1756
De hypotheekrente, is de bodem in zicht?
Gepubliceerd: 12-03-2021 Laatste update: 15-03-2021

Raakt niet alleen de huizenmarkt maar jijzelf ook een beetje oververhit door de hele situatie op dit moment? Dat begrijpen we! De kranten staan bol van uitspraken als ‘laagste rente óóit’ en ‘bodem nu écht bereikt’. Wat moet je hiervan geloven en wat niet? Om alvast de grootste teleurstelling na het lezen van dit artikel te voorkomen; Wij weten het ook niet. Wel kunnen we uitleggen wat de kansen maar ook de risico’s zijn om nu over te gaan tot het kopen van een nieuwe woning.

Of de rente daadwerkelijk nog gaat dalen weet niemand, maar wanneer je terugkijkt in de geschiedenis doe je op dit moment qua hypotheekrente sowieso goede zaken. Uiteraard heb je laag, lager en laagst en we hebben geen glazen bol dus verder dalen kan altijd maar nu instappen en meteen de rente vastzetten voor 10 jaar is zeker een verstandige keuze.

Betekent dit dan ook direct dat je door de lagere rente en dus de lagere maandlasten in een andere prijscategorie huizen kunt gaan zoeken? Helaas niet, ook geldt voor de huizenmarkt het wel bekende ‘actie-reactie effect’. Wanneer de rente daalt neemt de vraag toe, mensen willen op dit moment massaal hun kans grijpen om zo gebruik te kunnen maken van de gunstige rentes. Het gevolg is dat verkopers van woningen meer voor de woning kunnen vragen en dit ook zeker doen. Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om niet meer af te dingen op een vraagprijs maar juist extra geld te bieden, het zogenaamde overbieden. Dit alles om andere kapers op de kust voor te zijn. Verkopers gaan logischerwijs voor het hoogste bod. Een effect wat begon in de randstad, maar zich al lang niet meer tot daar heeft beperkt.

lookbook2025.png

Het overbieden op je droomhuis is zeer begrijpelijk maar voordat je dit doet één advies; Tel eerst je spaargeld! Je bank kan jou namelijk toezeggen op basis van je inkomsten hoeveel hypotheek je kan krijgen. Wist je trouwens dat je de maximale hypotheek zelf ook eenvoudig online kunt berekenen? Maar dit toegezegd bedrag is niet het bedrag wat je dan ook ontvangt. De uiteindelijke hypotheek is altijd gekoppeld aan een realistische waarde van het pand wat jij op het oog hebt. Ga jij dus overbieden op een object en de taxateur bepaalt daarna dat de door jouw geboden waarde niet overeenkomt met de werkelijke staat van het huis? Dan zul je dat gat zelf moeten financieren met spaargeld of een lening van een derde.

Het tweede risico wat je loopt is dat wanneer je een huis te duur koopt, je bij een gedwongen snelle verkoop met een restschuld kunt blijven zitten. Maar is het écht je droom om juist dit stulpje te veroveren? Dan kun je uiteraard wel gaan voor overbieden en dit financieren door middel van een hoge hypotheek en spaargeld maar begin dan wel zo snel mogelijk met (extra) aflossen. Daarmee verklein jij elke maand het risico dat je met een grote schuld blijft zitten mocht er iets onverwachts gebeuren. Want een instorting van de huizenmarkt lijkt ver weg, maar je weet nooit hoe snel dit omslaat.

Voor nu; Kijk lekker op Funda rond, droom weg en vul ondertussen je spaarpot. Of ga op zolder zoeken, misschien ligt daar nog toevallig een oude sok met wat geld. Succes!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide