Tapijt is al jaren een van de populairste soorten vloerbedekking. Het is warm en zacht en geluiddempend. Bovendien is het verkrijgbaar in een bijna oneindig scala aan kleuren met of zonder print. Tapijt is natuurlijk in zeer verschillende typen vezels zoals wol, katoen, sysal, kokos en synthetische materialen verkrijgbaar. Bestudeer bij de aanschaf de zogenaamde PIT-symbolen (Product Informatie Tapijt) nauwkeurig. Deze staan achter op de tapijtstalen en geven aan waarvoor het tapijt geschikt is en hoe het zich houdt.
Vloerbedekking wordt per strekkende meter verkocht, meestal met een breedte van 400 cm (kamerbreed). Meet de vloer nauwkeurig op en koop minimaal een halve meter meer dan u nodig denkt te hebben. Inkopen doet u beter te ruim dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kunt u overigens bij de meeste speciaalzaken en bouwmarkten met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren
Het benodigde gereedschap
- rolmaat
- stalen liniaal
- snijplank
- hobbymes met gewone mesjes en tapijtmesjes
- profielmal
- nadenroller
- nietpistool
- dubbelzijdige tape
- ondertapijt (vilt).
Voorbereiding
Als de vloer niet egaal is, ligt het tapijt niet strak. Dit leidt sneller tot slijtage. Het is hinderlijk bij het verplaatsen van meubels en het is bovendien een doorn in het oog! Een steenachtige vloer (beton, plavuizen) egaliseert u met behulp van egalisatiecement, een houten vloer met behulp van spaanplaat of multiplex (zie Vloer egaliseren). Voordat u het tapijt gaat leggen, komt er eerst een onderlaag van papier of vilt op de vloer. Door deze te leggen voorkomt u dat de vloerbedekking na verloop van tijd aan de vloer vastplakt. Snij deze onderlaag langs de plinten af met het hobbymes en zet het met enkele nietjes vast om verschuiven te voorkomen. Breng vervolgens langs de plinten een strook dubbelzijdig tape aan. De schutstrook (plakstrook) aan de bovenkant moet u nog niet verwijderen!
Aan het werk
Rol het tapijt uit over de vloer. Manoeuvreer het tapijt zodanig dat het strak tegen de langste rechte wand van de kamer ligt. Dit is belangrijk om tot een mooi resultaat te komen. Het tapijt moet aan de andere zijden van de kamer tegen de wand omhoog staan. Controleer steeds of het patroon van het tapijt recht ligt. Let er ook op dat de richting van de vezeltjes de juiste kant op wijst ten opzichte van de lichtinval. Maak vervolgens met hulp van de stalen liniaal en de snijplank insnijdingen voor nissen, schoorsteenmantels en dergelijke. Bij een nis laat u het tapijt na het insnijden weer terugvallen, bij een schoorsteenmantel vouwt u het tapijt om. Snij nu overal de overtollige randen grof af, zodat er een opstaande rand overblijft van ongeveer 5 centimeter voor het pas snijden.
Pas snijden
Sla de vloerbedekking bij uw startpunt (de langste rechte wand van de kamer) terug. Verwijder vervolgens de schutstrook van de tape en druk het tapijt stevig vast. Wrijf nu het hele tapijt over de vloer uit zodat er geen bobbels achterblijven. Duw het tapijt overal zo strak mogelijk tegen de plinten en snij de overtollige strook met een krom tapijtmesje af. Zorg dat de punt van het mesje de plint steeds raakt en houdt het mes onder een hoek van 45 graden. Trek terwijl u verder werkt steeds de schutstrook van de tape weg waar u bent geweest en duw het tapijt op zijn plaats. Tip: Met een profielmal kunt u exact de juiste vorm bepalen van de uitsnede voor bijvoorbeeld een verwarmingsbuis of een deurpost. Werk ook hier nauwkeurig met het mesje langs de rand.
Meerdere banen
Soms moet de vloerbedekking uit meerdere banen bestaan. Leg dan de banen met de naden strak tegen elkaar aan en trek een potloodstreep op de vloer ter hoogte van de naad. Let er op dat een eventueel patroon in het tapijt goed op elkaar aansluit! Plak vervolgens dubbelzijdig tape over de streep. Verwijder nu stukje bij beetje de schutstrook van de tape en plak de tapijtranden over de gehele lengte van de naad vast. Duw de naden stevig aan met behulp van een nadenroller. Nog een tip voordat u aan het werk gaat. Tapijtmesjes worden snel bot. Het is verstandig ze tussendoor regelmatig te vervangen, dat werkt een stuk sneller en prettiger! Goed gereedschap is het halve werk.
Bron: Cires