Huizen gingen de laatste jaren als warme broodjes over de toonbank. Sterker nog, het overbieden op de vraagprijs was meer regel dan uitzondering. Voor huizenverkopers ontzettend fijn, voor kopers en zeker voor starters iets minder goed nieuws. De markt lijkt nu te veranderen, huizen staan steeds langer te koop en overbieden is niet meer de regel. Of je momenteel dan niet meer je huis moet verkopen? Dat is niet helemaal waar. Nog steeds kun je een prima prijs krijgen voor je woning, maar iets meer moeite doen is aan te raden. Welke tips jij wellicht nog niet kent? Wij verklappen ze!
De clichés
Sommige clichés zijn open deuren, maar ze zijn wel heel erg waar. Dat geldt ook op het gebied van de verkoop van een woning. Zo loont het nog steeds om voor de foto’s een fotograaf in te huren die gespecialiseerd is in woningfotografie. Ook het extreem strak opruimen van je huis, inclusief persoonlijke spullen is belangrijk. Bij bezichtigingen is het belangrijk om op alle zintuigen in te spelen. Dus die appeltaart in de oven blijft een slimme truc, al is een lekkere geurkaars aansteken vaak ook al voldoende. Zorg ervoor dat alles écht schoon is, dat er genoeg licht naar binnen schijnt en dat er geen irritante klokken tikken op de achtergrond. Kortom, vink het lijstje met clichés af om zo mensen ook onbewust te beïnvloeden.
De geheime tip
Een tip die in tijden van duurzaamheid écht het verschil gaat maken is het al dan niet hebben van een energielabel. Veel kopers zullen hier direct naar vragen om zo een inschatting van de maandelijkse lasten te kunnen maken. Een energielabel aanvragen alvorens je je huis in de verkoop zet is dan ook een slimme truc. Zeker wanneer je voorafgaand aan het aanvragen van een label de nodige innovaties aan je huis hebt laten uitvoeren. Het verschil tussen het ene niveau van energielabel en het andere kan al snel een paar duizend euro in de uiteindelijke verkoopprijs schelen.
We noemen dit nu wel een truc, maar eigenlijk is dit al verplicht voor bestaande én nieuwe woningen sinds 1 januari 2021. Er wordt nog niet heel erg streng op gehandhaafd, maar dit kan in de toekomst gaan veranderen. Officieel kun je bij een ontbrekend energielabel al een boete krijgen, de kans is steeds groter dat deze straks meer uitgedeeld gaan worden. Wees hierop voorbereid. Nog meer vragen hierover, kijk dan ook eens op energielabelperfect.nl.
Kortom, doe goed je huiswerk voorafgaand aan de verkoop van je huis vandaag de dag. Dat het huis zichzelf verkoopt is geen vanzelfsprekendheid meer. In tijden van oplopende vaste lasten is een energielabel dat wel. Vraag deze zelf snel en voordelig aan en laat je vooraf informeren naar de verschillende normen per niveau. Wellicht kun je aan de hand hiervan nog enkele innovaties uitvoeren.