Kurk is een ideaal natuurlijk materiaal voor een prachtige harde en toch verende vloerbedekking. Dankzij de vele voordelen kan kurkparket werkelijk overal in het huis worden gelegd. Zelfs in natte ruimtes zoals de keuken, badkamer of toilet, mits de vloer goed is afgelakt.
Een kurkvloer wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Bij de kurkwinning wordt de eik niet geveld maar gepeld Met andere woorden: hij wordt slechts van zijn kurkbast verlost. Hierdoor gaat er geen eik verloren. Een gepelde kurkeik heeft na negen jaar een nieuwe kurkhuid en is dan weer rijp voor de oogst. Een schorslaag wordt na de oogst tot korrels gemalen, die vervolgens met harsen worden vermengd waarna men ze onder hoge druk tot blokken perst. Afhankelijk van de temperatuur waarbij wordt geperst, ontstaat de basiskleur van de kurk: licht, medium of donker. Hierna kunnen de kurkblokken nog in allerlei tinten worden gekleurd.
Voor een kurkvloer kunt u kiezen uit handige tegels of stijlvol kurkparket. De dikte van de tegels en het parket varieert van 3 tot 6 millimeter. Deuren inkorten zal dus nauwelijks aan de orde hoeven zijn! Kurktegels worden in de meeste gevallen op een ondergrond verlijmd. Kurkparket, dat daarentegen vaak zwevend wordt gelegd, kent een kurken onderlaag met daarop een slijtvaste vinyl toplaag. De toplaag zorgt ervoor dat de vloer nooit meer hoeft te worden geschuurd of gelakt. Onder invloed van zonlicht zal elke kurkvloer na verloop van tijd iets lichter, maar daarmee levendiger, van kleur worden. Kurkvloeren zijn leverbaar in honderden moderne tinten en dessins. Maar als uw keus daar niet bij zit, kunt u met behulp van stijlvolle sjabloons uw eigen kurkvloer creëren.
Bron: Vereniging Comfortabel wonen