2107
Als bedwantsen je terroriseren
Gepubliceerd: 02-06-2020

Sta je ‘s ochtends op met rode bultjes die verschrikkelijk jeuken en je hebt geen mug gehoord of gezien? En dat duurt  nu al een week? Dan is het tijd om te kijken of je geen bedwantsen - ook wel bed bugs genoemd - in je slaapkamer hebt. Als dat het geval is, zit er eigenlijk maar één ding op: de ongediertebestrijder bellen. 

 

Hoe weet je of je last hebt van bedwantsen?

smeg-2024-2.png

Niet alle rode bultjes, uitslag en jeuk hoeven te duiden op de aanwezigheid van bedwantsen. Het kan ook een huidprobleem of een allergie zijn die je parten speelt. Of een ander beestje natuurlijk, zoals muggen of vlooien. Eigenlijk moet je eerst al die zaken uitsluiten. Vervolgens ga je in en rond je bed kijken. Zie je rode bloedvlekjes op je beddengoed? Kijk dan verder, eventueel met een zaklamp en een loep. Check de hoeken en naden van je matras, alsmede de hoeken, kieren en naden van je bed. Als je daar kleine insecten en allerlei viezigheid ziet, weet je het zeker: je hebt te maken met bedwantsen!

Wat zijn het eigenlijk, bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine, platte insecten van zo’n 3 tot 6 millimeter groot. Ze zijn overwegend bruin en zien wat roder als ze net gegeten hebben. Ze leven namelijk van bloed. Jouw bloed! Of dat van je huisgenoten of huisdieren, al hebben bedwantsen een voorkeur voor mensenbloed.  Bedwantsen komen niet uit zichzelf je huis binnengewandeld, je neemt ze zelf mee. Hoe dan? Je hebt bijvoorbeeld in een hotelkamer geslapen waar bedwantsen zitten. De beestjes zijn ongezien je koffer in gekropen en zo met je mee naar huis gereisd.

Waar zitten die bedwantsen?

Eenmaal thuis kruipen ze uit je koffer en verstoppen zich in jouw slaapkamer. Hun favoriete plekje is in en rond jouw bed, want jij bent hun voedselbron. Als je slaapt, komen de bedwantsen uit hun schuilplaatsen, klimmen op je, planten hun snuitje in jouw huid en tappen bloed. Als ze vol zitten - verzadigd zijn, volgens mama - kruipen ze weer van je af en verstoppen zich weer, vaak op dezelfde plaats: in de naden van je matras, in de constructie van je bed, in je nachtkastje, je bedlampje, achter de plinten of in de gordijnen.

Waar komen die bloedvlekjes in bed vandaan?

Een belangrijk symptoom van bedwantsen vormen de bloedvlekjes in je lakens, hoeslaken en/of dekbed. Het is jouw bloed. Wat gebeurt er namelijk? Je beweegt in je slaap, zeker als je onbewust aangevallen wordt door bedwantsen ga je liggen woelen. Daardoor plet je - wederom onbewust - sommige bedwantsen. Dat veroorzaakt de bloedvlekjes, want de bedwantsen spatten als het ware uit elkaar. 

Zijn bedwantsen gevaarlijk?

Bedwantsen en bedwantsenbeten zijn in principe niet gevaarlijk. Bedwantsen brengen geen ziekten over, zoals bijvoorbeeld sommige muggen dat wél kunnen doen. Het enige gevaar dat je loopt, is dat je je huid kapot krabt, waardoor er huidinfecties kunnen ontstaan. Maar vervelend is het natuurlijk wel, die jeuk. Bovendien ziet het er niet uit, die bultjes en uitslag over je lichaam. Je moet er dus wel wat aan doen, anders wordt het probleem alleen maar erger. Gelijk ander ongedierte planten ook bedwantsen zich namelijk in razend tempo voort.

Bedwantsen zoeken met honden

Bedwantsen zelf bestrijden is een kansloze onderneming. Probleem is namelijk dat het erg lastig is om alle bedwantsen, hun nimfen (larven) en eitjes te vinden. Zie je er één over het hoofd, dan keert de plaag vrijwel zeker terug. Een professionele bestrijder schakelt - als hij er niet 100 procent zeker van is dat hij alle bedwantsen in beeld heeft - een collega in die met speurhonden langs komt. De honden sporen dan de laatste bedwantsen op.

Hoe kom ik van bedwantsen af?

Als je de pech hebt om bedwantsen in je slaapkamer te hebben, aarzel dan niet en bel jouw lokale specialist van Bedwantsen Bestrijden. Via deze website vind je een ongediertebestrijder die weet van hem te doen staat om jou van de bedwantsen af te helpen. Hij heeft er ook de materialen en middelen voor: hij gebruikt een sterk insecticide en/of behandelt de besmette ruimtes met een stoomapparaat of een hittekanon. Het is helaas de enige manier om een bedwantsenplaag onder controle te krijgen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide