Het aanleggen van een nieuw gazon kan je doen op twee manieren: met graszaad of met behulp van graszoden. Het is raadzaam de voor- en de nadelen van beide methodes goed te overwegen. Zo kan je de keuze maken die voor jou het beste is. Zaden zaaien vergt heel wat geduld terwijl het aanleggen van graszoden direct een prachtig resultaat oplevert.
Gras zaaien is goedkoper en kan normaal gezien van mei tot augustus. De aanleg van grasmatten kan bijna het ganse jaar door, behalve wanneer er vorst in de grond zit. Ook tijdens perioden van hitte stel je de aanleg ervan even uit. Al bij al is mei de beste moment: dit is namelijk het begin van het groeiseizoen.
Speelgazon of siergazon?
Of je nu kiest voor gras zaaien of het aanleggen van grasmatten heb je tegenwoordig voor beide opties de keuze tussen speelgazon en siergazon. Wanneer je kinderen hebt of wanneer je gazon intensief gebruikt wordt, wordt het ten zeerste aangeraden om te opteren voor speelgras.
Alvorens de grasmatten aan te leggen dien je de grond eerst los te werken en te egaliseren. Daarna moet de grond worden aangetrapt. De grasmatten dienen goed op elkaar aan te sluiten. Op die manier zullen ze niet gaan uitdrogen. De randen van de grasmatten dienen voldoende aangedrukt te worden. Veeg vervolgens ook wat aarde in de naden. Rol na de plaatsing het gazon na of sla de mat lichtjes aan met een schep. Hierdoor kunnen de wortels goed contact maken met de ondergrond.
Bij het zaaien van gras is het belangrijk dat de vogels er niet met alle graszaadjes vandoor gaan. Je kunt vogels weghouden door bijvoorbeeld hier en daar stokjes in de gazon te steken die voorzien zijn van stukjes foliepapier. In pas gezaaid gras kan onkruid heel gemakkelijk kiemen. Deze ongewenste factor kun je gaan bestrijden zonder het pas gezaaide gras te gaan beschadigen. Dit kan je doen door meststoffen te gebruiken waaraan stoffen ter bestrijding van onkruid zijn toegevoegd.
Verzorging van het gazon na de aanleg
Hoe je je gazon ook hebt aangelegd, een goede verzorging van het gras blijft belangrijk. Het is belangrijk dat je gras kort na de aanleg ervan niet gaat uitdrogen. Dit geldt zowel voor gezaaid gras als voor aangelegde grasmatten. Om uitdroging tegen te gaan is het belangrijk je gazon voldoende te sproeien, zeker in droge perioden. Het is echter wel belangrijk dat je de gazon niet iedere keer drijfnat spuit. Anders zouden de wortels van de grasmatten kunnen gaan rotten. Je zou de graszaadjes ook kunnen doen wegspoelen.
Na het aanleggen in het voorjaar, kun je de graszoden best eenmaal gazonmest geven met een langzame werking. Voor een gezaaide gazon kan je bet 2 weken nadat je gezaaid hebt een kortwerkende mengmeststof strooien. Je kiest best een met heel veel stikstof. Dit alles zorgt voor een goede groei van je gazon. Een maand later voorzie je dan nog eens gazonmest met langdurige gazonmest. Het gras kan reeds na 4 à 5 weken gemaaid worden bij goed weer.