Een mooi gazon is de basis voor een gezond ogende tuin. Maar jouw gras eruit laten zien alsof het een golfbaan is, kan best een uitdaging zijn. Al doe je nog zo je best, op sommige zaken heb je geen invloed óf je hebt er geen weet van.
Zo kan het zijn dat jij net in een gebied woont met hele voedingsarme grond of juist een hele natte bodem. Om de kans te vergroten dat jij toch een prachtig gazon hebt, hebben wij enkele tips op een rijtje gezet.
Het principe van zaaien en oogsten
Er zijn diverse manieren om een gazon aan te leggen, zo kun je kant en klare grasmatten kopen maar kun je ook ouderwets gaan zaaien (en maaien). De eerste optie geeft natuurlijk meteen een mooi resultaat, bij de tweede duurt het iets langer voordat je resultaat krijgt.
Toch verkiezen wij de tweede optie om een duurzaam resultaat te krijgen. Wanneer mensen het juiste graszaad kopen voor de ondergrond waar zij wonen, is de kans het grootst dat het perfecte gazon ontstaat.
Bij grasmatten is het namelijk nog maar de vraag of het werkelijk door gaat groeien wanneer het er eenmaal ligt. Geduld is ook hier een schone zaak!
Daar zit een luchtje aan
Naast de juiste soort zaad voor jouw ondergrond, is de juiste voeding ook belangrijk. Zeker wanneer je op ‘arme’ grond leeft, is het goed om jouw gras van wat extra voeding te voorzien.
Het is belangrijk drie keer per jaar je gazon te voorzien van meststoffen. Hiermee geef jij jouw gazon nét die extra boost die het nodig heeft. Wanneer je deze stoffen over je gazon moet verspreiden? Dit komt gelukkig niet aan op een specifieke dag, maar houd aan dat dit in de lente, in de zomer en in het najaar moet gebeuren.
Er zijn speciale meststoffen voor deze jaargetijden, je kunt begrijpen dat het gazon in de lente iets anders nodig heeft dan in het najaar. Zo’n speciale meststof houdt hier rekening mee!
Eerst water, de rest komt later
Ondanks dat het voor ons gevoel vaak regent in ons koude kikkerlandje, valt dit in de zomer soms behoorlijk tegen. Daarom is het goed om in het oog te houden hoe droog het gazon wordt.
Is het echt al een lange periode droog? Dan is het raadzaam om het gazon te bevochtigen. Gebruik hier uiteraard niet gewoon zuiver kraanwater voor, maar maak gebruik van regenwater (door middel van bijvoorbeeld een regenton) of dompelpomp.
Met die laatste gebruik je water uit een nabij liggende sloot of vijver, veel duurzamer dan hiervoor drinkwater gebruiken.
Het gras is groener, bij jou!
Kortom, het zijn eenvoudige trucjes die ervoor kunnen zorgen dat jouw gras er nét iets groener bijligt dan dat van de buurman.
Soms kost het even tijd, maar neem van ons aan; Dan heb je ook wat!