Er zijn nog genoeg planten die volop bloeien, vaak in warme tinten. Zet ze in de tuin, vul er bakken met uitgebloeide eenjarigen opnieuw mee (wel even de potgrond verversen). Vergeet de besdragers niet en kijk ook bij de wintergroene planten.
Koop een prachtig beeld voor een lege plek of maak zelf creatieve decoraties met wat er nu voorhanden is. De tuin is vol inspiratie en anders hebben tuincentrum en bloemist genoeg materiaal voor u. Kent u het gevoel van steeds weer genieten van iets zelfgemaakt moois? Laat de tuintafel drager zijn van een weergaloze schikking made by U en gebruik ook de wanden van uw tuin.
De laatste maaibeurt
Dat is een lastige, want de laatste jaren klopt het niet meer. In alle tuinboeken staat dat zo eind oktober de laatste maaibeurt moet worden uitgevoerd. Maar gras groeit zodra de bodem (en de lucht) warmer is dan 6 °C en dat is tegenwoordig ook in het late najaar en de winter vaak het geval. Er is dan minder licht, dus groeit het gras niet zo hard, maar het groeit wel. Dus zult u ook zo nu en dan moeten maaien om te zorgen dat het niet te lang wordt. Maar iets langer gras beschermt de wortels beter. Daarom wordt s winters (en vroeger voor de laatste maaibeurt) 4 cm voor speelgazon en 3 cm voor siergazon aangeraden. Stel de machine daarop af. Heel kort maaien (wat je ook nog wel eens leest) is niet goed. Laat het gras gewoon niet langer worden dan die 4 of 3 cm. Omdat de wortelgroei wel, maar de bladgroei nu niet moet worden gestimuleerd, kunt u speciale stikstofloze herfstgazonmest geven. Dat mag ook samen met kalk dat de groei van algen en mossen remt. Verwijder regelmatig blad dat op het gazon dwarrelt. Met een bladblazer is dat een koud kunstje.
O ja. de vijver
Hij wordt makkelijk over het hoofd gezien omdat een goed functionerende vijver zo weinig onderhoud vraagt. Maar als u nu niets doet, ligt hij binnen de kortste keren vol afgevallen blad dat kan gaan rotten en dan de hele vijverhuishouding verstoort. Vis eruit wat er al in is gedwarreld en breng een net over de vijver aan. Dat gaat prima over gebogen elektriciteitsbuis, de verende stokken van een koepeltent, een wigwam van bamboestokken enz. Knip afgestorven plantendelen af die in het water hangen, maar wacht met de grote schoonmaak tot het voorjaar, omdat zich nu allerlei zaden, winterknoppen en dieren in of bij de bodemlaag terugtrekken. Haal niet-winterharde waterplanten tijdig uit de vijver. Over de koivijver moet u net zon constructie maken als tegen blad, maar de netten straks vervangen door bobbeltjesplastic om de vijver tegen vorst te beschermen. Het water mag niet te veel afkoelen en elektrische verwarming is duur. Lichtdoorlatend afdekken is een goedkopere oplossing. Geef uw koi speciaal wintervoer. Ze moeten (anders dan andere vissen) blijven eten!
Laat in het jaar bloeiende vaste planten
Een greep uit het vele moois dat er nu is. De nu bloeiende vaste planten hebben vaak sterke, warme kleuren. Net als het licht van de zon dat nu veel meer rood en geel bevat. Maar ook pasteltinten komen voor. Hoge herfstanemonen of Japanse anemonen geven een heerlijk tere toets aan een herfsttuin. Herfstasters met hun volle straalbloemen en gele harten zijn er volop. Prachtig zijn de laatbloeiende diepblauwe monnikskappen (Aconitum carmichaelii Arendsii) die tot ver in oktober kunnen bloeien. Ook de zilverkaars (Cimicifuga simplex) bloeit zo laat. Zijn witte pluimen (150 cm) lichten op in de schemering. Een van de mooiste bloeiers voor de herfst is een hemelsleutel (Sedum Herbstfreude) met volle, purperrode tuilen die zelfs in oktober nog druk door vlinders en bijen worden bezocht. Berijpt zijn de uitgebloeide schermen ook na die tijd nog uiterst decoratief.
Herfstkleuren
Bij de bomen en struiken is het de symfonie aan herfstbladkleuren die naar buiten lokt. Adembenemend mooie en subtiele tinten geel, roze, paars enz. zijn er volop. Een van de mooiste is de scharlakenrood kleurende Japanse esdoorn (Acer palmatum Osakazuki), maar veel andere (Japanse) esdoorns doen er nauwelijks voor onder. Prachtig is het geel van Cercidiphyllum, het rood van de pruikenboom (Cotinus) Grace, de enorme kleurenweelde van de amberboom (Liquidambar styraciflua), het oranje van de fluweelboom (Rhus typhina) of de rode en oranje tinten van het krentenboompje (Amelanchier lamarckii).
Siervruchten die tot in de winter blijven
Veel heesters en bomen produceren kleurrijke siervruchten, maar bij slechts enkele soorten blijven ze tot in de winter aan de planten hangen. Hun sierwaarde is juist dan enorm. Zulke soorten zijn sierappel (o.a. Malus Red Sentinel (rood) en Malus John Downie (oranje/rood), lijsterbes en meelbes (Sorbus-soorten, rood, oranje, geel, zelfs wit). Ook de paarse bessen van Callicarpa blijven heel lang kleur geven.
Lees ook: