De verwarming lekker opstoken in de winter, wij houden er ontzettend van. Maar nu de verhalen over de impact van gas op het milieu heviger worden én de gasprijs hoog staat gaan wij toch langzaam op zoek naar alternatieven óf aanvullingen op de reguliere opties. Want uiteindelijk moeten we in 2050 állemaal van het gas af. Maar hoe krijgen we dan toch dat beetje warmte in huis? Wij leggen het je uit.
Elektrisch verwarmen
De grootste verwarmer in huis is de centrale verwarming. Deze werkt op gas, tenzij je natuurlijk zo’n gezellige openhaard hebt. Als we van het gas afmoeten, dan zal hier ook een alternatief voor bedacht moeten worden. Nu kun je voor de meest ingrijpende manier gaan, de gehele vervanging van de cv maar je kunt ook geleidelijk overgaan door middel van de bijverwarming. Wij leggen je beide opties verder uit.
Doe maar de bijverwarming
Nog niet zover om helemaal over te gaan tot het elektrisch verwarmen van je huis? Dan is bijverwarmen een optie. Wij vinden dit ideaal nu er steeds meer thuisgewerkt wordt. Het is op een dag zonde om de temperatuur in het hele huis hoog te houden, als je maar in één ruimte bent.
Een verplaatsbare elektrische verwarming kan dan net de warmte bieden die comfortabel is in je werkruimte, zonder dat je hele huis onnodig warm wordt. Elektrische bijverwarming zijn er in diverse soorten van verwarming, door middel van een ventilator, keramisch, met een convector, een radiator of een straalkachel. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen en er is verschil in gebruik. Verdiep je hierin.
Permanente elektrische verwarming
Om je huis definitief te verwarmen door middel van elektriciteit te verwarmen zijn er grofweg drie systemen die gebruikt worden, naast de bekende vloerverwarming. Op dit moment is elektrisch verwarmen vaak wel wat duurder dan met gas, maar met de stijgende gasprijzen gaat dit waarschijnlijk veranderen. Wat je dus eigenlijk als stap 1 moet doen, is het optimaal isoleren van je woning. Want wat er niet uitgaat aan warmte, hoeft er tenslotte ook niet in. We gaan nu in op de meest gebruikte elektrische wijzen.
Convectorkachel
Te beginnen met de convectorkachel. Deze heb je in draagbare vorm maar ook als permanente (soort van) radiator voor aan de wand. Ze zijn voorzien van een thermostaat, afstandsbediening en (vaak) Wifi. Hierdoor kun je de temperatuur van een afstandje eenvoudig aanpassen. Ook zit er soms een app bij waarmee je de verwarming op afstand kunt bedienen. Zo kom je nooit meer in een koud huis thuis.
Keramische kachel
Dan de keramische kachel. Deze worden ook aan de muur gehangen en hebben hetzelfde handige technische systeem zoals de optie hierboven. Doordat het element minder heet wordt, brand je niet snel je vinger aan de kachel. Ook is de kachel (net als de kookplaat!) snel opgewarmd. Het nadeel is dan weer dat ze niet een heel groot bereik hebt. Je hebt er dus meerdere nodig.
Infrarood panelen
Tenslotte de infrarood panelen. Deze optie vinden wij zelf supermooi. Ze zijn namelijk heel strak en stijlvol vormgegeven en kunnen zelfs geverfd worden. Ze werken door een lange golf infraroodstraling. Dit lijkt op de stralen van de zon, maar zonder de Vitamine D helaas. Ze verwarmen daarmee zeer gericht bepaalde objecten en ruimtes. Bovendien zijn zij hét voorbeeld voor zuinig elektrisch verwarmen.
Kortom, er zijn genoeg opties om eenvoudig elektrische verwarming in je huis te introduceren. Naast deze opties kun je ook het hele systeem aanpassen door de installatie van een warmtepomp en een elektrische cv ketel.