1913
Faber Rana
Gepubliceerd: 23-10-2012 Laatste update: 28-04-2017

Eerlijk is eerlijk: de meeste haarden staan in de woonkamer. Maar waarom zou je je alleen tot die kamer beperken? Een haard kan overal. Bijvoorbeeld in de tuin. In de warme gloed van een knappend vuur is het daar zelfs hartje winter goed toeven. En wat te denken van een haard in de slaapkamer, keuken of badkamer?

Keuken
Keukens en kachels zijn onlosmakelijk verbonden. Niet voor niets wordt het fornuis in de professionele restaurantkeuken nog altijd met kachel aangeduid. Eeuwenlang was de kookplaats de enige plaats in huis waar het altijd lekker warm was. Een haard in de keuken past dan ook prima in de functie die de keuken momenteel heeft: het is niet langer een functionele plek waar wordt gekookt, maar ook een ruimte waar wordt geleefd. Een strakke inbouwhaard past perfect, er zijn zelfs varianten met een speciaal rooster waarop je kunt grillen, maar een plattebuiskachel of speksteenkachel is minstens zo functioneel: daarop kun je immers gerechten warm houden. Naast een aparte kachel of haard is het natuurlijk ook mogelijk kachel en fornuis te combineren. Een klassiek fornuis met meerdere ovens, bijvoorbeeld van Aga, is permanent op temperatuur en is daardoor bij uitstek geschikt om als bijverwarming te fungeren. Naast houtgestookte toestellen zijn er ook varianten die op gas gestookt worden. Deze moderne toestellen beschikken net als hun klassieke voorgangers over meerdere ovens , zoals een warmhoudoven, een bakoven en een sudderoven. Alleen zijn de kookplaten een stuk geavanceerder en daardoor comfortabeler in gebruik.

De haard duikt op steeds meer plaatsen in het interieur op. Bijvoorbeeld in de keuken. In deze woonkeuken in Kaatsheuvel werd de maatwerk keuken van Tinello gecompleteerd met een lijnvuur van twee meter breed. Ontworpen en gerealiseerd door exclusieve haardenspecialist Boley.

Badkamer
Een haard in de badkamer past prima bij de tendens om van deze voorheen functionele ruimte een heuse privé-spa te maken. Whirlpools, regendouches, sauna- en stoomcabines, maar ook haarden horen hierin thuis. Voor uitgebreide wellness-rituelen is tenslotte een aangename temperatuur vereist. Bovendien werkt kijken naar een knappend vuurtje extra ontspannend. Heel ver van het bed is zon haard in de badkamer niet. De trend van het moment is namelijk dat ruimten die voorheen een min of meer gescheiden functie hadden, bij elkaar worden getrokken. Badkamer en slaapkamer lopen daardoor steeds vaker naadloos in elkaar over. Een doorkijkhaard tussen slaapkamer en badkamer is toch een perfecte ruimteverdeler?

Daar waar een rookkanaal bouwkundig gezien lastig te realiseren is, past meestal wel een elektrische haard. Bijvoorbeeld deze CF-E 40 van Continental Fires: de allernieuwste LED-technologie in een kader van koper, antraciet of roestvrij staal.

Slaapkamer
Vroeger was het volstrekt normaal om een haard in de slaapkamer te hebben. Niet voor niets wordt in oude huizen het slaapvertrek nog vaak gesierd door een schouw. Dit maakt het extra eenvoudig om er een haard te plaatsen. Ook moderne slaapkamers bieden echter legio mogelijkheden voor een vuurtje. Een gashaard is ideaal in de slaapkamer: de haard is reukloos en je kunt hem op elk moment doven. Het is dus niet nodig om wakker te blijven tot het vuur eindelijk uit is. Gaskachels kunnen worden gestookt door middel van een gesloten verbrandingssysteem. Is er helemaal geen schoorsteen of rookkanaal? Dan kan een elektrische haard de oplossing zijn. Daarvoor is niets meer nodig dan een stopcontact. Doordat de haard ook een verwarmingselement heeft is het niet alleen een sfeeraccent maar ook een prima bijverwarming.

Terug van weggeweest: een haard in de slaapkamer. Deze Passeo Slim Line II gashaard van Dru biedt prachtige vlammen en grote houtblokken verpakt in een design zonder opsmuk. De haard kan strak in de wand worden geplaatst of in een prachtige natuurstenen stijlschouw, zoals deze Monaco.

Tuin
Alles wat nodig is om 365 dagen per jaar van het buitenleven te kunnen genieten: een overkapping en een haard. Zwoele zomeravonden zijn in Nederland nogal schaars. Als het later wordt is een sfeervol vuurtje wel zo aangenaam. Met een haard kun je ook in het voor- en naseizoen en zelfs in de winter prima buiten toeven. De grote vraag naar tuinhaarden heeft binnen korte tijd geleid tot een afwisselend keuzeaanbod. Ze zijn er werkelijk in alle soorten en maten. Let op dat de rookuitstroom hoog genoeg is; je wilt natuurlijk niet in de rook zitten. En zijn buren dichtbij, kies dan voor een verrijdbaar exemplaar dat je naar gelang de windrichting kunt verplaatsten. Of kies een gasgestookt model.

De beste buitenhaarden zijn sfeerverwarming en barbecue ineen. Er zijn uiteraard ook toestellen waarbij het accent helemaal op culinair genieten ligt. Denk aan een pizzasteenoven. De binnenkant van de oven is bekleed met chamottestenen, die de warmte langdurig vasthouden. Tijdens de verwarming van de oven ontstaat waterdamp, die gedurende het bakproces weer wordt afgegeven aan het product. Dat zorgt voor die heel speciale smaak en een krokante korst. Door de hoge temperatuur is de steenoven ideaal voor het bakken van pizzas, maar je kunt er ook verrukkelijk brood in bakken of vlees in braden.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide