1782
Nieuwe of bestaande woning?
Gepubliceerd: 12-10-2012 Laatste update: 15-10-2024

Het zoeken naar een woning begint met het bepalen van uw woonwensen. Waarschijnlijk heef u wel voor ogen welk huis u zoekt en in welke omgeving dit huis moet staan. Andere woonopties die u kunt overwegen zijn:

Een nieuwe of bestaande woning?
Sommige mensen weten direct wat voor een soort huis ze willen kopen. Dit geldt echter niet voor iedereen. Daarom vindt u hier de plussen en minnen van oud- en nieuwbouw.

Nieuwbouw
Nieuwe huizen staan meestal in een wijk met gelijksoortige woningen. Ze zijn vaak beter verwarmd en geïsoleerd en vragen minder onderhoud dan bestaande huizen. Wel is het zo dat nieuwbouwhuizen vaak direct worden opgeleverd als ze klaar zijn. Hierdoor kunt u al in het huis zitten terwijl de wijk nog niet af is. Nieuwbouw heeft verder de volgende financiële voordelen:

    • De prijs van een nieuwbouwhuis ligt ongeveer 2 procent lager dan bij een bestaand huis;
    • U hoeft geen geld te reserveren voor achterstallig onderhoud;
    • Een nieuwbouw huis koopt u vrij op naam. Kosten, zoals notaris- en kadasterkosten voor de eigendomsakte zijn inbegrepen in de prijs;
    • U hoeft meestal geen makelaarscourtage te betalen voor aankoopbemiddeling;
    • Uw huis hoeft bijna nooit getaxeerd te worden voor de hypotheek.

      Hier staan echter financiële nadelen tegenover:

    • Al tijdens de bouw van het huis betaalt u hypotheekrente;
    • De inrichtingskosten van een nieuwbouwhuis zijn vaak hoger;
    • Misschien wilt u meerwerk laten verrichten om het huis helemaal naar uw zin te maken. Dit brengt vaak extra kosten met zich mee;
    • Het inrichten van de tuin kost vaak veel geld.

      Verder kan het zinvol zijn om te bekijken wat er in het bestemmingsplan is vastgelegd. Let op de bebouwing rondom uw woning. Komt er een parkje of hoogbouw? Welke voorzieningen, zoals scholen en winkels, zijn in de buurt gepland? In welke projectfase wordt uw huis gebouwd en welke materialen worden gebruikt?

      lookbook2025.png

      Bestaande woning
      Bestaande huizen hebben vaak een karakter dat hoort bij de tijd waarin ze zijn gebouwd. Aan de andere kant vragen ze wel meer onderhoud. Bestaande huizen hebben de volgende financiële voordelen:

    • Lagere inrichtingskosten: vaak is parket of zonwering al aanwezig in het huis;
    • De tuin is al aangelegd;

      Hier staan de volgende nadelen tegenover:

    • De inrichting of indeling kan niet naar uw smaak zijn, waardoor u hier toch nog in moet investeren;
    • Er kan sprake zijn van achterstallig onderhoud;
    • De onderhoudskosten per maand liggen hoger dan bij nieuwbouw.

Locatie
De locatie van de woning is voor veel mensen van doorslaggevend belang. Bepaal daarom of u bijvoorbeeld in de stad of juist erbuiten wilt wonen en welke voorzieningen er moeten zijn. Het gaat erom wat voor u belangrijk is. Wilt u dicht bij uw werk wonen of is reistijd geen probleem? Is de nabijheid van scholen een doorslaggevende factor? Is het belangrijk om dichtbij winkels te wonen?

Afmetingen van het huis
Het huis moet natuurlijk de komende paar jaren groot genoeg zijn voor uw gezin. Er moeten dus voldoende kamers aanwezig zijn. Verder is het van belang of u een grote tuin wilt of parkeergelegenheid op eigen grond.

Bijzonderheden
Andere aspecten die bij de keuze van een huis een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld een garage, een ruimte voor een wasmachine en droogtrommel, ruime slaapkamers, een serre of erker.

Typen woningen
Naast bestaande- en nieuwbouw kunt u nog kiezen uit de verschillende woningtypen. Wilt u een vrijstaande woning, een rijtjeshuis, een bungalow of een appartement? Soms kunnen de bijzonderheden van een woningtype uw keuze al bepalen. Zo geldt bijvoorbeeld voor appartementen dat u maandelijks servicekosten betaalt voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten.

Omdat appartementen vaak goedkoper zijn dan eengezinswoningen, zijn ze erg geliefd bij starters op de woningmarkt. Voor appartementen geldt een aantal bijzonderheden. De koper is eigenaar van zijn wooneenheid, maar de gezamenlijke voorzieningen en ruimten, zoals de tuin, het trappenhuis en de lift, zijn gemeenschappelijk eigendom. Hiervoor betalen de eigenaars boven op hun maandelijkse hypotheekbedrag een vast bedrag voor het beheer en onderhoud van de gebouwen. Soms zijn hier ook de kosten voor energiegebruik bij inbegrepen. Bron: Funda

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide