s Avonds is de tuin misschien wel op zijn mooist. Met de juiste verlichting kun je er een sprookjesachtig geheel van maken. Maar waar plaats je de verlichting en waar moet je op letten? In dit artikel vind je 10 handige tips voor buitenverlichting.
1. Kies voor een stijl die past bij je tuin
Tuinverlichting is er in allerlei stijlen. Kies dan ook voor een stijl die past bij de rest van je tuin. Ga je voor moderne verlichting of juist voor klassiek? Wil je liever een loungelamp dan een lamp met koper? Doordat er zoveel keuze is in buitenverlichting, slaag je zeker weten.
2. Maak een verlichtingsplan
Een verlichtingsplan dien je van tevoren te maken. Alleen dan kun je echt goed bepalen waar de verlichting precies moet komen. Het beste is om het verlichtingsplan tegelijk met het tuinontwerp te maken. Is het tuinontwerp al klaar? Dan kun je met behulp van waxinelichtjes in je huidige tuin kijken waar er verlichting nodig is. Zo zie je precies in welk hoekje eigenlijk nog wel wat meer verlichting zou mogen.
3. Ga voor contrast
Een tuin die ’s nachts baadt in het licht, is onnatuurlijk. Schaduwplekjes mogen daarom best. Bewaar het contrast in je tuin en zorg ervoor dat er gezellige hoekjes ontstaan. Het lichtspel is daardoor nog vele malen mooier.
4. Bepaal welke soort verlichting je wilt
Tuinverlichting is er niet alleen in allerlei stijlen, maar ook in allerlei soorten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor grondspots, waardoor planten vanaf de grond verlicht worden. Dit zorgt echt voor een sprookjesachtig effect. Maar ook kleine lantaarntjes of moderne lichtpalen zijn prachtig. Langs een tuinpad kun je ook verlichting ophangen. Kijk voor alle mogelijkheden eens op Nostalux.nl.
5. Bepaal de lichtbron
Ga je voor wit licht of voor sfeerlicht? Wil je buitenverlichting op zonne-energie of sluit je de verlichting aan op het elektriciteitsnet? Ook dit dien je van tevoren in je lichtplan op te nemen. Wanneer je voor solar verlichting gaat, hoef je geen rekening te houden met kabels. Wil je ook in de winter je verlichting laten branden, dan is het verstandig om voor verlichting te kiezen die wel op het lichtnet wordt aangesloten. Bovendien moet je er rekening mee houden dat niet elke plaats in de tuin zon zal vangen, waardoor solar verlichting niet altijd een optie is.
6. Bepaal de afstand tussen de buitenverlichting
Niet alleen de sterkte en grootte van de lamp bepalen hoe jouw tuin verlicht is. Ook de afstand tussen de lampen heeft hier invloed op. Wanneer je wilt dat jouw tuin optimaal verlicht is, dan plaats je zwakkere verlichting dichter bij elkaar, terwijl sterkere verlichting juist wat verder uit elkaar geplaatst kan worden. Zo is je tuin uiteindelijk prima verlicht.
7. Denk ook aan de buren
Een fijn verlichte tuin is tijdens elk seizoen een aanwinst, maar houd daarbij wel rekening met je buren. Misschien willen zij op de zomeravonden kunnen schemeren en naar de sterren kijken. Natuurlijk wil je jouw buren niet tot last zijn. Denk daar dus ook aan bij het plaatsen van de buitenverlichting en vraag eventueel ook wat zij ervan vinden. Zo komen jullie beiden niet voor vervelende verrassingen te staan.
8. Maak zones in je tuin
Sommige verlichting zal je elke nacht laten branden, terwijl andere verlichting alleen bedoeld is voor als je buiten zit. Maak daarom zones in je tuin, met bijvoorbeeld functionele verlichting en sfeerverlichting. Zo hoef je niet altijd alle lampen aan te doen en kun je alleen die lampjes aandoen die jij echt wilt laten branden.
9. Kies voor tuinverlichting die overdag ook mooi is
Veel mensen denken alleen aan tuinverlichting bij avond of nacht, waardoor het uiterlijk als minder belangrijk wordt beoordeeld. Vergeet echter niet dat de tuinverlichting ook overdag gewoon in het zicht is. Kies dus voor tuinverlichting die echt wat toevoegt aan jouw tuin en bezuinig hier niet op. Je zal de lampjes dagelijks zien, dus is het wel de bedoeling dat je er echt van geniet.
10. Denk ook aan veiligheid
Tuinverlichting is er niet alleen voor de gezelligheid. Het zorgt bovendien voor wat extra veiligheid. Inbrekers zullen een verlichte tuin niet zo snel betreden, terwijl een donkere tuin een makkelijk doelwit is. Wanneer je tuin voldoende verlicht is, zal dit ongewenste bezoekers afschrikken. Eventueel kun je de buitenverlichting ook laten werken op een bewegingssensor, zodat de verlichting pas aan gaat als er echt iemand in de buurt is.
Met de bovenstaande tips zal je zeker een gezellige tuin weten te creëren. Begin met het maken van een verlichtingsplan en schaf de lampen aan die bij jouw tuin passen. Je zal er elke dag van genieten!