De Waardering Onroerende Zaken (WOZ) van je woning heeft indirect een grote invloed op je portemonnee. De hoogte van de WOZ- waarde bepaalt namelijk hoeveel belasting je moet betalen: inkomstenbelasting, waterschapsbelasting, en meer van die hoge kostenposten. Vermoed je dat de WOZ-waarde van je woning te hoog is ingeschat? Bezwaar maken kan een hele slimme zet zijn!
Wat is een WOZ-waarde?
Elk jaar bepaalt de gemeente wat de waarde van jouw woning is: de Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Hiervan krijg je een WOZ-beschikking, en deze vormt de basis voor verscheidene belastingen en heffingen die je op je bordje krijgt. De gemeente baseert de WOZ-waarde op een aantal factoren, waaronder de ligging van de woning, oppervlaktegegevens en inhoudsgegevens.
Welke belastingen?
De WOZ-waarde van je woning bepaalt de hoogte van diverse belastingen en heffingen:
· Waterschapsbelasting
· Inkomstenbelasting (eigenwoningforfait)
· Onroerende-zaakbelasting (OZB)
· Vermogensbelasting
· Roerende ruimtebelasting
· Schenk- en erfbelasting
· Afvalstoffen/rioolheffing (in sommige gemeenten)
WOZ-waarde te hoog?
Wanneer de WOZ-waarde van jouw woning te hoog is ingeschat door de gemeente, betaal je feitelijk meer belasting dan je zou moeten betalen. Dit kan variëren van €60 tot €2.600 per jaar. Gelukkig kun je bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde en zo flink besparen op de kosten voor belastingen!
Hoe maak je bezwaar?
Je kunt heel eenvoudig online consultants inschakelen om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde van jouw woning. In de eerste drie maanden van het jaar ontvang je een nieuwe WOZ-beschikking van de gemeente – als je tenminste een eigen woning of bedrijfspand bezit. Wanneer je twijfelt of de WOZ-waarde goed is ingeschat, kun je bezwaar maken. Dit dient binnen 6 weken na de datum op de brief van de beschikking te gebeuren. Ook vind je online hulpmiddelen om zélf in te schatten of de WOZ-waarde van jouw huis wel klopt; je kunt de waarde dan vergelijken met soortgelijke woningen in een soortgelijke buurt en woonplaats.
Kleine moeite, groot verschil
Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde klinkt misschien als een grote stap, maar veel mensen zijn je daarin al voorgegaan. Natuurlijk schat de gemeente ook veel woningen terecht in op de WOZ-waarde, maar wanneer je twijfelt of dit bij jouw huis het geval is loont het zeker de moeite om dit te laten controleren! Tegenwoordig kun je zelfs vaak gratis bezwaar maken. Kijk dus vooral uit naar de volgende WOZ-beschikking in je (digitale) brievenbus en doe eens een check!