Het lijkt nog ver weg, maar stel je eens voor. Na een lange winter zit je op een van de eerste zonnige dagen in je tuin. Bloembollen bloeien en een vlinder fladdert vrolijk van bloem naar bloem… Dit plaatje kan werkelijkheid worden als je nu al de juiste bloembollen plant! In het voorjaar is je tuin dan één grote snoepwinkel voor vlinders.
Zoete lekkernij
Veel bolbloemen, zo heten de bloemen van bloembollen, zijn aantrekkelijk voor vlinders. Dat hebben ze te danken aan de grote hoeveelheid nectar in hun bloemen. Vlinders zijn er verzot op. Nectar is een zoete stroperige vloeistof, waarin suikers, eiwitten en vitamines zitten. De meeste vlindervrouwtjes hebben die stoffen nodig om eitjes te leggen. En terwijl ze met hun vrolijke kleuren van bloem naar bloem fladderen, zorgen ze en passant voor bestuiving van de bloemen. Een win-winsituatie dus!
Hoe maak je een snoepwinkel voor vlinders?
Om vlinders naar je tuin te lokken zijn drie zaken belangrijk: snoep in de vorm van nectar, zon en beschutting. Vlinders zijn koudbloedige diertjes en moeten opwarmen om goed te kunnen vliegen. Dit doen ze door hun vleugels te spreiden op een plekje uit de wind en in de zon. Je hebt vast weleens een vlinder tegen een schutting of op een steen zien zonnebaden. Maak je snoepwinkel door de volgende bloembollentoppers te planten:
Chionodoxa - sneeuwroem
De vrolijke stervormige bloemetjes zijn er in blauw, roze, wit of lila. Bloei: februari - maart.
Crocus - krokus
Dit is één van de bekendere bloembollen. De bloemen sluiten ‘s nachts en bij donker weer. Bloei: februari - maart.
Scilla siberica - Oosterse sterhyacint
De prachtige bloemetjes lijken op die van sneeuwroem. Ze zijn er in blauw en wit. Bloei: februari - april.
Hyacinthus - hyacint
Met de kleine krullerige bloemetjes en sprankelende lentekleuren is hyacint perfect om het voorjaarsmenu van vlinders mee aan te vullen. Ze verspreiden ook nog eens een heerlijke geur. Bloei: maart - mei.
Muscari - blauw druifje
Een plantje met naar muskus ruikende bolvormige bloemetjes, die in trossen op de bloemsteeltjes staan. Is er in blauw, paars en wit. Bloei: maart - mei.
Allium - sierui
Eén Alliumbol bestaat uit vele bloemetjes. Ze zijn er in allerlei kleuren, soorten en maten. Bloei: april - juni.
Hyacinthoides - boshyacint
De klokvormige blauwe bloemen staan in een tros op stevige stengels. Bloei: mei - juni.
Nectaroscordum – Bulgaarse sierui
De bijzondere klokvormige bloemen hangen sierlijk in groepjes aan de lange bloemstengels. Bloei: mei - juni.
Elk jaar plezier
Je krijgt een mooi effect als je bloembollen in grote groepen bij elkaar plant. Ook is het leuk om meerdere soorten door elkaar te zetten. Een geweldige combinatie is bijvoorbeeld sterhyacint met winteraconiet en sneeuwklokje. Deze snoepwinkel groeit en bloeit elk jaar gewoon weer opnieuw. Laat het loof na de bloei wel volledig afsterven; de bol slaat dan voldoende reservestoffen op voor een rijke bloei het jaar erop.
Weetjes
De hoeveelheid nectar in een bloem verschilt per plantensoort, maar hangt ook af van zaken als vocht en zonlicht. Daarom schommelt dit zelfs gedurende de dag in dezelfde bloem!
Vlinders kunnen met hun lange roltong snoepen van de nectar in bloemen waar bijen en hommels met hun kortere tong niet of minder goed bij kunnen.
Vlinders overwinteren als vlinder, pop, rups of eitje. Citroenvlinder, kleine vos en dagpauwoog zijn voorbeelden van vlinderoverwinteraars. Voor deze groep is het nectar uit de bloemen het eerste voedsel na hun winterslaap. Plant daarom ook vroegbloeiende bloembollen.
Op www.bulb.com vind je informatie en inspiratie over bloembollen. Ook lees je hoe en wanneer je bloembollen het beste kunt planten.