1419
Een woning huren in Nederland, hoe zit dat?
Gepubliceerd: 13-03-2021 Laatste update: 15-03-2021

Er is vaak onduidelijkheid hoe de huurwoningmarkt in ons land in elkaar steekt. Er zijn twee verschillende sectoren, de sociale en de vrije sector. Hieronder kan je de belangrijkste verschillen lezen.

De sociale huursector

Vrijwel alle sociale huurwoningen zijn in het bezit van woningbouwverenigingen. Dit zijn in het algemeen stichtingen die geen winst nastreven, maar die zijn opgericht om woningen te verhuren aan mensen die geen huis kunnen kopen of huren in de vrije sector. De maximale en kale huurprijs voor een woning in de sociale sector ligt in 2021 net iets boven de € 750. Er zijn voorwaarden verbonden aan het huren van zo’n woning. Je inkomen mag een bepaald maximum niet te boven gaan en er geldt een maximaal inkomen voor een dergelijke huurwoning. In de meeste gemeenten moet je een huurvergunning hebben om aan te tonen dat je economisch verbonden bent met die gemeente.

De overheid voert een zeer actief beleid op het gebied van huurwoningen. Zo wordt een maximale jaarlijkse huurverhoging vastgesteld. Ook is er een puntensysteem op basis waarvan wordt bepaald of de kwaliteit van de woning overeenkomt met de gevraagde huur. Je kunt eventueel in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit hangt af van je inkomen. De wachttijd voor een sociale huurwoning kan erg variëren. Behalve in noodgevallen zijn er weinig huurwoningen in Amsterdam in de sociale sector. Daarvoor moet je meestal in de vrije sector zijn.

lookbook2025.png

De vrije huursector

Zoals de naam al aangeeft, zijn er minder voorwaarden voor het huren van een woning in de vrije sector. Er zijn ook zeer diverse aanbieders: van particulieren tot grotere woningplatforms, zoals Huurstunt. Niet alle prijzen zijn boven de € 750. Sommige woningen zijn nog niet ingericht, andere woningen wel. Uiteraard zijn er regels op basis van de huurwet waardoor jij als potentiële huurder wordt beschermd. In het huurcontract mogen dan ook geen bepalingen worden opgenomen die jouw rechten als huurder ernstig beknotten. Ook is het niet mogelijk om huurprijzen te bedingen die onredelijk zijn.

Er zijn echter wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. In de vrije huursector zal een verhuurder ook willen weten of jouw inkomen hoog genoeg is om de huurprijs te kunnen voldoen. Tevens wordt er vaak een waarborgsom gevraagd voor het geval jij je verplichtingen niet nakomt of de woning beschadigd is bij jouw vertrek. In sommige gevallen is de woning ingericht. Dan moet zichtbaar zijn welk deel van de huur daarop is gebaseerd. Kortom: het is de moeite waard om een huurcontract goed te (laten) bestuderen voordat je het tekent. In de vrije sector betaal je niet altijd dezelfde huur voor een vergelijkbare woning. Je buurman kan bijvoorbeeld minder betalen, omdat hij er al langer woont, terwijl voor jouw woning een hogere huurprijs wordt bepaald.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide