2435
Fritillaria
Gepubliceerd: 27-09-2017

Wil je iets bijzonders in je voorjaarstuin? Denk dan eens aan Fritillaria! Het leuke van Fritillaria is de enorme variatie aan kleuren en vormen. Of je nu van ingetogen en zachte tinten houdt of juist van felgekleurd en excentriek, er is altijd wel een Fritillaria die bij je past!

Bekervormige bloemetjes
Misschien zegt de naam Fritillaria je niets, maar ken je wel de kievitsbloem of de keizerskroon. Dat zijn de twee bekendste fritillaria’s. Het Latijnse woord fritillus betekent dobbelbeker en verwijst naar de bekervorm van de bloemetjes. Bovendien bestaat de tekening van kievitsbloemen uit een blokvormig patroon dat wat weg heeft van dobbelstenen. De bloeitijd van bijna alle frittilaria’s is april en mei.

Ingetogen kievitsbloem en excentrieke keizerskroon
Fritillaria’s komen uit verschillende delen van de wereld: van China, Midden- en Zuid-Europa tot Noord-Amerika. In de loop der jaren zijn verschillende soorten in tuinen beland. Een kleine greep uit het bonte gezelschap:

snoeiguide-banner-2024.png

Fritillaria-02.jpg
Fritillaria meleagris - kievitsbloem
Plant met feeërieke paarse bloemen die eruit zien als kievitseitjes. Wordt tot 30 cm hoog. ‘Alba’ heeft witte bloemen.

Fritillaria michailovskyi
De verfijnde roodbruine bloemen hebben felgele randen die als een rokje uitwaaieren. Wordt 20 cm hoog.

Fritillaria-07.jpg

Fritillaria imperialis – keizerskroon
De flamboyante bloemen zijn geel, oranjerood of rood. Mollen hebben een hekel aan de geur van keizerskronen. Een prima middel dus om deze diertjes mee uit de tuin te weren. Wordt 100 tot 120 cm hoog. ‘Maxima Lutea’ heeft grote citroengele bloemen en opvallende zaaddozen.

Fritillaria-03.jpg

Fritillaria persica – Perzische keizerskroon
De pareltjes van auberginekleurige bloemetjes staan op een tot 90 cm hoge stengel. De groen-witte bloemen van ‘Ivory Bells’ hebben een ivoren gloed.

Fritillaria-04.jpg

Fritillaria raddeana
De sprookjesachtige crèmekleurige bloemen, met opvallende gele meeldraden, zijn vaak eind maart al te zien.

Massa’s mogelijkheden
Fritillaria’s komen goed tot hun recht in groepen of in een mix van meerdere soorten bij elkaar. Ze combineren ook goed met andere bolgewassen of vaste planten. Stel je een combinatie van laatbloeiende narcissen met de puperrode bloemen van Fritillaria persica eens voor. De meeste fritillaria’s kunnen prima in pot. Leuk op het terras of bij de voordeur! Neem eens een kijkje op www.bulb.com. Daar vind je heel veel informatie en inspiratie over bloembollen.

Fritillaria-05.jpg
Tips voor de mooiste fritillaria’s
Net als andere voorjaarsbloeiers plant je fritillaria’s in oktober of november. Het planten en verzorgen van fritillaria's gaat als volgt:

Het planten
De knollen hebben geen beschermhuid. Ze zijn dus eigenlijk naakt en drogen daarom snel uit. Plant ze na aankoop zo snel mogelijk.
Plant op een vochtig, goed gedraineerd plaatsje in de zon of halfschaduw.
Plant ze diep: kleine knollen 6 tot 10 cm, grotere meer dan 20 cm.
In de knollen van Frittilaria imperialis (keizerskroon) zit een gaatje op de plaats waar de stengel van het jaar ervoor zat. Dat is de bovenkant. Plant ze schuin, dan blijft er geen water in het gaatje in staan.

Verzorging
Geef wat extra water tijdens en na de bloei. Zorg voor ondersteuning van de hogere fritillaria’s. In het najaar sterven ze af, de bol overwintert in de grond. Let goed op de winterhardheid van je Fritillaria. Fritillaria imperialis wil bij vorst graag een dekbed van blad of compost. Fritillaria persica kan het beste gerooid worden en in het najaar opnieuw geplant. En Fritillaria meleagris verwilderen gemakkelijk; je kunt ze dus gewoon in de grond laten zitten en ze duiken het jaar erna spontaan op allerlei plaatsen op.

Fritillaria weetjes
Fritillaria imperialis (keizerskroon) is één van de eerst gekweekte planten. De botanicus Carolus Clusius plantte hem al in de zestiende eeuw in Leiden.
De naam Keizerskroon (Fritillaria imperialis) verwijst naar de vorm van de zaaddozen, die zich oprichten en samen een kroon vormen.
Fritillaria meleagris (kievitsbloem) komt in Nederland in het wild voor in natte graslanden en langs oevers. Ze staan op de rode lijst voor bedreigde planten.

Beeld: iBulb

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids