Heb je wel eens overwogen om een vijver te nemen? Het water brengt je tuin echt tot leven. In de eerste plaats omdat de vijver dieren aantrekt: van vissen en kikkers tot libellen en egels. Maar het water zorgt ook voor dynamiek in de tuin, terwijl stilstaand water een prachtige weerspiegeling kan geven. Lijkt een vijver je wel wat? Wij helpen je graag op weg!
Vijver aanleggen
Een vijver kun je het beste aanleggen in het voorjaar, zodat de waterplanten meteen een goede start krijgen. Natuurlijk kun je al in het najaar en de winter beginnen met het uitgraven en bedekken met folie. De planten kun je eventueel ook later toevoegen. Laat je goed informeren over de verschillende soorten vijvers: denk hierbij aan de beschikbare ruimte in de tuin, welke dieren je wil aantrekken, en of er vissen in moeten komen.
Wat heeft een goede vijver nodig?
Wat een vijver precies nodig heeft hangt helemaal af van het type. Maar over het algemeen is het slim om de vijver niet te dicht bij grote bomen te plaatsen: wortels kunnen het folie beschadigen en je bent in de herfst dagelijks druk met het verwijderen van bladeren. Voor een duurzame en onderhoudsvriendelijke vijver is het aan te raden om een vijverfilter te gebruiken. Zo voorkom je een groene vijver vol algen en stimuleer je gezond leven in de vijver!
Het nut van een pomp
Ook de vijverpomp is een essentieel onderdeel van je vijver. Deze zorgt voor voldoende zuurstof in het water en de pomp houdt het water schoon. Gebruik zeker een vijverpomp indien je vissen in de vijver hebt: deze verbruiken veel zuurstof en maken het water vies. Dankzij de pomp blijven je vissen bovendien gezond! Er bestaan verschillende soorten pompen. De luchtpomp is onopvallend en zorgt vooral voor voldoende zuurstof in het water, terwijl de fonteinpomp sierlijk is en in de eerste plaats een circulerende functie heeft. Een vuilwaterpomp filtert vuil uit het water.
Een tuin vol leven
Als je graag meer dieren naar de tuin lokt, is een vijver een uitstekende zet! Het kan soms even duren voor ze de vijver hebben gevonden, maar uiteindelijk kun je genieten van allerlei soorten: insecten, kikkers, salamanders, vogels, egels, libellen, vlinders… Wil je de dieren die op je vijver afkomen beschermen? Zorg dan voor een loopplankje zodat egels en andere diertjes niet kunnen verdrinken. Vogels maken dankbaar gebruik van een ondiepte. Nylondraden boven de vijver voorkomen dat reigers visjes komen pikken, en ook katten kunnen er zo moeilijk bij. Elke vijver is een klein ecosysteem waarin van alles gebeurt. Er is altijd wel wat te ontdekken!