u op als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. U heeft er zelf geen omkijken meer naar. Wel zo handig! Het geniet de voorkeur om af te spreken om het onderhoud in de zomer te laten plegen. Dat is een relatief rustige periode. Berrevoets: De meeste mensen bellen ons na de eerste koude dag in september, als ze de kachel weer aanzetten. Dan hebben wij vaak met lange wachtlijsten te kampen. Het is veel handiger om in de zomer onderhoud te laten plegen. De vakman heeft dan meestal meer tijd en bovendien bent u dan al helemaal klaar voor de eerste herfstdag.
Tip!
Tot slot: als uw kachel een paar maanden niet heeft gebrand, moet u rekening houden met lucht in de leiding. Dat kan ervoor zorgen dat het aansteken langer duurt dan normaal. Uw kachel is dan niet kapot, een beetje geduld is de oplossing.
Bron: Vereniging Comfortabel Wonen