115
Welke regels gelden er als je een tuin gaat aanleggen?
Gepubliceerd: 10-06-2024

Als je in een rijtjeshuis woont dan heb je te maken met naaste buren. Dat geldt ook als je huis een twee-onder-een-kap is. Dat betekent dat je je moet houden aan regels als het gaat om het inrichten van de tuin. Ga je een tuin aanleggen dan is het daarom verstandig om je in die regels te verdiepen. Doe je dat niet dan kan het gebeuren dat de gemeente of de verhuurder je opdraagt om bepaalde aanpassingen in je tuin weer ongedaan te maken.

De hoogte van schuttingen

Je mag geen metershoge erfafscheiding in je tuin maken. De maximale hoogte in de achtertuin is 2 meter. Is je schutting hoger dan kunnen de buren hier bezwaar tegen maken en moet je de schutting en schutting deuren aanpassen. Overigens kan de gemeente ook zonder dat de buren klagen constateren dat een erfafscheiding niet aan de regels voldoet eisen dat deze wordt verwijderd of aangepast. Als je huis een voortuin heeft dan mag je daar een afscheiding plaatsen die maximaal 1 meter hoog is. Voor hagen en bomen gelden overigens geen regels. Je mag dus een boom in je tuin planten die misschien wel 5 meter hoog wordt of een haag die de 2 meter overschrijdt.

De erfgrens

Tussen tuinen bevindt zich de erfgrens. Als samen met je buren een schutting plaatst van Schuttingdeal.nl dan kun je die op de erfgrens plaatsen. Jullie zijn dan beiden eigenaar. Overigens is het zo dat als je een schutting plaatst op jouw grond maar deze dient wel als erfafscheiding, de buren met hun kant van die schutting mogen doen wat ze willen. Wil de buurman de schutting paars verven aan zijn kant, dan mag dat dus. Als je een ‘bouwwerk’ in je tuin wilt plaatsen zoals een tuinhuisje, zorg je er natuurlijk voor dat die binnen de erfgrenzen staat. Overigens mag je doorgaans maximaal 1/3 deel van je tuin ‘bebouwen’. Voor tuinen bij nieuwbouwwoningen geldt soms de voorwaarde dat deze niet geheel mag worden bestraat. Een deel van de tuin moet open blijven om wateroverlast te voorkomen als het hard of langdurig achter elkaar regent.

snoeiguide-banner-2024.png

Overhangende takken

Als er in jouw tuin bomen of struiken staan waarvan de takken overhangen naar de tuin van de buren, dan heeft de buurman het recht om deze takken af te knippen of te zagen. Gaat het om een fruitboom of -struik, dan mag de buurman vruchten die in zijn tuin hangen oogsten. Natuurlijk is het handig om de beplanting met je buren te bespreken als er sprake van is dat deze nu of in de toekomst wellicht over gaat hangen naar de tuin van de buren. Zo voorkom je conflicten en ergernissen. Je kunt natuurlijk een boom of struik zelf goed bijhouden zodat takken niet in de tuin van de buren terecht kunnen komen en daar voor problemen zorgen.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids