In de tuin is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen zonlicht! En om te voorkomen dat je meteen naar binnen moet gaan, kun je ook kiezen voor een parasol in de tuin. Heerlijk verkoelend! Maar voor welke parasol kun je nu het best gaan? Lees snel verder over onze tips voor het kopen van een parasol!
1. Begin bij de juiste grootte
Wie een parasol aanschaft, heeft allereerst te maken met de grootte. Het is immers de bedoeling dat je gehele zithoek bedekt kan worden in schaduw, nietwaar? Tijd dus om het meetlint erbij te pakken en te kijken welke afmetingen er nodig zijn.
Wie deze stap overslaat, vergroot de kans op een miskoop. Het is immers niet ideaal als de ene helft van het gezin in de schaduw kan zitten, en de andere helft het maar met de brandende zon moet doen. Gun iedereen dat comfort!
2. De staande of zwevende parasol
Er zijn grofweg twee verschillende parasolsoorten te vinden, bijvoorbeeld tussen de parasols van Gamma: de staande of de zwevende variant. Beide soorten kennen een eigen uitstraling – denk er dus goed over na waar jij voor kiest. Zo hebben zweefparasols vaak een wat robuustere look, omdat de voet zich naast de zithoek bevindt. Tegelijkertijd past de zwevende variant ideaal bij een moderne tuininrichting.
Wat nu de voordelen zijn van beide modellen? De zweefparasol is gemakkelijk te combineren met vrijwel ieder tuinmeubelstuk: je hoeft immers minder rekening te houden met de voet. Perfect dus als je bijvoorbeeld een tafel op het oog hebt waar geen parasol in kan staan. Het voordeel van de staande parasol is dan weer dat je de voet niet in het zicht hebt: deze werk je eenvoudig weg onder de meubels.
3. Kies het juiste materiaal
Als je het model parasol hebt uitgekozen, is het tijd om na te denken over het materiaal. Parasols zijn er in allerlei materialen te vinden – die ieder zo hun voordelen kennen. De meest voorkomende stoffen zijn polyester, acryl, textileen en olefin. Het is verstandig om hier vooraf onderzoek naar te doen en te kiezen voor de variant met eigenschappen die voor jou belangrijk zijn.
Zo wordt polyester gebruikt voor goedkope parasols: prima geschikt voor een eerste parasol die wellicht niet dagelijks wordt gebruikt. De parasol van acryl is sterk in het afstoten van vuil en water. Dit maakt ‘m dan ook een goed te onderhouden parasol. Textileen is net als acryl bestendig tegen meerdere weersomstandigheden. Daarnaast laat het materiaal nog wat zonlicht door – ideaal als je liever niet volledig in de schaduw zit. Ten slotte laat olefin nauwelijks UV-straling door: voor een optimale bescherming. Het is dus maar net waar jij waarde aan hecht!
4. Denk na over het frame
Naast het materiaal van het doek heb je ook de keus over het frame. Hier zien we met name aluminium en hout terug – die ook weer hun eigen pluspunten kennen. Zo is aluminium een stevig en weerbestendig materiaal, dat al gauw jarenlang meegaat. Een duurzame keus! Tevens is het lichtgewicht: de parasol is zo eenvoudig te verplaatsen. Hout past dan weer beter in de tuin qua look. Het geeft een luxueuze en natuurlijke uitstraling. Dit materiaal heeft wel meer onderhoud nodig: zorg zo nu en dan voor een behandeling met olie.
Naast hout en aluminium zien we zo nu en dan ook glasvezel als frame. Dit is de meest duurzame optie van de drie: het materiaal slijt nauwelijks en houdt het jarenlang vol. Naast regen en andere nattigheid is ook wind geen probleem voor een frame van dit materiaal: het beweegt zacht mee met de wind, en zal zo niet breken.
Tips voor de juiste parasol: een weloverwogen keus
Het aanschaffen van een parasol is niet zomaar wat! Het vergt behoorlijk wat nadenktijd. En dat is maar goed ook: alleen door de juiste keus te maken, geniet jij optimaal van je tuin! En kies je voor een parasol die nog lang meegaat en aansluit op jouw wensen.