Voor ruim negentig procent van de jongeren van 12 tot en met 25 jaar is de slaapkamer een veilige plek. Dat blijkt uit onderzoek van IKEA Nederland*. Nederlandse jongeren voelen zich er fijn en veilig omdat ze hier alleen kunnen zijn en hun eigen plek hebben. Eén op de drie brengt er, naast slapen, minimaal drie uur per dag door. De jongeren zijn er vooral bezig met hun mobiele telefoon of iPad en luisteren muziek. Ook is de slaapkamer een geliefde plek voor meer serieuze dingen, zoals huiswerk maken en studeren. De respondenten hebben nog veel wensen voor hun slaapkamer, zo staan een televisie en een grotere kamer hoog op het verlanglijstje. Opvallende wensen zijn een frituurpan, magnetron en suikerspinmachine.
Studeren, gamen en sporten
Jongeren vinden het belangrijk dat ze op hun slaapkamer zichzelf kunnen zijn (62,3%) en zich er terug kunnen trekken (60,6%). Er fijn kunnen studeren is voor ruim een derde belangrijk. Het liefst doen ze dit nog heel traditioneel aan een bureau (46,1%) maar één op de vijf studeert het liefst op bed. Tieners (12-18 jaar, 72,9%) maken vaker huiswerk op hun slaapkamer dan de jongvolwassenen (18-25 jaar, 58,7%). Jongvolwassenen kijken juist weer vaker een serie, film of televisie (66,7% t.o.v. 55,6%). Ook wordt de slaapkamer gebruikt als sportruimte, ongeveer één op de tien doet dit wel eens. Jongens en mannen leven zich vaker op hun kamer uit met games (59,3% t.o.v. 23,2% van de meisjes en vrouwen).
Inrichting belangrijker voor meisjes
Bijna een kwart van de jongeren verandert de slaapkamer minimaal één keer per jaar. Vrouwen (52,1%) vinden de inrichting van de slaapkamer relatief belangrijker (t.o.v. mannen, 33,9%), betalen er vaker aan mee (52,5% t.o.v. 40,8%) en hebben er meer over te zeggen (90,1% t.o.v. 77,5%). De meeste jongeren doen ideeën voor hun kamer op via social media (34,8%), via vrienden of familie (32,2%) of in winkels (23,6%). Bijna één op de vijf jongeren heeft overigens weinig tot niets te zeggen over hoe hun kamer eruitziet.
Te veel rommel
De top vijf ergernissen voor jongeren is: temperatuur van de slaapkamer (20,3%), rommel (18,9%), de grootte - te klein (16,2%), te weinig opbergruimte (11,7%) en geluidsoverlast (7,9%). Vrouwen blijken een stuk opgeruimder dan mannen. Vrouwen (88,8% t.o.v. 80,8%) ruimen vaker zelf hun kamer op, mannen laten dit vaker aan hun ouders over (37,2% t.o.v. 26,3%). Eén op de vijftig respondenten weet hun broer of zus hiervoor te strikken. Eén op de twintig jongeren beschikt over de luxe van een schoonmaker voor hun slaapkamer.
*IKEA Nederland voerde dit onderzoek uit in juni en juli 2018 in samenwerking met onderzoeksbureau Novio Research. Het onderzoek is uitgevoerd onder 2.073 respondenten tussen de 12 en 25 jaar. Aanleiding voor dit onderzoek is onder andere dat er voor veel jongeren na de zomer een spannende nieuwe fase aanbreekt en hun slaapkamer hier vaak een centrale rol in speelt. De meerderheid (76,2%) van de respondenten woont bij de ouders, 16,8% woont op zichzelf en 7% woont vanaf het komende schooljaar op zichzelf. Het merendeel (47,5%) begint komend schooljaar aan een nieuw jaar op dezelfde school of opleiding. Een kwart (25,6%) gaat in september 2018 beginnen met een vervolgopleiding, 14,4% gaat werken, 5,6% gaat voor het eerst naar de middelbare school en 7,9% neemt een tussenjaar.