518
Zo bescherm je je (moes)tuinplanten tegen de zon
Gepubliceerd: 18-09-2023 Laatste update: 25-09-2023

Zomerse temperaturen, voor ons vaak heel aangenaam maar groente- en fruitplanten in je moestuin kunnen daar écht niet tegen. Wist je dat de meeste planten schade oplopen als het warmer is dan 30 graden? En als het dertig graden is in de schaduw, kun je wel raden hoe warm het is in de volle zon! Lees onderstaande tips om je moestuin te beschermen tegen hoge temperaturen en langdurige hitte. 

Dit is waarom je moestuin niet tegen hitte kan

De meeste planten in je moestuin groeien het meest als het tussen de 20 en 30 graden Celsius is in de schaduw. Boven de 30 graden neemt de fotosynthese af en treden er beschadigingen op aan enzymen en andere eiwitten en ook de aanmaak van nieuwe eiwitten stopt. Is het te lang warm? Dan heb je een grote kans dat je plant afsterft. 

Natuurlijk verschilt de hittebestendigheid per groente- en fruitsoort wel, maar temperaturen boven de 40 graden kunnen maar weinig planten lang verdragen. Felle zon in combinatie met hitte is drama voor vruchtdragende planten zoals fruit en groente als courgette en paprika. Bladeren kunnen zichzelf immers koelen door water te verdampen, vruchten kunnen dat helaas niet.

snoeiguide-banner-2024.png

Tips en tricks

1. Zorg voor schaduw

Schaduw is het beste wat je je moestuinplantjes kunt geven als het buiten (langdurig) heet en zonnig is. Schaduwdoeken en parasols zijn uitstekende oplossingen om je planten te beschermen tegen de felle zon. Moestuinier je in potten of bakken? Let dan bij hoge temperaturen éxtra goed op! Potten en bakken verliezen sneller vocht en warmen sneller op dan de volle grond. Zorg voor voldoende schaduw en bescherming tegen de felle zon. Op een balkon kun je bijvoorbeeld een parasol kopen om je moestuin te beschermen.

2. Geef twee keer per dag water

Vooral in potten en bakken is het slim om twee keer per dag water te geven tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft. Let op tekenen van uitdroging, zoals slap hangende bladeren enm geef extra water als dat nodig is, maar… Vermijd het geven van water midden op de dag, omdat de hete aarde het water kan verwarmen en de wortels van je planten kan beschadigen.

3. Beschermen

Compost kan helpen om vocht vast te houden en de temperatuur van de aarde te verlagen. Bedek de grond met een laag compost om verdamping te verminderen.

6. Zaaien en bemesten? Even wachten!

Wacht met zaaien tot het koeler is, omdat zaadjes vocht en gematigde temperaturen nodig hebben om te ontkiemen. Bemesten kun je beter vermijden tijdens hitte, om verbranding van planten en wortels te voorkomen.

7. Hou de toplaag los

Losse aarde neemt makkelijker water op. Schoffel of hark de bovenste laag van de grond los om verdamping te verminderen.

Met deze tips kun je je moestuin beschermen tegen de zon en de hitte, en hopelijk blijven je planten gezond en productief, zelfs tijdens de warmste dagen van de zomer. Vergeet ook niet om te genieten van je eigen verse oogst, want daar doe je het uiteindelijk allemaal voor. Succes!

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids