Slurpt jouw oude cv-ketel gas en zorgt hij voor onnodig hoge kosten? Tijd om hem te vervangen! Een nieuwe cv-ketel is een grote investering. Gelukkig gaat hij wel lang mee, zo’n 12 à 15 jaar. Het is dus zeker verstandig om je goed te laten adviseren welke cv-ketel bij jouw huis en woonsituatie past voordat je een nieuwe koopt. Benieuwd naar wat voor jouw de meest geschikte cv-ketel is? Bij het kiezen van de juiste cv-ketel kun je op de volgende punten letten:
Warmwater behoefte
Als je een nieuwe cv-ketel gaat kopen moet je rekening houden met de warmwater behoefte van jouw huishouden. Dat betekent dat de temperatuur en de druk uit de kraan goed moet zijn, maar ook dat er genoeg liter warm water per minuut geleverd kan worden. Daarnaast is het belangrijk om je af te vragen of je op meerdere plekken tegelijkertijd warm water nodig hebt. Wil je douchen terwijl iemand anders beneden warm water gebruikt voor de afwas? Bij een cv-ketel wordt de warm water behoefte uitgedrukt in Comfort Waarde (CW).
Verwarmingscapaciteit
In de winter wil je het thuis natuurlijk lekker warm hebben. Het vermogen van een cv-ketel is daarom van belang. Je hebt voldoende vermogen nodig om je huis te verwarmen, maar overcapaciteit is niet energiezuinig. Hoeveel vermogen een nieuwe cv-ketel nodig heeft is afhankelijk van: de CW-waarde, je verwarmingsgebruik, het type woning, de grootte van de woning en de mate van isolatie. Het vermogen van een cv-ketel wordt uitgedrukt in kiloWatt (kW). Wij hebben voor je op een rijtje gezet welke kW waarde hoogst waarschijnlijk voor jouw woonsituatie geschikt is:
- Appartement: 11-23 kW
- Rijtjes woning: 12-28 kW
- 2 onder 1 kap: 16-30 kW
- Vrijstaand huis: >30 kW
Onderhoud
Een cv-ketel is een complex apparaat waar elektriciteit, gas en water samenkomt. Niet geheel zonder gevaren dus. Om de cv-ketel veilig, zuinig, langer en zonder storingen te laten werken, moet je hem elke twee jaar onderhouden. Dit geldt voor elke cv-ketel, het maakt dus niet uit welk type of merk je koopt. Wel is het bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel dus verstandig een onderhoudscontract af te sluiten. Zo betaal je altijd een vaste lage prijs en ben je verzekerd van een goed werkend toestel.
Energiezuinigheid
Een nieuwe cv ketel kopen kost geld, maar kan veel energie besparen en dat zie je terug op je energierekening. Een nieuwer model is vaak vele malen efficiënter. Hij gebruikt minder energie om dezelfde hoeveelheid warmte of warm water te produceren. Daarmee wordt het milieu minder belast. Kijk bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel altijd naar het energielabel voor warm water en verwarming. De cv-ketels van A-merken als ATAG, Remeha, Intergas en AWB hebben bijvoorbeeld allemaal een Energielabel A. Zo ben je er zeker van dat je niet teveel gas verbruikt.
Ook kun je kiezen voor een nieuwe vorm van verwarming, zonder gas. Je kunt dan kiezen voor een elektrische ketel of warmtepomp. Deze zijn helaas nog wel prijzig en je huis moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Wil je toch een duurzamere oplossing? Kies er dan voor je nieuwe hr-ketel te combineren met een warmtepomp op elektriciteit. Deze combinatie heet hybride warmtepomp.