80
Verwarming ontluchten: Hoe doe je dat en waarom is het belangrijk?
Gepubliceerd: 17-09-2024

Een goed functionerende verwarming is essentieel voor een comfortabel en warm huis, vooral tijdens de koudere maanden. Toch kan het gebeuren dat de radiatoren niet meer optimaal verwarmen, wat vaak te maken heeft met lucht in het verwarmingssysteem. Dit probleem kun je oplossen door je verwarming te ontluchten. In dit artikel leer je wat het ontluchten van je verwarming inhoudt, waarom het nodig is en hoe je het stap voor stap zelf kunt doen.

Waarom moet je je verwarming ontluchten?

Als er lucht in je verwarmingssysteem zit, kan het water niet goed circuleren. Hierdoor kunnen je radiatoren (deels) koud blijven, zelfs als je de thermostaat hoog zet. Dit leidt niet alleen tot een lagere temperatuur in huis, maar zorgt ook voor een minder efficiënt verwarmingssysteem en een hoger energieverbruik.

Signalen dat je verwarming ontlucht moet worden:

  • Borrelende of tikkende geluiden uit de radiatoren.
  • De radiator wordt niet volledig warm (alleen boven of onder).
  • Verhoogde energiekosten, doordat het systeem harder moet werken om je huis op te warmen.

Door je radiatoren regelmatig te ontluchten, zorg je ervoor dat de warmte beter verdeeld wordt en bespaar je energie. Het ontluchten van je verwarming is een relatief eenvoudig proces dat je zonder hulp van een professional kunt uitvoeren.

brochure-2025banner.png

Hoe vaak moet je de verwarming ontluchten?

Het is verstandig om je radiatoren minstens één keer per jaar te ontluchten, bij voorkeur aan het begin van het stookseizoen. Heb je net onderhoud laten uitvoeren of is je verwarmingssysteem bijgevuld, dan is het ook een goed idee om te ontluchten. Lucht kan namelijk bij deze handelingen in het systeem terechtkomen.

Benodigdheden voor het ontluchten van de verwarming

Voor je begint met het ontluchten van je verwarming, heb je een paar eenvoudige hulpmiddelen nodig:

  • Ontluchtingssleutel: Deze kun je bij vrijwel iedere bouwmarkt kopen. Het is een klein, metalen sleuteltje speciaal ontworpen voor radiatoren.
  • Doek of bakje: Om eventueel ontsnappend water op te vangen.
  • Thermostaat en cv-ketel: Zorg ervoor dat je weet waar de thermostaat en je cv-ketel zich bevinden, want deze heb je ook nodig tijdens het proces.

Tip van een expert

Patrick Wouters, een ervaren verwarmingsmonteur, geeft het advies om altijd bij de radiator te beginnen die het dichtst bij de cv-ketel staat: “Als je bij de radiator het dichtst bij de ketel begint, werk je systematisch de lucht uit het hele systeem.”

Stap-voor-stap je verwarming ontluchten

Volg deze eenvoudige stappen om je radiatoren zelf te ontluchten:

1. Zet de thermostaat laag

Zet de thermostaat uit of op de laagste stand voordat je begint. Op die manier zorg je ervoor dat het water in het systeem is afgekoeld en de cv-ketel niet actief is. Dit voorkomt dat er heet water uit de radiator spuit wanneer je deze ontlucht.

2. Schakel de cv-ketel uit

Voor extra veiligheid kun je ook de cv-ketel uitschakelen. Dit voorkomt dat het systeem onder druk staat terwijl je de lucht eruit laat.

3. Begin bij de radiator dicht bij de ketel

Gebruik de ontluchtingssleutel om het ontluchtingsventiel van de radiator voorzichtig te openen. Dit ventiel zit meestal aan de zijkant of bovenkant van de radiator. Draai de sleutel langzaam tegen de klok in totdat je een sissend geluid hoort – dit is de lucht die ontsnapt.

4. Laat de lucht ontsnappen

Zodra de lucht eruit komt, hoor je een sissend geluid. Houd een doek of bakje onder het ventiel om eventueel water op te vangen. Zodra er water uit het ventiel begint te druppelen, kun je het ventiel weer dichtdraaien. Dit betekent dat alle lucht uit die radiator is ontsnapt.

5. Herhaal voor alle radiatoren

Werk systematisch alle radiatoren in huis af, van beneden naar boven. Vergeet de radiatoren in bijvoorbeeld de badkamer of gang niet, die vaak hoger liggen in het systeem.

6. Controleer de waterdruk van de cv-ketel

Na het ontluchten van je radiatoren kan de waterdruk in je cv-ketel gedaald zijn. Controleer de drukmeter op de ketel. Als de druk te laag is (meestal onder 1,5 bar), moet je water bijvullen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je ketel.

7. Zet de cv-ketel en thermostaat weer aan

Schakel de cv-ketel weer in en zet de thermostaat terug op de gewenste temperatuur. Check na een tijdje of alle radiatoren nu volledig warm worden.

Wat als ontluchten niet helpt?

Als je de radiatoren hebt ontlucht en je merkt dat ze nog steeds niet goed warm worden, kan er een ander probleem zijn. Mogelijk is er sprake van een verstopping, een storing in de cv-ketel of is er sprake van een defect in het systeem. In dat geval is het verstandig om een installateur te raadplegen.

Voordelen van regelmatig ontluchten

Het regelmatig ontluchten van je verwarming heeft verschillende voordelen:

  • Verbeterde efficiëntie: Het verwarmingssysteem hoeft minder hard te werken om je huis op temperatuur te krijgen.
  • Lagere energiekosten: Doordat de verwarming efficiënter werkt, verbruik je minder gas en daalt je energierekening.
  • Minder slijtage: Een systeem zonder lucht werkt soepeler en gaat langer mee.
  • Meer comfort: De radiatoren worden gelijkmatig warm, waardoor je huis sneller op de gewenste temperatuur komt.

Veelgestelde vragen

1. Hoe weet ik wanneer ik mijn verwarming moet ontluchten?

Als je radiator niet gelijkmatig warm wordt of je hoort borrelende geluiden, is dat een teken dat er lucht in het systeem zit. Het is ook goed om dit jaarlijks preventief te doen.

2. Hoe kan ik zien of de druk in mijn cv-ketel te laag is?

Dit kun je controleren op de drukmeter van de ketel. Als de druk onder de 1,5 bar staat, moet je het systeem bijvullen. Dit staat vaak in de handleiding van de cv-ketel uitgelegd.

3. Is het schadelijk om mijn verwarming niet te ontluchten?

Hoewel het niet direct schadelijk is, kan het ervoor zorgen dat je systeem minder efficiënt werkt, wat leidt tot hogere energiekosten en mogelijk meer slijtage aan je cv-ketel.

4. Hoe lang duurt het om een radiator te ontluchten?

Het ontluchten van een radiator duurt meestal maar enkele minuten. Voor een heel huis ben je ongeveer 30 minuten tot een uur bezig, afhankelijk van het aantal radiatoren.

5. Kan ik mijn vloerverwarming ook ontluchten?

Ja, maar dit is vaak een stuk ingewikkelder dan het ontluchten van radiatoren. Voor het ontluchten van vloerverwarming is het vaak beter om een specialist in te schakelen.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide