Het is weer vroeg donker en het wordt kouder buiten: de winter komt er aan. Dat betekent dat de verwarming thuis een paar graden omhoog gaat en de lichten vaker aan staan. Het energieverbruik is in de winter maar liefst vier keer zo hoog als in de zomer. Dat scheelt veel op de energierekening. Maar gelukkig kun je hier met een paar kleine aanpassingen gemakkelijk op besparen.
1. Hang de was op in huis
Met dit koude weer zal je je kleding waarschijnlijk niet zo snel buiten ophangen. Wel kun je een wasrek aanschaffen voor binnenshuis– als je die nog niet hebt. Het duurt misschien iets langer tot de was droog is dan wanneer je het in de droger stopt, maar het scheelt wel veel op de energierekening. De wasdroger is namelijk een van de grootste energieslurpers in huis.
2. Verwarming iets lager
Zet de verwarming één graadje lager. Hiermee bespaar je gemiddeld 7% op het energieverbruik van de verwarming. Dit is jaarlijks zo’n 60 euro voor een gemiddeld huishouden. En van dat ene graadje kouder merk je zelf vrij weinig. Heb je het toch koud? Trek dan een warme trui aan of pak een dekentje.
3. Slimme thermostaat of thermostaatklok
Overdag niet thuis? Ga voor een slimme thermostaat. Hiermee kun je als je vertrekt van werk de verwarming alvast wat hoger zetten via een mobiele app, zodat je in een warm huis thuiskomt. Ook kun je een thermostaatklok aanschaffen. Je kunt de verwarming dan elke dag op een bepaald tijdstip over laten gaan op de gewenste temperatuur.
4. Isoleer je woning goed
Het is natuurlijk zonde als de warmte die je stookt verloren gaat doordat je woning niet goed geïsoleerd is. Het isoleren van je woning hoeft niet altijd veel geld te kosten. Ook kleine aanpassingen kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips bij de ramen, een tochtborstel bij de brievenbus en radiatorfolie achter de verwarming. Ook het dichtdoen van de gordijnen en het aanschaffen van een tapijt kan helpen om de warmte in huis vast te houden.
5. Energiezuinige kerstverlichting
Bij de kerst hoort natuurlijk ook kerstverlichting. Gelukkig is er ook energiezuinige kerstverlichting met ledlampjes. Gebruik een timer om de kerstlampjes op een bepaald tijdstip automatisch uit te laten gaan, zo voorkom je dat de verlichting onnodig aanstaat. Nóg beter is het natuurlijk om de stekker uit het stopcontact te halen als de lampjes niet aanstaan. Zo voorkom je sluipverbruik.
6. Zet kaarsjes aan
Een andere – nóg energiezuinigere – manier om je huis met de feestdagen te verlichten is het branden van kaarsjes. Kaarsen zorgen voor gezelligheid in huis. Daarnaast hoeven er dan geen lampen aan te staan en hiermee bespaar je op de energierekening. Win-win!
7. Vergelijk energiecontracten
Zit jij al jaren bij dezelfde energieleverancier? Dan betaal je waarschijnlijk een ‘slaperstarief’. Dit is een veel hoger tarief dat automatisch wordt gerekend na afloop van een contract. Zonde! Energieleveranciers geven actietarieven en welkomstkortingen aan nieuwe klanten. Het loont dus om energiecontracten te vergelijken, hiermee bespaar je gemakkelijk 250 euro per jaar. Kleine moeite, grote besparing!