Bij het oversluiten van een hypotheek geeft een aanbieder vaak aan hoeveel je zal besparen. Echter wordt hierbij geen rekening gehouden met de eventuele kosten voor de oversluiting. De hypotheek oversluitkosten berekenen is dan ook allesbehalve eenvoudig. Het gaat immers om verschillende kostenposten die lang niet altijd duidelijk zijn. Welke kosten er verbonden zijn aan het oversluiten van de hypotheek? Wij geven het voor jou weer.
Boeterente voor oversluiten hypotheek
De Europese hypotheekregels geven aan dat de boete voor het oversluiten van de hypotheek niet hoger mag zijn dan de werkelijk geleden financiële schade. Daarom zal de bank meestal zijn renteverlies berekenen in functie van de looptijd.
Voor het berekenen van de boete zal men meestal eerst het renteverschil bepalen. Dat is het verschil tussen de huidige hypotheekrente en de actuele hypotheekrente. Het verkregen percentage zal men vervolgens vermenigvuldigen met de verdere duur van de rentevaste periode (in jaren). Dat percentage zal men op zijn beurt vermenigvuldigen met het verschil van de hypotheek en het boetevrij aflospercentage, om bovendien ook rekening te houden met de inflatie.
Een ingewikkelde berekening, maar er zijn ook verschillende online tools beschikbaar om de boeterente eenvoudig te berekenen.
Kosten voor taxatie
In sommige gevallen zal de bank ook bij het oversluiten van de hypotheek vragen om een taxatie. De kredietverstrekker wil immers zekerheid over de actuele waarde van de woning.
De prijs van een taxateur is immers niet wettelijk geregeld. Iedere taxateur regelt met andere woorden zijn eigen prijsopbouw, waardoor het de moeite loont om verschillende offertes op te vragen. Vaak hanteert men een vaste kost en een percentage in functie van de getaxeerde waarde. Voor een woning met een waarde van 200.000 euro zal een taxatierapport al snel 370 tot 430 euro kosten. Voor een woning met een waarde van 300.000 euro kan dat oplopen tot 550 à 650 euro. Er zijn overigens ook taxateurs die werken met een voordeliger vast tarief. Goed informeren en vergelijken is met andere woorden de boodschap.
Tip: de taxatiekosten zijn bij het oversluiten van een hypotheek gewoon fiscaal aftrekbaar.
Notariskosten bij het oversluiten van de hypotheek
Bij het oversluiten van een hypotheek zal je een notaris moeten raadplegen. De notaris zal naast zijn honorarium ook recherchekosten voor het kadaster, inschrijfkosten, royementskosten, doorhalingskosten en administratieve kosten aanrekenen. Over het totaalbedrag moet je bovendien btw betalen.
Ook hier bepalen de notarissen zelf hun tarieven, waardoor de totale kostprijs tussen de vijfhonderd en duizendvijfhonderd euro schommelt. Vaak kan je er dan ook voordeel uithalen om ook hier goed de prijzen te vergelijken.
Tip: ook de notariskosten zijn fiscaal aftrekbaar bij het oversluiten van een hypotheek.
Bemiddelingskosten
Indien je voor het oversluiten van een hypotheek een hypotheekadviseur of tussenpersoon inschakelt, zullen ook hier kosten aan verbonden zijn. De totale bemiddelingskost is natuurlijk afhankelijk van de overeenkomst die je met de hypotheekadviseur gesloten hebt. Zo verkiezen sommige adviseurs een vaste kost, terwijl anderen werken met een uurtarief. De praktijk leert ons dat de prijzen, afhankelijk van dossier tot dossier, tussen 1.000 en 3.000 euro zullen bedragen.
Weet overigens dat de tarieven tussen hypotheekadvies bij de grootbanken en onafhankelijk hypotheekadvies in de praktijk nauwelijks verschillen. Toch vraag je ook hier best verschillende offertes op.