Als je de WOZ-waarde hebt ontvangen is het verstandig om deze goed na te kijken. Het komt namelijk regelmatig voor dat de WOZ-waarde niet helemaal klopt. Bijvoorbeeld als er een verbouwing is gedaan waar de gemeente niet van op de hoogte is, kan het zijn dat de WOZ-waarde anders uitvalt. Daarnaast wordt de berekening gedaan door een computer, en daarmee gaat nog wel eens wat mis. Omdat het je een hoop geld kan kosten als de WOZ-waarde te hoog is, kan het slim zijn om bezwaar te maken. Wij hebben in een aantal simpele stappen uitgelegd hoe je dit het beste aan kunt pakken.
Vraag het rapport op bij de gemeente
Als eerste moet je natuurlijk weten hoe de WOZ-waarde is berekend. Hiervoor kun je het taxatierapport opvragen bij de gemeente. Hierin staat precies uitgelegd hoe je WOZ-waarde tot stand is gekomen. Er wordt ook aangegeven met welke andere woningen jouw woning is vergeleken. Als hier grote verschillen in zitten, kun je dit gebruiken om je bezwaar in te dienen. Let altijd op dat je het bezwaar binnen 6 weken na ontvangst, indient bij de gemeente.
Informeel bezwaar maken
Om een hoop gedoe en administratie te voorkomen, is het tegenwoordig bij verschillende gemeenten steeds vaker mogelijk om informeel bezwaar te maken. Je kunt dan samen met een taxateur nog eens de berekening bekijken. Dit is de eerste stap die je kunt nemen, maar er zijn ook een hoop gemeenten waar informeel bezwaar niet mogelijk is.
Schriftelijk bezwaar indienen
Als er door informeel bezwaar niks uit is gekomen, of als je geen informeel bezwaar kon maken, kun je overgaan op schriftelijk bezwaar. Een bedrijf als bezwaarmaker.nl kan je helpen om bezwaar te maken. Niet alleen is de hulp gratis, ook vergroot je de kans dat de gemeente je instemd met je bezwaar.
Wat als u het niet eens bent met de uitspraak?
Het komt ook nog wel eens voor dat je het niet eens bent met de uitspraak van de gemeente nadat je bezwaar hebt ingediend. Je kunt dan in beroep gaan bij de rechtbank. Als u het dan nog steeds niet eens bent met de uitspraak, kunt u in hoger beroep gaan. Let wel op, hier zijn vrijwel altijd kosten aan verbonden. Vaak lopen deze kosten al snel op, dus doe dit alleen als het echt de moeite waard is.