Toptuinontwerpers zijn ervan in de ban geraakt: de elegante schoonheid van sierlijk wuivende grassen. Hun spel met de wind. Nooit breken, maar onvermoeibaar buigen. Grassen zijn afhankelijk van de wind voor hun bestuiving - hooikoortslijders weten daar ook alles van. Maar de bouw en vormen van grassen - waar ook alle granen en zelfs bamboes toe behoren - zijn vaak fenomenaal mooi. Van gracieus overhangende, lange smalle bladeren en ragfijne bloeiaartjes tot metershoge reuzen met gigantische bloeipluimen. Veel droogte verdurende soorten vormen bossen bladerrokken die de wortels tegen uitdrogen moeten beschermen, maar er het karige regenwater juist naartoe leiden. De keuze in siergrassen is eindeloos groot en gevarieerd.
Siergrassen zijn mooi in hele velden die golven op de wind, maar ook prachtig als solitair of als rust brengers of juist kleuraccenten in een border, bij een vijver, in een heide- of bostuin. Er zijn zeer aantrekkelijke eenjarige soorten (trilgras, hazenstaartje), maar nog veel meer vasteplantgrassen die tientallen jaren meegaan en grasvegetaties die het eeuwige leven lijken te hebben, zoals in een gazon. Er zijn grassen voor droge, zonnige plekken en voor vochtige schaduwplaatsen, polvormers en bodembedekkers, voor een architectonische omgeving (steen- en patiotuinen) of juist een heel natuurlijke omgeving. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze vragen uitzonderlijk weinig onderhoud. Wie een zeer onderhoudsvriendelijke tuin wil hebben, moet dus zeker aan siergrassen denken.
Enkele prachtige soorten
Een van de slankste siergrassen (voor vochtige, humusrijke grond) is het tot 75 cm hoge pijpenstrootje (Molinea caerulea), waarvan de cultivar Moorhexe in augustus-september opvallende zwarte bloeiaren draagt. Het blauw schapengras (Festuca cinerea) is blauwgrijs van kleur. Een paar planten bij elkaar vormen een dichte zode. De polvormende Koeleria glauca wordt hoger (50 cm) en is zo mogelijk nog blauwer.
Dit zijn echte zonliefhebbers
Een van de beste schaduwgrassen is veldbies (Luzula), 40-60 cm hoog, groenblijvend en met bruine (L. sylvatica) of witte pluimen (L. nivea). Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuriodes; 80 cm hoog) bloeit tot ver in de herfst met magnifieke bruine halmen, de cultivar Hameln bloeit al eerder (vanaf juli) en rijker en wordt niet hoger dan 60 cm. Tot de hoge soorten (tot 2,5 m) behoren het bekende pampagras (Cortaderia selloana) voor droge grond en de diverse vormen van prachtriet (Miscanthus; 2 à 3 m), waarvan bontbladige M. sinensis Strictus en Zebrinus (gele dwarsstrepen) heel geliefd zijn, maar er zijn veel meer prachtig bloeiende soorten en cultivars. Hun vaak zilverrode bloeipluimen schitteren in het zonlicht. Struisriet (Calamagrostis) is een tot 125 cm hoog, steil opgaand gras met dikke, vertakte bloempluimen in juni-augustus. Ook daarvan worden diverse (ook bontbladige) cultivars gekweekt. Heel mooi vlammend rood (in de zon) is het tot 40 cm hoge Japans bloedgras (Imperata cylindrica Red Baron) dat s winters wat bescherming nodig heeft. En dit is maar een fractie van het vele grassenmoois dat kwekers en tuincentra u bieden.
Tuintips voor september
Steenvruchtbomen (kers, pruim enz.) nu (licht) snoeien: de kans op loodglansziekte is nu het laagst. Pioenen (Paeonia) planten en verplanten als ze minder goed hebben gebloeid. Blijf wieden en gras maaien. Groenblijvende heesters en coniferen planten. Klim- en leiplanten aanbinden. Boombanden controleren. Gazon in- en bijzaaien. Grind nog een keer goed doorharken tegen onkruidgroei. Zet herfstbloeiers in de bakken uitgebloeide zomerbloeiers.