1862
Een nieuwbouwhuis kopen: Wat moet je weten?
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 15-10-2024

De keuze om een nieuwbouwhuis te kopen is voor veel mensen aantrekkelijk. Het idee van een woning die volledig naar eigen smaak en zonder voorgaande gebruikers kan worden ingericht, spreekt veel kopers aan. Maar voordat je de stap zet naar het kopen van een nieuwbouwwoning, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel duiken we dieper in op wat je kunt verwachten en waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwbouwhuis.

Voordelen van een nieuwbouwhuis

Energiezuinig en duurzaam

Een van de grootste voordelen van een nieuwbouwhuis is dat deze vaak energiezuiniger zijn dan bestaande woningen. Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig gebouwd volgens strenge energienormen, wat betekent dat ze vaak beter geïsoleerd zijn, voorzien zijn van dubbel of zelfs driedubbel glas, en soms al standaard worden uitgerust met zonnepanelen of warmtepompen. Hierdoor heb je niet alleen lagere energiekosten, maar draag je ook bij aan een duurzamer milieu.

Daarnaast hoef je de eerste jaren meestal geen onderhoud te plegen. Alles is nieuw en voldoet aan de laatste bouwtechnische eisen. Dit betekent dat je de komende tijd geen grote investeringen hoeft te doen in bijvoorbeeld het dak of de leidingen.

lookbook2025.png

Keuzevrijheid in afwerking

Bij een nieuwbouwhuis heb je vaak veel vrijheid om bepaalde keuzes te maken. Denk bijvoorbeeld aan het type keuken, de vloerafwerking of de kleur van de badkamertegels. In sommige gevallen kun je zelfs invloed uitoefenen op de indeling van de woning. Dit geeft je de mogelijkheid om het huis echt helemaal naar je eigen smaak te laten afwerken.

Een belangrijk punt hierbij is wel dat hoe meer je afwijkt van de standaardopties die de aannemer biedt, hoe hoger de kosten kunnen oplopen. Het is daarom verstandig om een goed overzicht te hebben van wat binnen het budget valt.

Waar moet je op letten?

Opleveringstermijnen

Een veelvoorkomend aandachtspunt bij nieuwbouwhuizen is de bouwtijd. De oplevering van een nieuwbouwwoning duurt meestal maanden, soms zelfs jaren. Tijdens deze periode betaal je al voor de grond, maar kun je nog niet in je woning. Dit kan betekenen dat je tijdelijk dubbele woonlasten hebt: huur of een hypotheek voor je huidige woning en tegelijkertijd financiering van je nieuwbouwhuis.

Houd ook rekening met mogelijke vertragingen. Hoewel projectontwikkelaars vaak een streefdatum geven voor de oplevering, is het niet ongebruikelijk dat de bouw vertraging oploopt door weersomstandigheden, leveringsproblemen of andere onvoorziene factoren. Het is daarom verstandig om flexibel te zijn in je planning en eventueel een buffer in te bouwen voor extra huurkosten of dubbele hypotheeklasten.

Meerwerk en bijkomende kosten

Zoals eerder genoemd, heb je bij een nieuwbouwhuis vaak de mogelijkheid om bepaalde afwerkingen en aanpassingen te kiezen. Dit wordt ‘meerwerk’ genoemd. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de bijkomende kosten hiervan. Extra stopcontacten, een luxere badkamer of een uitbouw kunnen de totaalprijs flink omhoog schroeven. Zorg ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van de standaardvoorzieningen en de prijzen voor eventuele upgrades.

Een tip van architect en interieurontwerper Jan des Bouvrie was altijd om te focussen op de basis van je huis: “Investeer in wat je dagelijks gebruikt. Een goede keuken, een prettige badkamer. Daar heb je het meest aan. De rest kun je in de loop der jaren altijd nog aanpassen.” Het is dus verstandig om bij de start keuzes te maken die je dagelijkse comfort verbeteren.

Garanties en bouwkundige keuring

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is de garantie die je krijgt op een nieuwbouwwoning. Veel nieuwbouwprojecten vallen onder de Woningborg Garantie- en Waarborgregeling of een vergelijkbaar garantiesysteem. Dit betekent dat je verzekerd bent tegen bouwkundige gebreken voor een bepaalde periode, meestal 10 jaar. Ook is de aannemer verplicht om gebreken die bij de oplevering aan het licht komen te verhelpen.

Het is desondanks verstandig om bij de oplevering een bouwkundige mee te nemen die de woning inspecteert. Hoewel alles nieuw is, kunnen er altijd kleine foutjes of onvolkomenheden zijn die tijdens de bouw over het hoofd zijn gezien. Denk aan een scheve deurpost, een verkeerd geplaatste leiding of een kozijn dat niet goed sluit. Een opleveringskeuring voorkomt dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wat zijn de nadelen van een nieuwbouwhuis?

Wachten en geduld hebben

Het bouwen van een nieuwbouwwoning duurt lang, en het is vaak niet mogelijk om tussendoor in de buurt van de bouwplaats te gaan wonen. Je moet dus geduld hebben, want pas nadat de woning klaar is kun je erin trekken. Ook als je eenmaal bent verhuisd, is de wijk vaak nog niet helemaal af. Het kan dus zijn dat je de eerste jaren naast bouwplaatsen woont of nog geen voorzieningen in de buurt hebt, zoals winkels of scholen.

Inrichten vanaf nul

Het inrichten van een nieuwbouwwoning is voor sommige mensen een leuke uitdaging, maar voor anderen kan het overweldigend zijn. Omdat de woning nieuw is, heb je letterlijk niets: geen lampen, geen gordijnen, geen tuin. Alles moet vanaf de basis worden ingericht. Dit kan flink in de kosten lopen, dus zorg ervoor dat je naast je hypotheek en eventuele meerwerkkosten ook budget hebt voor de inrichting van je nieuwe woning.

Minder karakter

Hoewel nieuwbouwhuizen veel voordelen hebben, vinden sommige mensen dat ze wat 'soul' missen. Historische panden hebben vaak karakteristieke elementen zoals hoge plafonds, oude houten balken of sierlijke gevels die een bepaalde charme geven. Bij een nieuwbouwhuis krijg je vaak een strakke, moderne afwerking, maar het kan even duren voordat het echt als 'thuis' aanvoelt.

Meestgestelde vragen

Hoe lang duurt de bouw van een nieuwbouwhuis?

De bouw van een nieuwbouwhuis kan variëren, maar gemiddeld duurt het tussen de 12 en 24 maanden, afhankelijk van de grootte van het project en de bouwomstandigheden. Houd echter rekening met mogelijke vertragingen.

Wat zijn de bijkomende kosten bij het kopen van een nieuwbouwhuis?

Naast de koopsom van de woning zijn er kosten voor meerwerk (extra aanpassingen), bouwrente, notaris, en de inrichting van de woning. Vaak is er ook een opleveringskeuring nodig.

Kun je nog wijzigingen aanbrengen als de bouw al begonnen is?

Ja, meestal kun je tijdens de bouw nog wijzigingen aanbrengen, zoals de indeling of het kiezen van afwerkingen. Hoe later je in het proces iets wilt wijzigen, hoe hoger de kosten kunnen zijn.

Heb je altijd recht op een bouwtechnische keuring?

Een bouwtechnische keuring is niet verplicht bij een nieuwbouwhuis, maar wordt wel aangeraden. Dit kan helpen om eventuele gebreken direct bij de oplevering op te merken en op te laten lossen door de aannemer.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide