Neem de tijd om u rustig op het komende tuinseizoen voor te bereiden. Vraag catalogi aan, kijk gereedschap na, laat eventueel slijpen. Een nieuw tuinplan maken? Dat kan nu prima. Controleer kuipplanten op aantastingen (vooral dopluis) en geef zonodig iets water. Niet over een bevroren gazon lopen. Uiterlijk eind deze maand druif, kiwi en blauweregen snoeien. Ook fruitbomen kunnen worden gesnoeid. Niet snoeien tijdens vorst. Kalk strooien om verzuring tegen te gaan, is een echt januarikarweitje.
Denk aan de vogels en snoei niet als het vriest!
Geef de vogels naast zaad, vetbollen en ander voer ook stukjes fruit. Ze hebben grote behoefte aan vitaminen. Loop niet op het gras als het vriest. Bevroren grasblad kan dan breken. Op zulke plekken wordt het gras later bruin. Wilt u iets snoeien, doe dat dan alleen bij niet-vriezend weer. Controleer overwinterende knollen en bollen op schimmel en rotting. Let op verdroging bij groenblijvers. Als de wortels nog bevroren zijn, gaat de verdamping via het blad wel door (vooral bij zonnig weer) en dus kunnen de planten uitdrogen. Scherm ze dan tijdelijk af met tuinvlies, een rietmat of iets dergelijks
Geef kuipplanten die in huis of in de kas overwinteren van tijd tot tijd water. Zorg vooral dat de aarde in de pot niet helemaal uitdroogt.
Als het niet vriest en er geen strenge vorst wordt voorspeld, kun je nu de leilinden snoeien. Is er voor dit klusje een ladder nodig zorg dan dat deze goed stevig staat.
Loop, als het heeft gevroren of heeft gesneeuwd, zo weinig mogelijk over het gazon.
Ziet de woonkamer of werkplek er zonder kerstboom maar kaaltjes en ongezellig uit, kijk dan bij Intratuin voor een grote binnenplant. Geen groene vingers? Kies dan voor een Spathiphyllum, want deze plant stelt heel weinig eisen.
Het terras ziet er meteen gezellig uit als je het opvrolijkt met bloeiende bolgewassen. Narcissen en hyacinten kunnen zelfs een graadje nachtvorst verdragen. Het staat altijd leuk om ze met bloeiende violen in dezelfde kleur te combineren.
In plaats van een boeket kun je ook een mandje met bloeiende Kaapse violen of Cyclamen vullen. Heel mooi is het om de planten in een pot te zetten in dezelfde tint als de bloemen.
Wil je dit jaar iets anders in je tuin kies dan voor bijzondere eenjarige planten. Bij Intratuin vind je nu al een enorme collectie zaden van allerlei prachtige soorten. Vanaf februari en maart kun je ze dan in huis of in een kasje zaaien.
Ben je dol op koken? Dan kun je een pot tijm of een laurierboompje aanschaffen. Zet de plant buiten. Gaat het vriezen, zoek dan voor deze kruiden een koele plek in huis of zet de planten tijdelijk in de schuur.
In een zachte winter verschijnen nu de bloemen van de kerstroos (Helleborus hybriden). De plant bloeit vooral in de kleuren roze tot diep purper. Het is een makkelijke vaste plant die tot ver in april bloeit.
Als het niet vriest kun je bomen planten. Vergeet niet om aan de kant waar de meeste wind vandaan komt (zuidwesten) een boompaal te zetten. Bind hem vervolgens met speciaal band aan de boom. Zet je een rij dezelfde bomen? Zorg dan dat de boompalen overal op dezelfde hoogte staan en bevestig ook het boomband steeds op dezelfde hoogte.
Bron: Intratuin