806
6 tips voor het winterklaar maken van je tuin
Gepubliceerd: 07-09-2022

Het einde van de zomer is een goed moment om de balans van uw tuin op te maken. Een mooie gelegenheid om te kijken wat goed gaat en wat aandacht nodig heeft. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het winterklaar maken van je tuin.

Vaste planten terugsnoeien

Het eerste waar je aan moet denken bij het winterklaar maken van je tuin is wat je met je vaste planten gaat doen. Als ze nog niet helemaal uitgebloeid zijn, is het de moeite waard ze te laten staan tot ze uitgebloeid zijn. Op die manier zien ze er aan het eind van het seizoen op hun best uit. Maar als ze uitgebloeid zijn en hun bladeren beginnen bruin te worden en af te sterven, dan is het tijd om ze af te knippen of te snoeien. Veel meer tips over tuinieren en snoeien lees je op het tuinweblog huisentuinmagazine.nl Je kunt in dit stadium ook dode of beschadigde stengels van struiken en bomen snoeien - maar zorg er wel voor dat je niet te enthousiast snoeit, anders beschadig je de nieuwe aanwas.

Het gazon bemesten

De winter is een belangrijke periode voor het gazon omdat het energie moet opslaan in de wortels en wortelstokken. Dit gebeurt via fotosynthese. Het gras gebruikt zonlicht, CO2 en water om suikers en zetmeel te produceren. Deze worden via de xyleemvaten naar de wortels getransporteerd waar ze worden opgeslagen.

snoeiguide-banner-2024.png

Najaarsmeststoffen hebben een hoog kaliumgehalte, zodat je gazon meer weerstand opbouwt tegen nachtvorst tijdens de wintermaanden. Kalium heeft een sturende rol in de ontwikkeling van grassen en planten: het zorgt ervoor dat processen in planten goed verlopen zoals het transport van koolhydraten maar ook de energievoorziening en de vochthuishouding. Het hoge kaliumgehalte in herfst meststoffen zorgt ervoor dat uw gazon minder gevoelig is voor droogte, nachtvorst, schimmelziekten en andere stressfactoren tijdens de herfst- en wintermaanden.

Bescherming

Planten hebben bescherming nodig, vooral als het een koude winter wordt. Een eenvoudige manier om dit te doen is om gevallen bladeren in de borders te vegen. Maak deze laag niet dikker dan 8 centimeter. Anders kunnen er allerlei schimmels gaan groeien en wordt het een schuilplaats voor ongedierte. Je kunt planten ook beschermen door ze in jute te wikkelen met wat stro ertussen.Sommige planten hebben meer bescherming nodig dan andere. Als je bijvoorbeeld aardappelen kweekt, kun je de knollen het beste voor de eerste vorst uit de grond halen. Zodra de knollen zich onder de grond hebben gevormd, kunnen ze namelijk geen water meer opnemen uit de grond en lopen ze dus meer kans om door vorst te worden beschadigd.

Planten laten overwinteren

Voordat de winter begint, is het een goed idee om de conditie van uw planten te controleren. Als ze niet gezond zijn en niet goed groeien, is het misschien tijd om ze te vervangen door nieuwe planten. Kijk ook of er ongedierte of ziekten aanwezig zijn.

Sommige planten kun je veilig buiten laten staan tijdens de wintermaanden, maar andere overleven het koude weer misschien niet. Controleer daarom of je planten tegen vorst moeten worden beschermd. Als je geen vorstbestendige soorten hebt die buiten kunnen overleven, haal ze dan nu naar binnen (de schuur voldoet prima!) zodat ze niet door het koude weer worden beschadigd. Als je je planten binnen wilt zetten tijdens de wintermaanden, zorg er dan voor dat ze voldoende licht krijgen zodat ze niet slap worden of gaan schimmelen. Dit kan meeldauw veroorzaken. Zet ze indien mogelijk bij een raam op het zuiden, zodat ze overdag direct zonlicht krijgen. Winterharde bloemen en planten die niet doodgaan in de kou zijn o.a.

  • Geraniums
  • Daglelie (Hemerocallis)
  • Hortensia
  • Winterharde begonia's
  • Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)
  • Vlinderstruik (Buddleja davidii 'Nana')
  • Lavendel
  • Chrysant

Als er dode bladeren of knoppen aan uw bomen en struiken zitten, is het belangrijk dat u deze verwijdert voordat de winter begint. Ze zorgen alleen maar voor meer gewicht aan uw boomtakken, die kunnen afbreken onder het gewicht van sneeuw of ijsophoping.

Plant groenblijvers

Groenblijvende bomen en struiken zorgen in de wintermaanden voor voedsel voor dieren en beschutting tegen harde wind. Kies soorten die inheems zijn om er zeker van te zijn dat ze bestand zijn tegen winterse omstandigheden.

Mulchen!

Mulchen is een van de belangrijkste dingen die je voor je tuin kunt doen. Het helpt de wortels te beschermen tegen vorstschade en isoleert ze tegen temperatuurschommelingen tijdens koude nachten en warme dagen. Het voorkomt ook waterverlies door verdamping. Mulchen houdt ook onkruid op afstand door het licht tegen te houden zodat het niet zo gemakkelijk kan groeien - dit betekent minder werk in het voorjaar wanneer alles weer gaat groeien.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids