Een huis kopen is een van de grootste beslissingen in je leven. De spanning die je voelt tijdens een bezichtiging kan ervoor zorgen dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet. Daarom is het essentieel om niet alleen te kijken naar hoe een huis eruitziet, maar ook om de juiste vragen te stellen. Een succesvolle bezichtiging draait namelijk om meer dan verliefd worden op de uitstraling van een woning.
In dit artikel bespreken we de beste vragen die je tijdens een bezichtiging moet stellen. Door goed voorbereid te zijn, voorkom je onaangename verrassingen en kun je met een gerust hart een bod doen.
1. Waarom staat het huis te koop?
Dit lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar de reden achter de verkoop kan veel onthullen over de woning. Is de verkoper bijvoorbeeld haastig aan het verhuizen vanwege een scheiding of werk, dan kan dit kansen bieden voor onderhandeling over de prijs. Maar het kan ook zijn dat er problemen zijn met de woning of de buurt. Door te vragen naar de reden van verkoop krijg je inzicht in de achtergrond van de woning.
Tip van een professional
Makelaar Lotte Hendriks geeft aan: “Vraag altijd naar de geschiedenis van het huis. Wat is er in de afgelopen jaren aan onderhoud gedaan? Dat geeft je een idee van de staat van de woning en mogelijke toekomstige kosten."
2. Hoe is de staat van de fundering en de bouwtechnische aspecten?
Een woning kan er van buiten geweldig uitzien, maar schijn kan bedriegen. Daarom is het slim om te vragen naar de staat van de fundering, dakconstructie en eventuele vochtproblemen. Vragen die je kunt stellen:
- Wanneer is de fundering voor het laatst gecontroleerd?
- Zijn er bouwkundige gebreken bekend?
- Hoe oud zijn de dakpannen en de dakconstructie?
Let op: bij oudere huizen, vooral in steden als Amsterdam en Rotterdam, zijn problemen met fundering helaas geen uitzondering.
3. Zijn er recent grote renovaties uitgevoerd?
Renovaties kunnen zowel positief als negatief zijn. Positief als ze goed zijn uitgevoerd, maar slecht uitgevoerde renovaties kunnen op termijn veel kosten veroorzaken. Vraag daarom of er recent renovaties hebben plaatsgevonden en of er garanties zijn voor deze werkzaamheden. Denk hierbij aan:
- Is er recent een nieuwe keuken of badkamer geplaatst?
- Zijn er vergunningen aangevraagd voor eventuele verbouwingen?
- Zijn er problemen geweest na de renovaties?
Een professionele inspectie kan hierbij helpen om de kwaliteit van het uitgevoerde werk te beoordelen.
4. Hoe zit het met de energiekosten en isolatie?
In tijden van stijgende energieprijzen wordt de vraag naar energie-efficiëntie steeds belangrijker. Vraag tijdens de bezichtiging naar het energielabel van de woning en welke maatregelen er zijn genomen om de woning te isoleren. Belangrijke vragen zijn bijvoorbeeld:
- Wat is het energielabel van de woning?
- Zijn er geïsoleerde ramen, muren of vloeren?
- Is er recent onderhoud gepleegd aan de cv-ketel of zonnepanelen geïnstalleerd?
Een goed geïsoleerd huis kan je veel geld besparen op energiekosten. Bovendien is het ook goed voor het milieu en de doorverkoopwaarde van je huis.
5. Hoe is de buurt?
Een prachtig huis in een ongewenste buurt is voor velen een reden om af te haken. Vergeet daarom niet om vragen te stellen over de omgeving. Je toekomstige woning moet niet alleen prettig zijn, maar ook de buurt moet passen bij jouw levensstijl. Denk hierbij aan vragen zoals:
- Hoe is de veiligheid in de buurt?
- Zijn er voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer in de buurt?
- Hoe ervaren de huidige bewoners het leven in deze wijk?
Ga zelf ook eens op verschillende momenten van de dag door de buurt rijden of wandelen om de sfeer te proeven.
6. Zijn er plannen voor toekomstige bouwprojecten in de buurt?
Toekomstige bouwprojecten kunnen een grote invloed hebben op je woongenot en de waarde van je huis. Zo kan een geplande snelweg of hoogbouwproject bijvoorbeeld zorgen voor geluidsoverlast of verminderd uitzicht. Vraag daarom of er bekende plannen zijn voor nieuwbouw of infrastructuurprojecten in de directe omgeving van het huis.
Dit kan op de lange termijn je woonplezier sterk beïnvloeden, dus het is belangrijk om hier goed van op de hoogte te zijn.
7. Wat zijn de maandelijkse lasten?
Een huis kopen betekent niet alleen een hypotheek afsluiten, maar ook rekening houden met andere maandelijkse lasten. Vraag naar de hoogte van de gemeentelijke belastingen, erfpacht (als die van toepassing is), en de kosten voor onderhoud van bijvoorbeeld een VvE (Vereniging van Eigenaren).
Stel specifieke vragen zoals:
- Hoeveel betaal je aan onroerendezaakbelasting (OZB)?
- Zijn er servicekosten voor gemeenschappelijke voorzieningen?
- Wat zijn de kosten van de erfpacht en hoe vaak worden deze aangepast?
Zo krijg je een goed overzicht van de maandelijkse lasten naast je hypotheek.
8. Hoe lang staat het huis al te koop?
Dit kan een indicatie zijn van de vraagprijs. Als een huis al lang te koop staat, kan dit wijzen op een te hoge vraagprijs of verborgen gebreken. Het kan ook betekenen dat je onderhandelingsruimte hebt. Wees niet bang om te vragen naar eerdere biedingen en waarom deze niet zijn doorgegaan.
Veelgestelde vragen
Is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen?
Ja, een aankoopmakelaar kan je behoeden voor valkuilen die je als leek misschien over het hoofd ziet. Daarnaast kan hij/zij beter onderhandelen over de prijs en voorwaarden.
Hoeveel bezichtigingen moet ik doen voordat ik een bod doe?
Dit hangt af van je gevoel bij het huis, maar meestal is het verstandig om minimaal twee keer een woning te bezichtigen. De eerste keer krijg je een globale indruk, de tweede keer kun je gerichter kijken naar details en vragen stellen.
Moet ik een bouwkundige keuring laten uitvoeren?
Bij oudere huizen is het zeker aan te raden om een bouwkundige keuring te laten doen. Dit geeft je inzicht in de staat van de woning en voorkomt onverwachte kosten na de aankoop.
Wat als er problemen opduiken na de koop?
Als er gebreken aan het licht komen na de koop, die niet eerder zijn gemeld, kan je mogelijk een claim indienen bij de verkoper. Dit hangt af van de afspraken in het koopcontract. Schakel hiervoor juridische hulp in.