Het gebruiken van een airco is voor velen alleen iets wat op vakantie gebeurd. Maar het verwarmen en koelen van je huis met een airco kan een prima alternatief zijn voor centrale verwarming of warmtepomp. Waar moet je nu precies op letten, welke factoren spelen mee in het uitkiezen van de juiste airco. In dit artikel bespreken we onder andere het verbruik van een airco als verwarming en nog veel meer.
Kosten verwarmen airco vs cv-ketel
Het verwarmen van een woning kost geld. Door de recente ontwikkelingen rond de prijs van gas en stroom ben je misschien op zoek naar een alternatieve manier van verwarmen. Het gebruik van een airconditioning systeem wordt daarom vaker in overweging genomen. Zet de centrale verwarming uit en de airco aan. Een airco verbruikt stroom en stroom kost geld, het is wel zo dat een airco afhankelijk van de efficiëntie meer koel of verwarm vermogen kan halen uit 1 kW aan stroom. Eén kilowattuur aan stroom kan zo 5 kW koelvermogen opleveren. Daardoor is het goedkoper om te verwarmen met een airco dan met een cv-ketel.
Airco verwarmt anders dan een traditionele kachel
In niet verduurzaamde of nieuwbouw huizen is een cv-ketel te vinden. Het traditionele verwarming systeem kennen we allemaal. In elke kamer is een radiator terug te vinden. Deze staan vaak niet aan, desgewenst zijn ze wel te gebruiken. Dit is wel anders bij een airco, deze wordt vaak alleen geplaatst in de belangrijkste kamers.
Een airco blaast de warme of koude lucht de hele kamer door terwijl een radiator de warmte de kamer in straalt. Dit verschil merk je niet direct, maar het kan wel voor tocht zorgen. Hierom is het verstandig om te kijken hoe de airco in de kamer wordt gericht. Een voordeel is dat de airco de lucht door de hele kamer blaast, bij een traditionele kachel is de warmtebron heel warm en verder weg een stuk kouder. Dit effect is er niet met een airco.
Warmte stijgt op hierdoor is het tijdens het verwarmen met een airco verstandig om de ventilatie naar de vloer te richten. Zo wordt de warme lucht van de airco gemengd met de koude lucht van de kamer. Bij het koelen wordt de airco juist andersom ingesteld, dus de lucht naar boven richten. Is een airco iets voor jou? Bekijk de mogelijkheden eens bij Airco webwinkel
Hoeveel binnenunits zijn er nodig?
Een binnenunit in elke ruimte is dat nu echt nodig? Het is afhankelijk van de ruimtes die je wilt koelen en verwarmen. Het meest comfortabel is het verwarmen van de belangrijkste ruimtes. Denk hierbij aan de slaapkamer, woonkamer, keuken en badkamer. Heeft je huis een open beneden verdieping, kun je met een zware buitenunit vaak de hele beneden verdieping voorzien met een één binnenunit.
Online zijn er verschillende tools te vinden waarmee je de capaciteit van de airco kunt berekenen. Daarmee kun je gemakkelijk in beeld krijgen. Hoeveel buitenunits je nodig hebt voor het compleet kunnen verwarmen van je woning. Het is bij veel buiten units mogelijk om meerdere binnenunits er op aan te sluiten. Hierdoor wordt er bespaard op de kosten.
Een compleet airco split unit pakket bestaat met maximaal vier binnenunits. Deze zijn zelf te installeren of door een professional. Het kan zeer in de kosten schelen als het zelf geïnstalleerd wordt.
Conclusie overstappen op een airco of niet
Het is per situatie de afweging, wordt er gekozen voor duurzaam verwarmen en verkoelen. Bij de aanschaf van een airco gaat het leefcomfort er zeer op vooruit. Dit komt niet zonder kostenplaatje. Dit wordt wel terug verdiend over de jaren, niet alleen in kosten, maar ook in het gemak en plezier van de woning. Aangenaam thuis werken en nog veel meer.