Het komt niet vaak voor dat een huis niet klaar is op de ingeplande opleveringsdatum. Maar het zal jou maar net treffen. Dan sta je plots voor een heleboel vragen waar je niet op gerekend had. Wat zijn je rechten, waar moet je in de tussentijd wonen en wie vergoed de extra gemaakte kosten. Je moet misschien uit je oude huis omdat het verkocht is en bent genoodzaakt daardoor extra kosten maken.
Bij het afwachten van je nieuwe ultieme droomhuis kun je overbruggingshuur overwegen. Overbruggingsverhuur is huren van een tijdelijke woning om toch nog een onderkomen te hebben, en er niet aan vast te zitten voor een bepaalde periode. Zo kun je, zodra de woning klaar is meteen je overbruggingshuur stop zetten. Ideaal toch.
Woning weigeren
Mocht je woning niet klaar zijn op de afgesproken afleverdatum heb je het recht de woning te weigeren. Om je rechten te doen gelden laat je dit opnemen in een opnamerapport. Hierin komen de gebreken te staan, dat het huis nog niet voor bewoning geschikt is en dat dientengevolge de woning niet opgeleverd is. Zou je zelf wat werkzaamheden voor je rekening willen nemen kan je hiervoor een sleutelverklaring aanvragen. Gaat de aannemer hiermee akkoord krijg je wel een sleutel maar vind er geen overdracht plaats. Dit hangt echter af van de goodwill van de aannemer. Hij is hiertoe niet verplicht.
Verhalen van extra gemaakte kosten
Eenmaal duidelijk wanneer de oplevering daadwerkelijk gaat plaatsvinden kan er berekend worden wat het te laat opleveren van het huis jou daadwerkelijk gekost heeft. De periode waarover je een schadevergoeding mag eisen is vanaf de eigenlijke opleverdatum tot de datum je daadwerkelijk in het huis kan gaan wonen. Je dient deze aanvraag schriftelijk bij de bouwonderneming te deponeren.
Indien de aannemer weigert je tegemoet te komen in de kosten is de volgende stap een ingebrekestelling. Om te zorgen dat er in de brief niets vergeten wordt kan je deze het best op laten maken door je rechtsbijstandsverzekeraar.
Geeft de bouwonderneming na de ingebrekestelling alsnog niet thuis zou je een gerechtelijke procedure kunnen starten. Voordat je daartoe overgaat raden we je wel aan goed te bekijken hoe jou eigen rechtspositie is, hoeveel de kosten bedragen en of deze opwegen tegen die van een procedure. Afhankelijk van de soort garantieverklaring behorende bij jouw koop-/aannemingsovereenkomst kan je hiervoor terecht bij garantiefondsen aangesloten geschillencommissies. Dit is doorgaans goedkoper dan zelf een rechtszaak aanspannen.