Waterbedden zijn tegenwoordig razend populair. Dankzij heel wat verbeterde technieken en een aanzienlijke prijsdaling zijn deze luxueuze bedden namelijk voor steeds meer Nederlanders toegankelijk. Het uitstekende slaapcomfort en een optimale hygiëne zijn de voornaamste redenen waarom men voor een waterbed kiest. Er zijn echter ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel hebben we de voor- en nadelen van een watermatras voor je op een rijtje gezet, zodat je zeker een weloverwogen keuze maakt!
Wat is een waterbed?
Een waterbed is een matras die bestaat uit één of meerdere kunststofzakken gevuld met water. Er bestaan twee soorten waterbedden. De originele hardside waterbedden hebben een stevige omranding om de waterzak in vorm te houden. Tegenwoordig wordt er echter bijna alleen voor softside waterbedden gekozen. Deze bedden beschikken over een handige schuimrand waardoor het bed comfortabel aanvoelt en de warmte van het bed beter geïsoleerd blijft.
De voordelen van een waterbed
1. De matras past zich aan je lichaam aan
Het allergrootste voordeel van een waterbed is dat de matras zich perfect aan je lichaamsvorm aanpast. Op deze manier kunnen de spieren en de wervelkolom zich beter ontspannen en wordt je bloedsomloop op geen enkel moment verstoord. Je gewicht wordt bovendien optimaal verdeeld, waar je steeds van een uitstekende ondersteuning geniet. Met een waterbed heb je dan ook op geen enkel moment last van rugklachten of spierpijn en wordt je nachtrust op geen enkel moment verstoord.
2. De ideale temperatuur
Elk waterbed beschikt tegenwoordig over een ingebouwde verwarming die je zelf kan instellen. In de winter kan je voor een lekker warme temperatuur kiezen, terwijl je in de zomer heerlijk fris kan slapen. De verwarmingselementen zorgen er bovendien voor dat je geen lichaamsenergie verbruikt om je bed en de dekens op te warmen. Je hartslag en je ademhaling blijven op deze manier lager, waardoor je elke dag opnieuw van een diepe en gezonde slaap geniet.
3. Een duurzame en onderhoudsvrije keuze
Een correct gebruikt waterbed gaat aanzienlijk langer mee dan een traditionele matras. Een watermatras gaat namelijk ongeveer 15 tot 20 jaar mee, dubbel zolang als een standaard matras. Bovendien is het bed erg eenvoudig te onderhouden. Eén keer per half jaar een flesje conditioner aan het water toevoegen en de matras regelmatig met een vinylreiniger schoonmaken is voldoende om jarenlang van een uitstekende nachtrust te profiteren.
4. Beschermt tegen allergieën
Waterbedden zijn erg schone en hygiënische bedden. Dankzij de gesloten opbouw vind je geen zweet, bacteriën en huisstofmijten in de matras terug. Het slaapoppervlak blijft schoon, waardoor je van eventuele allergieën gespaard blijft. Om de groei van algen en bacteriën in het water tegen te gaan, moet je regelmatig conditioner aan het water toevoegen. Op deze manier blijft ook het water fris en geniet je op elk moment van een optimale hygiëne.
De nadelen van een waterbed
1. Kans op lekkages
Om ervoor te zorgen dat je op geen enkel moment voor onaangename verrassingen komt te staan, is het belangrijk dat je met enkele nadelen van waterbedden rekening houdt. Zo kan het gebeuren dat de matras begint te lekken. Een waterbed lekkage is meestal het gevolg van een scherp voorwerp of van vuil dat op het watermatras drukt. De combinatie van de druk van het vuil met de druk van het water zorgt er namelijk voor dat er scheurtjes kunnen ontstaan. De betere merken zijn hier echter op voorbereid en zorgen ervoor dat de kwaliteit zo hoog is dat de kans op lekkage zo goed als onbestaande is.
2. Een waterbed is enorm zwaar
Een gevuld waterbed is loodzwaar. Het gewicht kan zelfs tot een halve ton of meer oplopen. Het is dan ook enorm belangrijk dat je goed nakijkt of je woning dit gewicht kan opvangen. Verder moet je ook tijdens een verhuizing rekening houden met het enorme gewicht van je bed. Om het bed vlot te kunnen verplaatsen, zal je de kunststofzakken eerst moeten legen. Een vol waterbed verhuizen is namelijk een gevaarlijke opdracht die zowel schade aan je lichaam als aan je bed kan veroorzaken.
3. Bewegen en klotsen matras
Tenslotte zijn niet alle watermatrassen even stabiel. In een ongestabiliseerd model heeft het water meer bewegingsvrijheid, waardoor je een klotsend gevoel kan ervaren. Sommige mensen hebben hier helemaal geen last van, voor anderen is dit een zeer onaangenaam gevoel. Om er zeker van te zijn dat het klotsend gevoel je nachtrust niet verstoort, kan je dan ook best voor een gestabiliseerd waterbed kiezen.
Kwalitatief hoogstaande watermatrassen zijn echter zo ontworpen dat je op geen enkel moment een klotsend gevoel zal ervaren. Alle bekende merken hebben op de meest voorkomende problemen van een waterbed ingespeeld. Ze hebben hun productie aangepast en hun nieuwste modellen zorgen dan ook bijna nooit voor problemen.
Wil je nou ook een nieuw waterbed kopen? Neem dan eens een kijkje op deze website. Bij La Luna Waterbedden kun je tevens proef liggen in de ruime showroom.