Ga je een vijver aanleggen in de tuin? Goede keuze! Het maakt je tuin dynamisch, mooi en interessant. Op een vijver komen veel dieren af, zodat je tuin echt tot leven komt. Maak van je nieuwe vijver een succes met deze tips!
- De juiste tijd
Als je de vijver in het voorjaar vult met water en plantjes, heeft deze een heel groeiseizoen de tijd om een natuurlijk evenwicht te vinden. Beplanten doe je bij voorkeur in mei. Maar het ontwerpen, uitgraven en folie plaatsen en zelfs met water vullen kan natuurlijk het hele jaar door!
- De juiste plek
Een vijver heeft baat bij voldoende zonlicht; kies dus bij voorkeur een plek met 6 tot 8 zonuren per dag. Let ook op dat de vijver niet te dichtbij een boom wordt aangelegd, want de wortels kunnen de folie beschadigen. Bovendien blíjf je in de herfst bladeren scheppen om je vijver schoon te houden!
- De juiste folie
Kies voor folie met een sterke kwaliteit, zodat de bodem niet gemakkelijk beschadigt en het evenwicht in je vijver verstoord raakt. Bovendien gaat het aanleggen van een vijver vele malen gemakkelijker met elastische vijverfolie (epdm) gemaakt van synthetisch rubber: zo kun je de bodem zonder veel moeite in de juiste vorm met folie bedekken!
- Bescherm vissen met een pomp
Een van de meest gemaakte fouten bij het aanleggen van een visvijver is de verhouding vissen/water. Teveel vissen in een te kleine vijver zorgt voor problemen! Vissen verbruiken veel zuurstof en maken het water vies; daarom is een vijverpomp extra belangrijk. Behalve een luchtpomp voor circulatie en zuurstof is ook een vuilwaterpomp met filter handig. Kies voor een kwalitatief goed merk zoals Oase, zodat je straks van een onderhoudsarme vijver kunt genieten.
- Verhoog de vijverrand
Met een verhoogde vijverrand voorkom je dat kunstmest en tuinafval in het water terecht komt. Op deze manier blijft je vijver vrij van ongewenste stoffen die het natuurlijke evenwicht verstoren.
- Gebruik leidingwater
Leidingwater is het meest geschikt om de vijver mee te vullen. Regenwater is zachter en zuurder, en bevat vaak een te hoog gehalte aan voedingsstoffen. In grondwater zit vaak teveel ijzer. Er bestaan speciale producten om plantengroei te stimuleren en voedingsstoffen als mineralen en kooldioxide toe te voegen.
- Help de dieren
Een vijver trekt veel dieren aan: van libelle en kikker tot roodborst en egel. Help de dieren met een paar handige extraatjes! Denk bijvoorbeeld aan een loopplankje zodat egels veilig de vijver uit kunnen komen. Plaats een zitstokje voor ijsvogel of spreeuw. Kies inheemse waterplanten om een natuurlijk ecosysteem te creëren. En geniet!