Als u uw woning gaat verkopen, kunt u overwegen om het zelf te verkopen of dit over te laten aan een makelaar. Voordeel van het zelf verkopen is de besparing op de courtage. Dat scheelt al gauw tussen de 1 en 2 procent. Als u hiervoor kiest probeer dan de bepaling die gaat over de intrekkingkosten te schrappen. Dit betekent dat als u de opdracht intrekt of afziet van de verkoop van uw woning, u geen kosten verschuldigd bent.
Als u zelf uw huis gaat verkopen, moet u eerst een vraagprijs voor uzelf vaststellen. U kunt daartoe gebruik maken van de koopsomtelefoon van het kadaster. Daar kunt u tegen telefoonkosten de verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen in uw omgeving opvragen. Vergelijk deze woningen met de staat van onderhoud, de totale oppervlakte, de bereikbaarheid en meer van dit soort factoren van uw woning en bepaal dan uw prijs.
Als iemand uw woning wenst te bezichtigen zorg er dan voor dat zowel de binnenkant alsook de buitenkant er verzorgd uitziet. Zodra er interesse is voor uw woning, zal de potentiële koper veelal een bod uitbrengen op de vraagprijs. Het kan ook zijn dat de geïnteresseerde eerst nog even wil nadenken. U kunt hem of haar dan voor een bepaalde periode een optie verlenen. Daarnaast zult u ook samen het moment van overdracht moeten bepalen.
Een nadeel van het zelf verkopen is dat je vaak ziet dat er verkeerde afspraken worden gemaakt. Zo is er rechtstreeks contact tussen verkoper en koper waarbij er vaak één partij sneller beïnvloedbaar is of is er sprake van een verkeerd gekozen overdrachtsdatum voor de financiering. Daarnaast is het de plicht van de verkoper na te gaan of er verkoopregulerende bepalingen van toepassing zijn. Een voorbeeld van een dergelijke bepaling is het anti-speculatiebeding. Dit betekent dat de woning binnen een vooraf vastgestelde periode terugverkocht moet worden aan de vorige eigenaar. Belangrijk is ook de datum waarop er een waarborgsom gestort moet zijn bij de notaris of waarop in plaats daarvan een bankgarantie gesteld moet zijn. Dit laatste geldt ook voor de datum waarop de ontbindende voorwaarden aflopen.
Als verkoper bent u verplicht om de koper zo volledig mogelijk te informeren: u hebt een mededelingsplicht. De koper heeft een onderzoeksplicht. Hoewel de mededelingsplicht voor gaat, hebben beide partijen dus met deze plicht te maken. Het kan dan bijvoorbeeld fout gaan als er sprake is van verborgen gebreken, kwalitatieve verplichtingen, publiekrechtelijke lasten en beperkingen en huisvestingsverordeningen.