1697
Bruynzeel parket
Gepubliceerd: 01-10-2012 Laatste update: 28-04-2022

Bij parket denken we al snel aan het traditionele tapis parket. Maar er is natuurlijk ook modern lamelparket. Elke parketvloer is anders. Dat zit niet alleen in de houtsoort, de structuur en de kleur, maar ook in de wijze van leggen, de afwerking en het legpatroon.

Parket staat voor een duurzame, warme vloer. Er is een grote keus in houtsoorten, hardheden, legvarianten en afwerkingsmethoden. Het kleurenpalet is zeer omvangrijk. Lichtgetinte, blonde houtsoorten zoals white maple, essen en beuken roepen een kalme en serene sfeer op. Exotische houtsoorten zijn meer mysterieus: teak, jatoba, noten, merbau en het bijna zwarte wengé. Ook bamboe hoort in dat rijtje thuis. Moeilijk inschatten hoe dat alles er straks thuis uit komt te zien? Sommige parketspecialisten hebben ontwerpprogrammas waarmee ze verschillende typen parket in uw eigen kamer kunnen visualiseren. Het enige wat u nodig heeft, is een foto van de beoogde ruimte.

Tapis parket
De benaming tapis komt uit het Frans en betekent letterlijk tapijt. Tapis is opgebouwd uit smalle massief houten plankjes met breedtematen tot circa 16 cm. De plankjes vormen een lijnenspel van stroken of patronen, zoals blokken en het bekende visgraat. Na het leggen (verlijmen én spijkeren) worden de naadjes en gaatjes opgevuld met een papje van fijn houtzaagsel en lijm. Hierdoor ontstaat een praktisch naadloos, dun en supercompact geheel. Van werken - krimpen en uitzetten onder invloed van luchtvochtigheid - heeft tapis door zijn sterke opbouw weinig last. Overigens is het leggen van tapis én de afwerking daarvan een ambachtelijk karwei dat zeker een paar dagen in beslag neemt.

Patronen en motieven
Het kenmerk van een authentieke parketvloer is natuurlijk het werken met patronen en motieven. Visgraat parket met band en (dubbele) bies is ongetwijfeld de bekendste.

De populaire castle blocks vloer met blokkenpatroon bestaat uit massief hardhouten strookjes van standaard 8 mm dik. Hoogkant is een variant hierop en wordt, net als tapis, rechtstreeks op de ondervloer verlijmd. Hierdoor ontstaat een sterk en geluiddempend geheel. De massief houten strookjes hebben een maatverhouding van 23x8x160 mm. Maar het kan altijd ingewikkelder. Wat te denken van een stermotief in lichte en donkere houttinten?

Strokenparket
Kenmerkend voor dit parkettype zijn de 22 mm dikke hardhouten stroken, 6 tot 8 cm breed in verschillende lengtes. Dit type vloer is nog vaak te vinden in historische panden en wordt gerekend tot de meest authentieke details. Strokenparket gaat bij wijze van spreken geen jaren, maar eeuwen mee. Omdat de planken rondom zijn voorzien van messing en groef is deze vloer redelijk eenvoudig zelf te leggen. Traditioneel strokenparket rust meestal op een constructie van tengels of balken, maar kan ook heel goed rechtstreeks op een cementdekvloer worden geïnstalleerd.

Meerlaags lamelparket
Een moderne variant op het traditionele tapis parket is lamelparket. Dit type parket is gelaagd opgebouwd. Op een zelfdragende onderlaag van een goedkope houtsoort zijn kruiselings weer latjes verlijmd. De toplaag bepaalt het uiterlijk en bestaat meestal uit 5-8 mm dik hardhout. Voordeel van dit type vloer is dat de lamellen direct op een vlakke cementdekvloer (dus zonder spaanplaat tussenvloer) kunnen worden gelijmd, waardoor de opbouwhoogte gering is. Lamelparket wordt altijd legklaar en compleet geleverd. Dus inclusief afwerking met lak of olie. Lamellen met een kliksysteem kunnen heel goed zelf worden gelegd.

Waterproof parket
Hout in combinatie met water is toch vragen om moeilijkheden? Gelukkig zijn er houten vloeren die zich prima kunnen handhaven in een vochtige ruimte. Denk aan het bekende scheepsdek: teak met rubber voegnaden. Dankzij ontwikkelingen op het gebied van vernuftige laagconstructies wordt het zwellen tot een minimum beperkt. Daardoor zijn nu ook bepaalde hardhoutsoorten geschikt voor keuken of badkamer. Het is wel verstandig direct na de installatie een extra olie- of laklaag aan te brengen zodat ook de naden waterproof worden.

Isolatie en geluidsreductie
Om de vloer te isoleren van koude uit bijvoorbeeld de kruipruimte, maar ook om contactgeluiden naar de (onder)buren te verminderen, wordt er veelal een foamlaag tussen parket en ondervloer aangebracht. Een speciale variant is het zogenaamde kurkparket. Feitelijk lamelparket waarbij de houten strookjes verlijmd zijn op isolerende kurklagen. Een goede mix van het beste uit twee werelden.

Ondervloeren
Een parketvloer kan in principe op elke ondervloer worden aangebracht mits deze voldoende droog en egaal is. In de meeste gevallen is dit een cementdekvloer of anhydrietvloer. Ook een houten ondervloer leent zich uitstekend voor de combinatie met een parketvloer. Wel zal er een stabiele ondervloer nodig zijn. De meest geschikte ondervloer is voor iedere parketvloer en iedere woonsituatie weer anders. Er zijn ondervloeren verkrijgbaar met zowel geluidsreducerende als egaliserende en vochtwerende eigenschappen.

Plinten en profielen
Perfect parket staat of valt met de afwerking. De betere parketleveranciers hebben een gevarieerd assortiment randafwerkingsprofielen. Waaronder plinten met ingefreesde expansieruimte. Hierdoor heeft de parketvloer genoeg ruimte om zonder problemen uit te zetten onder invloed van wisselende luchtvochtigheid. Vooral van belang in brede kamers.

Reinigings- en onderhoudsmiddelen
Parket is mooi, maar gevoelig. Houd zand en vuil zo veel mogelijk buiten de deur en bevestig beschermviltjes onder het meubilair om krassen te voorkomen. Voor het specifieke onderhoud zijn er speciale reinigings- en onderhoudsmiddelen. Deze zijn nauwkeurig afgestemd op de afwerking waarvoor is gekozen: lak, was of olie. Afhankelijk van de mate van de belasting dient de vloer doorgaans om de paar jaar opnieuw behandeld te worden.

Bron: Uw Vloer

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide