Hou je van kleur en ben je gek op bloemen? Dan zijn dahlia's onmisbaar in je tuin. Deze uitbundig bloeiende zomerbol is supergoed in het mooier maken van elk soort tuin, omdat ze niet één maar meerdere talenten heeft. De bloeiperiode is namelijk super lang, ze geeft ongekend veel bloemen, er is keus uit honderden verschillende soorten én het is een zomerbol met een verhaal. De dahlia is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot zomerbol van het jaar 2017.
Herkomst van dahlia’s
De roots van deze schoonheid liggen in Mexico. De Mexicaan Francisco Hernandez was een groot fan van dahlia’s en begon er in 1615 over te schrijven. Deze publiciteit zorgde ervoor dat dahlia’s vanuit Mexico naar Spanje werden gebracht. Vanuit daar werd de dahlia tweehonderd jaar later, in 1804, in Europa geïntroduceerd door botanicus Andreas Dahl. Daarmee brak het geweld los van kruisen en veredelen: er kwamen ontelbaar veel nieuwe rassen op de markt. De zomerbol van het jaar 2017 draagt daarom niet voor niets de naam van meneer Dahl.
Soorten dahlia’s
Wist je dat er meer dan 20.000 verschillende dahlia’s bestaan? Dahlia’s zijn te koop in werkelijk alle vormen, maten en kleuren. Felle kleuren, zoete geuren, lange stelen, grote bloemen. Verzin het en het bestaat! Dahlia bezit duidelijk het talent om iedere tuin nog mooier te maken dan hij al is. Neem bijvoorbeeld de cactusdahlia. Deze krijgt bloemen met grote ‘stekelige’ kelkbladeren die voor meer dan 2/3 opgerold zijn. Soms staan deze bladeren recht, maar ze kunnen ook naar binnen of naar buiten buigen. Het zijn ware schoonheden in de tuin. Dahlia’s planten in zes stappen
Het is een fluitje van een cent om dahlia’s te planten. Wel is het belangrijk om het juiste plantmoment te kiezen. De perfecte tijd om dahlia’s te planten, is het voorjaar, wanneer er geen kans op vorst meer is. In zes eenvoudige stappen is het voor elkaar en dan is het alleen nog maar wachten op de prachtige bloemen.
Stap 1:
Kies een zonnig plekje in de tuin waar de dahlia’s mogen stralen. Sommige dahlia’s worden wel 2 meter hoog en andere maar 30 cm. Let daarom op de grote verschillen in hoogte en geef ze een plekje waar de hoogte van de dahlia goed tot zijn recht komt tussen de rest van de beplanting.
Stap 2:
Hark de grond goed door zodat de grond lekker luchtig wordt. Haal gelijk onkruid en kleine stenen weg, dan voelt de dahlia zich helemaal op haar plek.
Stap 3:
Graaf een gat waar de dahliaknol ruim in past. Zorg ervoor dat het gat niet te diep is, want dahlia’s willen graag de warmte van de zon voelen. Ze hoeven dus maar een paar centimeter onder het oppervlak geplant te worden.
Stap 4:
Leg de dahliaknol in het gat met het stukje oude steel naar boven.
Stap 5:
Bedek de dahliaknol met de uitgegraven grond.
Stap 6:
Giet een flinke scheut water over de geplante dahliaknol. Dit zorgt ervoor dat de wortels snel gaan groeien.
Dahlia’s verzorgen
Een paar weken na het planten, zie je de eerste dahliascheuten al boven de grond uit groeien. Nog iets later komen de kleurrijke bloemen te voorschijn. Het is een feestje om te zien hoe uit een dahliaknol zo’n rijkbloeiende plant groeit. Wanneer het in de zomermaanden een lange periode erg droog is, kunnen dahlia’s een goede slok water gebruiken. Verder heeft de dahlia, zo makkelijk als ze is, geen verzorging nodig.
Leuk om te weten
Wist je dat dahlia’s vroeger werden gegeten? De wortels van bepaalde soorten smaken namelijk naar zoete aardappelen. Ook werden van de holle stengels waterpijpen gemaakt en werden dahlia’s gebruikt als medicijn tegen epilepsie. Heb je geen tuin, maar wel een balkon of terras? Dan kan ook jij genieten van weelderige bloemen. Dahlia’s doen het namelijk perfect in potten en plantenbakken. Wil je zo lang mogelijk van een eindeloze bloemenzee genieten? Knip dan de uitgebloeide dahliabloemen weg. Dit zorgt ervoor dat de dahlia steeds weer nieuwe bloemen maakt. Wist je dat dahlia ook een Griekse meisjesnaam is? De naam betekent letterlijk 'bloem'. Toeval bestaat niet! Wil je meer weten over dahlia's? Kijk dan op www.bulb.com.