4831
Gazon onderhouden
Gepubliceerd: 04-12-2019

Een mooi groen en strak gazon krijg je niet vanzelf, je zult hiervoor regelmatig onderhoud moeten uitvoeren om te voorkomen dat onkruid of mos vrij spel krijgen. In dit artikel behandelen we de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn om te kunnen genieten van een mooi groen en strak gazon.

 

Verticuteren

Op je gazon kan een harde bovenlaag ontstaan van mos, onkruid en gras deeltjes die achterblijven na het maaien. Verticuteren is het verwijderen van deze harde bovenlaag, en hiermee zorg je ervoor dat het gras weer meer lucht krijgt en dus beter zal groeien. Voor het beste resultaat is het raadzaam om je gazon twee keer per jaar te verticuteren. De eerste keer verticuteren doe je in het vroege voorjaar, net voordat het gras weer begint te groeien. In het najaar kun je dan nog een keer verticuteren, om ervoor te zorgen dat het gazon goed de winter door kan komen.

snoeiguide-banner-2024.png

Bemesten

Je kunt je gazon van extra voedingsstoffen voorzien door het te bemesten. Hierdoor zal het gras beter gaan groeien, en bovendien krijgen onkruid en mos veel minder kans en is het gras ook beter bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals een droge zomer of lage temperaturen in de winter. Drie keer per jaar bemesten is voldoende, in het voorjaar, de zomer en het najaar.

Kalk strooien

De zuurgraad van de bodem is van invloed op de opname van voedingsstoffen door het gras. Met een pH bodemtest kun je de zuurgraad van de grond controleren, en als blijkt dat de bodem te zuur is kun je kalk strooien om zo de zuurgraad te verlagen. Doe dit echter niet gelijktijdig met het bemesten van je gazon, zorg dat hier in ieder geval dat je minimaal twee weken voor het bemesten kalk strooit. Op deze manier kan de kalk goed opgenomen worden en kan het gras daarna de meststoffen beter opnemen.

Bijzaaien

Er kunnen door verschillende redenen kale plekken in je gazon komen, bijvoorbeeld door intensief gebruik, een koude winter of door het verticuteren. Dit ziet er natuurlijk niet mooi uit, en je kunt deze kale plekken wegwerken door gras bij te zaaien. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat je dezelfde grassoort bij zaait, anders krijg je namelijk kleurverschillen in je gazon en dat zou ook jammer zijn.

Maaien

Het gras begint weer te groeien in de lente, dus vanaf die periode zul je ook het gazon weer moeten maaien. Door je gazon regelmatig te maaien zorg je voor een mooi dicht gazon, en bovendien krijgt onkruid zo ook veel minder kans om op te komen. Voor het beste resultaat zul je minimaal eens per week moeten grasmaaien, maar twee keer in de week is eigenlijk nog beter. Als je hier de tijd niet voor hebt of je hebt er simpelweg een hekel aan, dan kun je overwegen om een robotmaaier aan te schaffen. De robotmaaier zal je gazon continu blijven maaien, zodat het er altijd strak bij ligt.

Sproeien

Gras heeft behoefte aan voldoende water om goed te kunnen groeien. Tijdens droge dagen in de zomer is het dan ook verstandig om te sproeien en op deze manier je gazon van wat extra water te voorzien. Dit is helemaal van belang wanneer je gazon net is aangelegd, anders loop je het risico dat het jonge gras uitdroogt en dood gaat.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids