1334
Tuinfotografie
Gepubliceerd: 09-10-2012 Laatste update: 25-04-2017

Naast het genieten van de planten in de tuin, kun je ook genieten van de plaatjes van de planten in de tuin. Helemaal als je ze zelf hebt gemaakt. Met een paar tips en trucs kun je het resultaat van je fotos al snel verbeteren. De meeste fotografen hebben tegenwoordig een digitale camera tot hun beschikking. Hiermee is het alleen van belang dat je een ruime geheugenkaart hebt en een opgeladen batterij. Dan hoef je tenminste niet te kiezen tussen welke opname je wilt maken, je maakt ze gewoon allemaal.

1. Zonlicht is eigenlijk onmisbaar, maar het kan ook teveel zijn.
Heel felle zon maakt de contrasten in je beeld te sterk, het verschil tussen zon en schaduw overheerst dan het hele beeld. Bovendien komen de kleuren van de bloemen niet mooi over. De mooiste fotos maak je als het licht enigszins gefilterd is. Zoals op een dag met een beetje bewolking, of een mistige ochtend, als de druppels nog op de bloemblaadjes liggen. Als je toch in de volle zon bezig bent, dan kun je het licht temperen door een vel wit papier boven de camera te houden.

2. Het onderwerp kan door de camera heel anders tonen dan met je eigen ogen.
Dat is de vertaling van een beeld met diepte naar een plat vlak. Het is dan een optie om die dieptewerking in je beeld aan te brengen, door bijvoorbeeld een takje of een fijn blaadje onscherp voor in het beeld te plaatsen en zo de diepte te suggereren.

3. Inzoomen zorgt ervoor dat alles wat je niet mooi vindt uit beeld verdwijnt.
Zit er een storend blad of een uitgebloeide bloem precies achter je onderwerp? Duw het even aan de kant, of knip het voorzichtig af. Dat scheelt werk achter de computer, en die tijd zit je veel liever in je tuin.

4. Standpunt variëren.
Een totale tuin of border is vanaf een trapje of andere verhoging beter te overzien en dus ook beter te fotograferen. Maar een enkele bloem of een spannende plantencombinatie is vaak nog iets spannender in beeld te brengen als je even door de knieën gaat en zo vanuit een ander perspectief je onderwerp bekijkt.

5. Fotografie als kunst.
Met heel ver inzoomen tot het onderwerp meer dan levensgroot in beeld is gebracht, of macrofotografie, kun je een bloem of onderdeel van een bloem zo bijzonder fotograferen dat het bijna onherkenbaar wordt. Dit geldt ook als je een bloem of plant fotografeert met tegenlicht, de vorm komt zo extra sterk over. In plaats van de herkenbaarheid van de plant, fotografeer je dan eigenlijk de kunstzinnigheid van de plant.

6. Fotos als wensenlijstje.
Als je ook wel eens fotos maakt in tuinen bij anderen dan is het een idee om van de planten die je eigenlijk ook wel eens wilt uitproberen ook het naambordje te fotograferen, als geheugensteuntje of wensenlijstje.

Bron: Colouryourlife | PPH

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids