1743
Welke woonverzekeringen heb ik nodig om zorgeloos te wonen?
Gepubliceerd: 29-10-2019 Laatste update: 06-06-2022

Wanneer je een huis koopt, raadt men je meteen aan om een woonverzekering af te sluiten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want in de praktijk bestaat een woonverzekering uit verschillende onderdelen.

De FBTO woonhuisverzekeringen bestaan bijvoorbeeld uit vier woonverzekeringen. De inboedelverzekering, de opstalverzekering, de buitenshuisverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.  Maar welke verzekering heb je wanneer nodig? Je leest het hieronder.

De opstalverzekering

Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het afsluiten van een opstalverzekering voor je nieuwe koophuis verplicht. Gek is dat niet, want de opstalverzekering dekt de schade aan je woning. Het gaat dan om schade ten gevolge van onvoorzienbare omstandigheden, zoals een brand, een explosie of stormschade. Mocht je geen opstalverzekering hebben, is het mogelijk dat het huis onbewoonbaar is na een dergelijk ongeval, maar jij wel met de hypotheek zit.

lookbook2025.png

De opstalverzekering beperkt zich tot schade van de vastzittende delen van de woning. Denk bijvoorbeeld aan de muren, leidingen of de tegels. Het blijft wel belangrijk om goed te controleren wat al dan niet door de opstalverzekering wordt verzekerd. Zo zijn funderingen bijvoorbeeld vaak expliciet uitgesloten in de polisvoorwaarden.

De inboedelverzekering

De opstalverzekering zal nooit de schade aan de inboedel vergoeden. Denk bijvoorbeeld aan beschadigde meubelstukken of aan een televisiescherm dat in vlammen is opgegaan. Daarvoor heb je de inboedelverzekering nodig. Het gaat niet om een verplichte verzekering, maar we weten allemaal dat nieuwe meubels  behoorlijk prijzig kunnen zijn. Daarom is ook een goede inboedelverzekering een aan te raden woonverzekering.

Buitenshuisverzekering

Indien je vaak waardevolle spullen meeneemt, is een buitenhuisverzekering eveneens aan te raden. De buitenshuisverzekering zal bijvoorbeeld de laptop van de kinderen terugbetalen wanneer die op school wordt gestolen. Of de kampeerspullen indien je barbecue vuur vat. Het mooie is dat de buitenshuisverzekering in principe ook de schade vergoedt die je per ongeluk zelf veroorzaakt.

De aansprakelijkheidsverzekering

Schade hoeft niet alleen jezelf te treffen. Jouw boom kan ook omvallen en op de auto van de buren vallen. Of je stoot per ongeluk een dure vaas bij vrienden omver. Een aansprakelijkheidsclaim kan snel in de papieren lopen. Wil je dit risico niet lopen, dan is het een aansprakelijkheidsverzekering we echt wel aan te raden.

Extra dekkingen binnen de woonverzekering

Om terug te pakken op het voorbeeld hierboven is het bij FBTO mogelijk om de woonverzekering aan te vullen met extra modules. Denk bijvoorbeeld aan een glasverzekering die schade aan het glaswerk van het huis zal vergoeden, ook wanneer de schade ontstaat door de eigen schuld. Handig, vooral wanneer je kinderen hebt die graag tegen een balletje slaan of schieten.

Wil je helemaal geen risico lopen? Dan kies je voor een allriskverzekering voor de inboedel, die veel verder gaat dan de klassieke inboedelverzekering. Deze module heeft een uitgebreide dekking, ook bij schade door eigen toedoen.

Denk ten slotte ook aan een rechtsbijstandsverzekering. Indien de buren dan een rechter opzoeken omdat de wortels van jouw boom hun zwembad beschadigt, zal de rechtsbijstandsverzekering jouw juridische kosten vergoeden. Wel zo’n fijn gevoel.

Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide