7016
Hydrofoorpomp installeren: hiervoor komt deze pomp te pas
Gepubliceerd: 06-04-2020

De automatisch gestuurde hydrofoorpomp is besteld, aangekomen of onderweg. Maar hoe sluit je zo’n hydrofoor- of beregeningspomp op de juiste wijze aan? Op de juiste manier de hydrofoorpomp installeren zorgt voor een goede en makkelijke werking in de maanden dat het nodig is om uw tuin te beregenen.

 

Om te beginnen, wat is precies het verschil tussen een beregeningspomp en een hydrofoorpomp? In het kort. De beregeningspomp schakelt u zelf aan of uit, de meeste van deze pompen hebben ook geen droogloopbeveiliging. U moet dus zelf alles in de gaten houden.

snoeiguide-banner-2024.png

Het besluit is genomen; u wilt op een andere manier uw tuin van water voorzien en u gaat een waterpomp kopen. Met een besturing op de pomp, maakt u van een simpele beregeningspomp een hydrofoorpomp. Eventueel is deze pomp nog uit te breiden met een vat als buffer of droogloopbeveiliging. Dat laatste is vooral handig als u een ondergrondse bron heeft of geen zicht heeft op de aanvoer van het water. Dat allemaal gecheckt? Dan gaan we de pomp installeren. Het heeft wat voeten in de aarde, maar als het eenmaal aangesloten is, komt u de rest van het sproeiseizoen probleemloos door! 

Aanzuigaansluiting in orde maken

Het installeren van een beregeningspomp of een hydrofoorpomp installeren begint aan de aanzuigkant. Deze bevindt zich vaak aan de zijkant van de pomp. De pomp zuigt via deze aansluiting het water aan vanuit de bron. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat deze aansluiting water- en vooral luchtdicht is. Lucht, ook al is het een klein beetje, beïnvloed de prestatie van de pomp.

Voorfilter (optioneel)

Een voorfilter is handig als je niet zeker weet of het water vervuild is met algen, zand of andere vaste delen. Is het water helder en schoon, dan is een filter niet altijd nodig. Het voorfilter zorgt ervoor dat de pomp extra wordt beschermd tegen vuiligheid, het biedt een extra moment voordat het water de waterpomp in gaat. Heeft u een filter, schroef deze dan goed tussen de slang en de pomp door middel van een (pijp)nippel. Het is belangrijk hiervoor teflon tape te gebruiken. Dit zorgt dat er geen lucht in het systeem kan ‘lekken’.

Vullen en koppelen van aanzuigslang

Om het systeem gevuld te houden met water is een goede, stevige aanzuigslang van belang. De meeste pompen hebben een zuigaansluiting van 1” (ongeveer 25 mm) de slang is dus in het beste geval niet smaller. Zorg dat u een slang heeft met een voetklep/terugslagklep. Als de pomp niet ingeschakeld is, zorgt dit ventiel ervoor dat er water in de slang, filter en pomp blijft staan. Als het water uit de slang kan lopen, zit er weer lucht in en worden de prestaties beïnvloed zoals we eerder al schreven.

Hang het uiteinde van de aanzuigslang (de aanzuigkorf) in de bron, liefst minimaal 20 cm boven de bodem en een stuk onder water. Dit is de ‘gouden’ zone met het helderste en schoonste water in de meeste gevallen. Als de slang niet goed in het water blijft zitten, zorg dan voor een touw met een baksteen of een oude wasmachinetrommel die op de bodem kan rusten zodat de slang op de juiste plek in het water blijft als de pomp ingeschakeld is.

Vullen van het pomphuis

In de handleiding van de pomp wordt beschreven hoe het pomphuis te vullen is met water. Bij de een moet dat via de bovenkant van de pomp, de perszijde, maar sommige pompen hebben voor het vullen een speciaal vulgat of vulschroef. Let er bij het vullen op dat er zo min mogelijk luchtbubbels ontstaan! De slang en de pomp kun je ook nog een beetje kantelen zodat de laatste luchtbubbels het systeem kunnen verlaten. 

Persaansluiting in orde maken

Op de bovenkant van de pomp bevindt zich de persaansluiting van de waterpomp. Door de persaansluiting wordt het aangezogen water onder een hoge druk weggepompt. Voordeel is dat aan de perszijde er niet gevuld hoeft te worden met water. U kunt gelijk uw slang, sproeier of wat anders aansluiten. Let wel op de aansluiting van de perszijde. Is deze 1” (ongeveer 25 mm doorsnede), doe er dan niet een te smalle aansluiting aan, dus 1/2” (ongeveer 12,5 mm) aan.

De meeste gangbare tuinslangen van de bouwmarkt zijn 1/2” of 3/4”. Die laatste zijn wel vaak iets duurder, maar voor de pomp fijner. Als je van een grote perskant naar een smalle slang gaat levert dit veel weerstand op. Dat beïnvloed de prestaties van de pomp. De pomp moet harder werken, levert minder druk en de koppelstukjes kunnen de geest geven.  Niet echt ideaal dus! 

De beste slang voor de meeste opbrengst en de beste druk is natuurlijk een slang van 1” of een in elk geval een slang met dezelfde doorsnede als de aanzuigkant van de pomp. Deze slangen vind u bij de speciaalzaak of op het internet natuurlijk.

Lucht is aan de perszijde minder belangrijk, maar niet onbelangrijk. Gebruik voor alle koppelingen teflon tape om de pomp en de slang optimaal te laten presteren als er water doorheen gaat.

Eerste opstart van de waterpomp

U bent er nu klaar voor om de waterpomp voor de eerste keer op te starten. Neem hiervoor de volgende stappen:

  • Zet de slang aan de afvoerzijde een paar meter na de pomp stil of sluit deze met een kraantje. Of vouw de slang zodat deze dicht even dicht te drukken.
  • Schakel de pomp in door de stekker in het stopcontact te steken of door de schakelaar op de pomp te gebruiken.
  • De pomp begint met het aanzuigen van water. Doordat de slang aan de perszijde dicht zit, kan de waterpomp volledig bezig zijn met het aanzuigen van water. Als er toch nog per ongeluk ergens lucht zit, wordt dit zoveel mogelijk weggepompt.
  • Na ongeveer 30 seconden, kunt u de slang of leiding aan de perszijde rustig open zetten. Het systeem is rond en helemaal klaar voor gebruik!

Wat te doen na de eerste opstart?

Het is dus enorm belangrijk om de eerste installatie goed te doen. Zodra de eerste opstart goed gedaan is en alle koppelingen luchtdicht zijn, heeft u er eigenlijk geen omkijken meer naar totdat de pomp weer opgeborgen moet worden voor de winter bijvoorbeeld. De waterpomp is dan klaar om de rest van het seizoen gebruikt te worden!

Wat te doen bij problemen?

Heeft u alle stappen ondernomen en functioneert de waterpomp alsnog niet goed? Neem dan contact op met de fabrikant, of met de leverancier bij welke u de pomp gekocht heeft. Eventueel kunt u ook voor advies terecht op het blog van waterpompshop.nl

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids