2251
De natuur over de vloer
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 07-11-2017

Robuuste planken vloeren waren vroeger al in landhuizen en voorname herenwoningen te vinden. Ze stralen een bepaalde klasse uit, zijn duurzaam en brengen sfeer. Geen wonder dat dergelijke vloeren worden herontdekt. Voor de woonkamer tot en met de slaapkamer. En passend in ieder interieur. Een houten vloer harmonieert gewoon met iedere stijl; van klassiek tot en met design. Tijdloos dus en net als de natuur, altijd uniek. Geen vloer en zelfs geen plank is hetzelfde. Bovendien straalt een planken vloer natuurlijke warmte en rust uit. Een tegenhanger voor de huidige jachtige tijd en een solide basis om, zonder rigoureuze ingrepen, toch telkens een andere stijl te creëren. De huidige mobiele en flexibele trend van losse tapijten, poefen en zitkussens leent zich hier uitstekend voor.

U kunt kiezen uit een scala aan kleursoorten. De natuurlijke kleuren variëren van uiterst blond berken tot bijna bruinzwart wengé. Opvallend is de huidige trend voor de wat donkerder kleuren zoals teak en meranti. Daarnaast kan iedere houttint met kleurbeits aan uw persoonlijke smaak worden aangepast. Ook de mogelijkheden wat betreft breedte, lengte en afwerkingen zijn bijna onbeperkt. U kunt uw vloer naar eigen creatief inzicht samenstellen. Planken delen kunnen zelfs geborsteld of gezandstraald worden om een nog authentiekere uitstraling te krijgen. Het resultaat is een ruwer gevoel, een prachtige houtnerf en een verminderde zichtbaarheid van krassen en deukjes.

Planken vloeren zijn een investering waar u een leven lang plezier van hebt. Ze kunnen zwevend worden gelegd en zijn daardoor verhuisbaar. En komt u in uw nieuwe huis planken te kort, dan kunt u die altijd bijkopen.

Tijdloos parket
Voor veel mensen gaat er nog steeds niets boven een goudeerlijke en oerdegelijke parketvloer. Gemaakt van speciaal geselecteerd kwaliteitshout vormt een parketvloer in vrijwel elke woning een natuurlijk sieraad om generaties lang op te lopen. Parket is de verzamelnaam voor allerlei soorten vloeren die zijn gefabriceerd van hardhout. Massief of, als lamelparket, opgebouwd uit diverse lagen.

Tapisparket
Tapis is eigenlijk meer een benaming voor de manier van leggen. Tapis bestaat uit losse massieve plankjes, zonder messing en groef, die koud tegen elkaar op de ondervloer worden gelijmd en genageld. Een hoogwaardige techniek die een praktisch naadloze vloer garandeert. Juweeltjes van parketvloeren door de welhaast ontelbare legvariaties en de combinaties van verschillende houtsoorten.

Geprefabriceerde tapisvloeren
Dit nieuwe type parketvloer combineert de voordelen van een lamelvloer met de uitstraling van een tapisvloer. De parketdeeltjes zijn in de fabriek voorzien van messing en groef en worden compleet afgelakt geleverd. Ze worden rechtstreeks op de cementvloer gelijmd waardoor spijkeren, stoppen, schuren en lakken niet meer nodig is.

smeg-2024-2.png

Castleblocks
Een zeer degelijke en gezellige vloer voor betrekkelijk weinig geld. Castleblocks zijn meestal blokken van zon 15 cm in het vierkant die worden opgebouwd uit massieve strookjes hardhout van 8 mm dik. De blokken worden op de ondervloer gelijmd en ter plaatse geschuurd, gepolijst en van een afwerklaag voorzien.

Strokenparket
Oerdegelijk massief parket. Meestal bestaand uit 22 mm dikke, hardhouten stroken van 6 of 7 cm breed en in verschillende lengtes. Rondom voorzien van messing en groef passen de delen vrijwel naadloos in elkaar. De vloeren kunnen zowel vast op de ondervloer als zwevend worden gelegd. Sommige soorten zijn al in de fabriek volledig afgewerkt, maar in de regel wordt het schuren en afwerken ter plaatse gedaan.

Lamelparket
Lamelparket bestaat uit een basislaag en een tussenlaag van bijvoorbeeld watervast multiplex, mdf of vuren latjes waarop een toplaag van hardhout wordt gelijmd. Lamelparket kan zowel in stroken als in tapis worden uitgevoerd. De delen zijn voorzien van messing en groef en kunnen daardoor blind genageld worden.

Onder- en tussenvloeren
Minstens zo belangrijk als het zichtbare uiterlijk van uw vloer is de onzichtbare onder- en tussenvloer. Ondervloeren zorgen voor meer isolatie en comfort voor zwevende vloeren. Een goede ondervloer begint met een vochtscherm. Hiervoor kan dampdichte folie worden gebruikt met daarop, voor nog betere isolatie, een zogenaamd niet vertakt PE-schuim. Met dit laatste materiaal kunnen ook kleine oneffenheden in de afwerkvloer worden opgevangen.Vochtscherm en PE-schuim zijn ook ineen verkrijgbaar. Dit materiaal verrot niet en is uitstekend bestand tegen schimmels en insecten waardoor alle eigenschappen langdurig behouden blijven. Bovenop deze bescherming komt dan uw tussenvloer. Tussenvloeren zijn in diverse diktes verkrijgbaar. Zij zorgen ondermeer voor reductie van het contactgeluid. Daardoor kunnen ook in appartementen zwevende vloeren gelegd worden zonder dat uw (onder)buren overlast van u hebben.

Vloerverwarming
Vloerverwarming onder een houten vloer lijkt niet direct voor de hand te liggen. Vroeger was het zelfs onmogelijk. Maar door nieuwe technieken is zon vloerverwarming onder parket wél mogelijk en kent zelfs veel voordelen. Hout isoleert van nature heel goed. Denk maar aan de houten klompen van vroeger of aan de houten vlonders die marktkooplieden op koude dagen gebruiken om op te staan. Omdat hout de warmte dus lang vasthoudt, kan er zuiniger worden gestookt. Vloerverwarming onder parket geeft bovendien aan de oppervlakte een bijzonder gelijkmatige temperatuur. De constructie vereist wel enige zorgvuldigheid. Zo mag de houten vloer pas veertien dagen nadat de vloerverwarming is aangelegd, worden aangebracht. In die twee weken moet de cementen afwerkvloer langzaam worden opgewarmd. Verder dient de luchtvochtigheid goed in de gaten te worden gehouden. Mensen krijgen in de winter wel eens gesprongen lippen. Datzelfde effect, in de vorm van opentrekkende naden, zie je op een parketvloer als de luchtvochtigheid niet in orde is. Maar als u die zorgvuldigheid in acht neemt, heeft u dan ook een vloer waarop het in alle opzichten goed toeven is.

Hardheid en duurzaamheid
Bij het uitzoeken van een houten vloer is het van belang om niet alleen te letten op de kleur en de structuur van het hout, maar vooral ook op de hardheid en duurzaamheid. De hardheid is bepalend voor de mate waarin het hout gevoelig is voor beschadigingen. Een stoelpoot zal sneller een afdruk achterlaten in zacht hout dan in een hardere houtsoort. De duurzaamheid heeft geen betrekking op het al dan niet snel slijten van de vloer, maar op de bestendigheid tegen schimmels. Vooral in relatief vochtige ruimten is dat belangrijk. De duurzaamheid wordt uitgedrukt in Romijnse cijfers waarbij I de hoogste duurzaamheid is en V de laagste. Overigens kan de duurzaamheid van hout aanzienlijk worden verbeterd met behulp van moderne impregneermiddelen en lakken.

Afwerking en onderhoud
Alvorens met de afwerklagen te beginnen wordt parket eerst mooi glad geschuurd. Voor de laatste schuurbeurt worden bij tapisvloeren eventuele gaatjes, naadjes en kieren opgevuld met voegenkit. Na het stofvrij maken wordt de gekozen afwerking aangebracht.

Vloeren in de lak
Eerst wordt een grondlak aangebracht om bepaalde in het hout aanwezige stoffen te neutraliseren. Daarna komt de eerste toplaag. Na droging wordt de vloer weer licht geschuurd, stofvrij gemaakt en voorzien van de laatste toplaag. Na 24 uur kan de vloer voorzichtig worden belopen. Ventileer de eerste week goed en ontzie de vloer een beetje tot hij helemaal is doorgehard. Daarna wordt een polish aangebracht. Als de vloer dof wordt of als er loopplekken verschijnen kunt u een nieuwe laag polish aanbrengen.

Vloeren in de olie
Als dit nog niet in de fabriek is gebeurd, wordt de vloer door de parketteur voorzien van een laag olie. Na circa 30 minuten wordt deze laag ingemasseerd en drooggewreven. Afhankelijk van de omstandigheden wordt deze handeling eventueel nog een keer herhaald. Hierna is de vloer gereed en kan na 2 tot 3 dagen drogen in gebruik worden genomen. Vooral in het begin dient u voorzichtig te zijn met vocht, omdat de olie nog geen vochtdichte laag vormt. Na zon 2 tot 3 weken is de vloer goed droog en volledig vochtbestendig. Bij normaal gebruik hoeft de vloer maar één keer per jaar te worden nageolied. Voor zon oliebeurt dient de vloer eerst goed te worden gereinigd. Uw parketzaak heeft daarvoor speciale reinigingsmiddelen in voorraad.

Vloeren in de was
Voor het parket in de was wordt gezet, moet de vloer eerst worden geïmpregneerd met olie. Na een halfuur droogtijd kan vervolgens de was worden aangebracht. Deze kan na ongeveer een uur drogen worden uitgewreven en geeft dan meteen een stevige onderlaag. Na 24 uur kan de vloer in gebruik worden genomen, maar na 2 dagen moet de was nog wel een keer goed worden uitgewreven. Dit gaat het beste met de borstels van een boenmachine. Na een maand gebruik moet de vloer opnieuw in de was worden gezet en vervolgens moet deze behandeling zon 2 keer per jaar, of als de vloer er dof gaat uitzien, worden herhaald. Bij de parketspecialist is een speciale reiniger verkrijgbaar voor het normale onderhoud. Zijn de oude waslagen na verloop van tijd echt vervuild, dan kan groot onderhoud gepleegd worden met behulp van een wasverwijderaar.

Uw houten vloer een beetje water geven
De lucht in onze huizen is, vooral in het stookseizoen, vaak veel te droog. Lusteloosheid, hoofd- en keelpijn en een droog huis kunnen daarvan het gevolg zijn. Ook planten en huisdieren voelen zich in een dergelijk klimaat niet echt behaaglijk. Evenmin als uw parketvloer. Het parket kan bij te droge lucht naden en scheuren gaan vertonen. Zorg daarom voor een relatieve luchtvochtigheid in uw kamer van zon 55-60%. Een goede luchtbevochtiger lost dit karweitje moeiteloos voor u op.

Laminaat: sfeervol en erg handig
Als er één vloer is die de laatste jaren snel aan populariteit heeft gewonnen, dan is het wel de laminaatvloer. Of u nu een oud grachtenpand heeft, een modern nieuwbouwhuis of een zéér zakelijk kantoor, met laminaat kunt u overal goed uit de voeten. Dat komt onder meer omdat laminaat een zeer hoge kras- en slijtweerstand heeft en bestand is tegen licht, chemicaliën, hoge hakken en sigaretten. Daarnaast is laminaat verkrijgbaar in talloze dessins en kleuren. Van eiken, vuren en beuken, tot marmer, graniet en kleuren als lavendel, koraal en ijsblauw. Bovendien zijn panelen van verschillende kleuren en verschillende groottes makkelijk te combineren, zodat iedere laminaatvloer een persoonlijk tintje krijgt. Door de degelijkheid en veelzijdigheid past laminaat in elke ruimte: van woon-, werk-, en slaapkamer, tot druk kantoor of dokterspraktijk. Alleen een erg vochtige ruimte, zoals de badkamer, is niet geschikt.

Een voordeel van laminaat is verder dat het in vergelijking met bijvoorbeeld parket, natuursteen of tapijt redelijk goedkoop is. Bovendien is het leggen van de vloer aan iedere beetje handige doe-het-zelver al toevertrouwd. De panelen zijn makkelijk te leggen: de tandzijde van het ene paneel schuift u in de groef van het andere paneel. Veel gereedschap is niet nodig. Met hamer, zaag, beitel, houten klosje, meetlat, potlood en waterbestendige lijm heeft u al het benodigde gereedschap om een laminaatvloer te leggen. Het tand- en groefsysteem geeft de vloer bovendien een perfecte stabiliteit.

Natuurlijke kurkvloer past overal
Kurk is een ideaal natuurlijk materiaal voor een prachtige harde en toch verende vloerbedekking. Dankzij de vele voordelen kan een kurken vloer werkelijk overal in het huis worden gelegd. Zelfs in natte ruimtes zoals de keuken, badkamer of toilet, mits de vloer goed is afgelakt.

Een kurkvloer wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Bij de kurkwinning wordt de eik niet geveld maar gepeld Met andere woorden: hij wordt slechts van zijn kurkbast verlost. Hierdoor gaat er geen eik verloren. Een gepelde kurkeik heeft na negen jaar een nieuwe kurkhuid en is dan weer rijp voor de oogst. Een schorslaag wordt na de oogst tot korrels gemalen. Deze worden vervolgens met harsen vermengd en onder hoge druk tot blokken geperst. Afhankelijk van de temperatuur waarbij wordt geperst, ontstaat de basiskleur van de kurk: licht, medium of donker. Hierna kunnen de kurkblokken nog in allerlei tinten worden gekleurd.

Voor een kurkvloer kunt u kiezen uit handige tegels of stijlvol kurkparket. De dikte van de tegels en het parket varieert van 3 tot 6 millimeter. Deuren inkorten zal dus nauwelijks aan de orde hoeven zijn! Kurktegels worden in de meeste gevallen op een ondergrond verlijmd. Kurkparket, dat daarentegen vaak zwevend wordt gelegd, kent een kurken onderlaag met daarop een slijtvaste vinyl toplaag. De toplaag zorgt ervoor dat de vloer nooit meer hoeft te worden geschuurd of gelakt. Onder invloed van zonlicht zal elke kurkvloer na verloop van tijd iets lichter, maar daarmee levendiger, van kleur worden. Kurkvloeren zijn leverbaar in honderden moderne tinten en dessins. Maar als uw keus daar niet bij zit, kunt u met behulp van stijlvolle sjabloons uw eigen kurkvloer creëren.

Bron: Vereniging Confortabel Wonen

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide