Zinderende lelies brengen kleurspektakel in de tuin. Precies, in de tuin! Veel mensen kennen de lelie als snijbloem en weten niet dat ze ook in de tuin kunnen schitteren. Daarom is de lelie uitgeroepen tot zomerbol van het jaar 2018.
Symboliek
Van origine groeien lelies over het gehele noordelijk halfrond. De lelie wordt al duizenden jaren als bloem met betekenis gezien vanwege de uitgebreide symboliek die het met zich meedraagt. De lelie staat voor vrouwelijkheid, liefde, zuiverheid en vergankelijkheid. Maar de lelie neemt ook een prachtige historie met zich mee. In 1150 gebruikte de Franse koning Lodewijk de lelie namelijk op zijn schild als symbool voor zijn naam (Louis of Loys) en macht. En de lelie staat op vele historische schilderijen als lijdend voorwerp geportretteerd .
Zomerbloemen
Lelies zijn echte zomerbloemen. Vanaf begin juni tot in september stralen ze uitbundig in de tuin. Dat komt omdat de verschillende soorten lelies elkaar opvolgen met bloeien. Wil je ook de hele zomer van lelies genieten in je tuin? We hebben de bloeitijden per soort op een rijtje gezet.
- Begin juni: Madonnalelie (Lilium Candidum), 2 - 3 weken in bloei
- Midden juni: Aziatische lelies, 2-3 weken in volle bloei
- Eind juni: Trompetlelies, 2 - 4 weken in bloei
- Begin augustus: Oriental lelies, 3-4 weken in bloei
- Midden augustus: Lelie Nepalense, 2-3 weken in bloei
- September: Speciosum hybride lelies, 3-4 weken in bloei
Leliebollen planten
Ben je ook verliefd geworden op deze prachtige zomerbol van het jaar, en wil je deze in je tuin planten? In vijf stappen is het voor elkaar.
- Kies een mooie plek voor de lelies. Ze houden van veel zon, dus zorg voor een plekje waar de zon rijkelijk schijnt.
- Graaf een gat van 10 tot 15 cm diep. Het is beter om de leliebollen te diep dan te ondiep te planten, want naast dat de bollen lekker koel blijven, zorgt het er ook voor dat de stelen steviger staan.
- Maak de aarde onder in het plantgat los en zet de leliebollen in het gat. Houd 15 cm plantafstand zodat alle bollen genoeg zonlicht krijgen.
- Bedek het gat met de leliebollen erin met aarde.
- Geef gelijk water aan de leliebollen. Dit zorgt ervoor dat de wortels snel gaan groeien.
Leuke weetjes
Plant leliebollen zo snel mogelijk nadat je ze hebt gekocht. Hoe sneller je dat doet, hoe beter ze groeien en hoe mooier ze bloeien.
- Wanneer je leliebollen niet meteen na aankoop kunt planten, bewaar ze dan op een koele, donkere plaats zoals in de koelkast. Het voorkomt dat de leliebollen gaan uitlopen.
- Wist je dat madonnalelies en trompetlelies het beste in het najaar geplant kunnen worden? Dat zorgt voor maximaal succes tijdens de bloei. Andere lelies kunnen zowel in het voorjaar als in het najaar de grond in.
- Knip tijdens het bloeiseizoen uitgebloeide bloemen af. Laat hierbij 2/3 van de stengel staan. Op deze manier houd je je lelies jaren lang sterk en gezond.
- Leliebollen doen het ook prachtig in potten of plantenbakken. Zorg wel voor gaten in de bodem zodat het overtollige water kan weglopen.