1872
Slow gardening
Gepubliceerd: 08-11-2017 Laatste update: 09-11-2017

Slow cooking hip? Wat dacht je van slow gardening? Dompel jezelf helemaal onder in de natuur en laat je verwonderen. Want als je nu bloembollen plant, kan je maandenlang het fascinerende groeiproces van de natuur volgen.

Verbonden met de natuur
Met je blote handen woel je door de aarde die nog warm is van de zomerzon. Elke bloembol die je in het najaar in de grond stopt, heeft het in zich om uit te groeien tot prachtige bloem. Hoe mooi is dat! Na het planten moet je even geduld hebben; slow gardening. Vanaf het vroege voorjaar kan je volop genieten van sprankelende kleuren én friszoete geuren.

slow gardening 002.jpg

snoeiguide-banner-2024.png

Mixen maar!
In de vrije natuur staan bloemen niet netjes soort bij soort, laat staan in rijtjes... Het is een grote mengelmoes – en die is onweerstaanbaar. Wil je de schoonheid van de natuur in je eigen tuin beleven? Kies dan ook voor een mix van soorten, kleuren en bloemvormen. Geef de hoofdrol aan kleinbloemige soorten; die ogen heel natuurlijk, bijvoorbeeld kleinbloemige narcis (Narcissus), kievitsbloem (Fritillaria meleagris) en botanische tulpen (kleine, wilde tulpen met korte steeltjes). Door dicht bij de natuur te blijven, wordt je tuin een fijne plek om je even terug te trekken en helemaal tot rust te komen.

slow gardening 003.jpg

Wild en makkelijk
Veel voorjaarsbollen zijn geschikt voor verwildering. Deze zogenoemde verwilderingsbollen vermeerderen zich vanzelf onder de grond; makkelijker wordt het niet! Mooie verwilderingsbollen zijn bijvoorbeeld krokus (Crocus), sterhyacint (Scilla), indianenbloem (Camassia) en oude wijfjes (Ipheion). Plant verwilderingsbollen op een plek waar de grond met rust gelaten wordt (dus niet spitten of graven). Verwilderingsbollen zijn bijvoorbeeld prachtig onder bomen en struiken die in het voorjaar nog geen blad hebben en in het gras.

slow gardening 004.jpg

Blije bijen
Ook bijen genieten vrolijk mee van slow gardening in je tuin. Vanaf het vroege voorjaar gaan bijen op zoek naar voedsel. Dat vinden ze onder meer bij bloeiende bloembollen, zoals sneeuwklokjes (Galanthus), krokussen (Crocus) en blauwe druifjes (Muscari). Nog meer leven in je tuin! Door veel verschillende bollen te planten lever je ook nog eens een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Als je het lastig vindt om de bloembollen à la Moeder Natuur te planten, pas dan de strooimethode toe. Koop verschillende soorten bloembollen, hussel ze door elkaar en strooi ze nonchalant uit over het gras of in de border. Plant de bloembollen (met een plantschepje) op de plek waar ze gevallen zijn. En dan even wachten. Komend voorjaar zie je het resultaat!

slow gardening 005.jpg

Tips

  • Creëer je eigen pluktuin met voorjaarsbloeiende bollen, zoals tulp (Tulipa), blauw druifje (Muscari) en sierui (Allium). Mooi in een vaasje met enkele bloesemtakjes.
  • Combineer bloembollen met vaste planten en eenjarigen voor een mooi natuurlijk effect. Laat sierui (Allium) bijvoorbeeld tussen de ooievaarsbek (Geranium) uitschieten en combineer blauwe druifjes (Muscari) met vergeet-me-nietjes (Myosotis). Laat een hovenier of ontwerper een beplantingsplan maken, en vraag dan ook om voorjaarsbloeiende bollen.
  • Kijk voor meer inspiratie en bollenplanttips op www.bulb.com.
Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids