2113
Je woning verhuren: makkelijker dan je denkt!
Gepubliceerd: 17-09-2020 Laatste update: 17-12-2021

Staat je huis leeg? Dan laat je iedere maand geld liggen. Verhuren voor korte of lange termijn is namelijk veel makkelijker en veiliger dan je wellicht denkt. Zeker als je het regelt via een verhuurmakelaar. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden over het verhuren van je woning op een rij.

Wat zijn de voordelen van het verhuren van mijn woning?

Verhuren heeft natuurlijk financieel voordeel. Afhankelijk van je woning krijg je iedere maand een leuk extraatje of zelfs een flink bedrag binnen. Naast het geld heeft verhuren nog een groot voordeel: het helpt bij het voorkomen van inbraak, krakers en vandalisme.

Mag ik mijn woning wel verhuren?

Als je een huurwoning hebt, hangt het van je verhuurder af of je de woning mag onderverhuren. Heb je een koopwoning? Dan kan je je woning verhuren via de Leegstandswet. Dit heeft als groot voordeel dat veel regels die voor normale verhuur gelden vervallen. Hierdoor is het makkelijker om een huurder weer uit de woning te krijgen, bijvoorbeeld als je woning wordt verkocht. Voor verhuur op basis van de Leegstandswet gelden bepaalde eisen en heb je een vergunning nodig. Een verhuurmakelaar kan je helpen bij de vergunningaanvraag. Voor hen is het een simpel routineklusje.

lookbook2025.png

Hoe weet ik of huurders betrouwbaar zijn?

Je wilt natuurlijk alleen betrouwbare huurders in je woning. Verhuur je via een makelaar? Dan kan deze potentiële huurders voor je screenen. Ze controleren bijvoorbeeld de identiteit en kredietwaardigheid. Ook wordt er gekeken of de huurder in het verleden problemen heeft veroorzaakt.

Wat als de huurders niet willen vertrekken?

Als je je woning zelf weer wilt gebruiken of als je woning verkocht wordt, wil je natuurlijk niet met huurders zitten die je er niet uit krijgt. Bij verhuur op basis van de Leegstandswet is dit gelukkig niet moeilijk. Afhankelijk van de woonruimte geldt er een opzegtermijn van twee of drie maanden voor de verhuurder. Naast de opzegtermijn, kan je ook afspraken vastleggen over hoe je woning opgeleverd wordt. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat de huurder de woning moet ontruimen als de huurtermijn afloopt.

Hoe zit het met eventuele schade?

Het is altijd een goed idee om bij aanvang van de huur een waarborgsom te vragen. Laat de huurder schade achter na vertrek? Dan kan je dit verrekenen met de waarborgsom. Om eventuele schade te kunnen bewijzen, doe je een voorinspectie bij aanvang van de huur. Hierbij worden foto’s gemaakt en een inspectierapport opgesteld. Zo heb je achteraf geen onduidelijkheid over de staat van de woning bij aanvang van de huur. Ook al het regelwerk omtrent de waarborgsom en een inspectierapport kan je aan een verhuurmakelaar overlaten.

Meer informatie?

Zit je na dit artikel nog steeds vol met vragen? Of wil je weten wat de mogelijkheden voor het verhuren van jouw woning precies zijn? Vraag dan vrijblijvend meer informatie bij een verhuurmakelaar.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide