5807
Nieuwenhuizen natuursteen
Gepubliceerd: 25-10-2012 Laatste update: 28-04-2022

De trends in natuursteen verschuiven naar een natuurlijke, meer robuuste look. Fluwelig gezoet hardsteen en breukmaterialen als leisteen zijn razend populair. Bij de marmers gaat de aandacht uit naar bijzondere structuren. De kleuren gaan mee met dit ingetogen trendbeeld. Zwart is nog steeds een topper, net als zachte beiges. Daarnaast zien we veel middentinten als leverbruin en grijs, soms met een zweempje groen.

Natuursteen is ongeëvenaard veelzijdig. Alleen al de soorten: marmer, graniet, leisteen en kwartsiet, om er een paar te noemen. Maar ook wat betreft kleur, structuur en natuurlijk de afwerking: ruw, mat of glanzend.

Chique marmer
Marmer komt vooral voor in de tinten wit, grijs en roze. Veel anders gekleurde marmers zijn eigenlijk kalksteen, dat in een veel grotere bandbreedte leverbaar is. Door het marmer te polijsten zal de kleur dieper worden; ook verkrijgt het op deze manier haar beroemde glans. Nadeel is wel dat de vloer gevoeliger wordt voor krassen. Daarom valt in de meeste gevallen een gezoet (matglanzend) oppervlak te prefereren. In principe kan marmer overal worden toegepast. Houd wel rekening met het feit dat marmer slecht bestand is tegen zuren.

Keihard graniet
Een van de hardste steensoorten is graniet, in feite gestold magma dat via vulkanen is opgeweld uit de aardkern. Kenmerkend voor graniet is het gespikkelde karakter. Graniet kan ondanks zijn hardheid goed bewerkt worden: schuren, polijsten, opruwen of vlammen. Graniet is weinig poreus en ongevoelig voor zuren. Deze vloer is bijzonder robuust en bovendien vorstbestendig.

Veelzijdig kalksteen
Een okergekleurde vloer waarin kleine gefossiliseerde schelpjes en plantjes zitten: dat is typisch een kalksteenvloer. Er is een grote variatie. Egaal of juist bont gekleurd, wel of niet geaderd en in uiteenlopende structuurnuances. Kalksteen kan gepolijst (glanzend), gezoet (mat) en getrommeld (rustiek) worden afgewerkt. Net als marmer is kalksteen gevoelig voor zuren die de kalk oplossen.

Grillig travertin
Travertin is een speciale kalksteensoort en wordt vooral gewonnen in het Middellandse zeegebied. Miljoenen jaren geleden werd het gevormd uit kalkafzettingen in water. Kenmerkend zijn de zichtbare overblijfselen van planten en dieren die zich manifesteren door insluitsels (schelpen, fossielen) of kleine gaatjes in het oppervlak. Travertin heeft een wat poreus oppervlak en is meestal licht van kleur.

Nostalgisch hardsteen
Hardsteen is een zeer compacte kalksteen, verkrijgbaar in attractieve kleurschakeringen: lichtblauw, grijs, donkergrijs en antraciet. Ook deze steensoort is kalkhoudend, met ingesloten fossielen. De steen uit België heeft een speels, doch gelijkmatig uiterlijk. Ierse hardsteen lijkt er sterk op. Hardsteen uit Vietnam en China heeft een (sterk) afwijkend uiterlijk. De eigenschappen zijn vergelijkbaar, maar de steen is lager geprijsd.

Splijtsteen
Leisteen en kwartsiet behoren tot de zogenaamde splijtsteen. Ze hebben hun ruwe, gelaagde uiterlijk met elkaar gemeen. Beiden worden als platen uit de rotswand gekloofd en vervolgens gespleten volgens natuurlijke breukvlakken. In de fifties en sixties was leisteen een absolute topper! Vandaag de dag zien we de flagstone opnieuw opduiken, vooral in hippe retro interieurs. Leisteen varieert in kleur van groen en grijs tot zwart. Kwartsiet is lichter gekleurd: rood, crème of geelachtig. Sommige soorten hebben een metaalachtige schittering, te danken aan hun kwarts- en micadeeltjes.

Terrazzo
In oude huizen liggen soms nog prachtige terrazzo vloeren. Ook wel granito genoemd. De basis bestaat uit gebroken graniet en marmerkorrels, gebonden met cement. Na het slijpen en polijsten ontstaat een glanzend oppervlak. De kleuren en structuren van terrazzo kunt u in grote mate zelf bepalen. Door diverse kleuren marmerkorrels en zelfs glas te mengen, kan een uniek kleurmengsel worden gemaakt. Van zeer modern tot monumentaal.

Bescherming en onderhoud
Natuursteen wordt vrijwel standaard voorzien van een impregneer, soms nog gevolgd door een beschermende coating. Kalkhoudende natuursteensoorten kunnen gekristalliseerd worden. Een chemische verbinding reageert dan met de kalk en vormt een keiharde, zachtglanzende toplaag. Marmer kan eventueel worden nabehandeld met een beetje marmerwas.

Er zijn middelen met een tijdelijke en een permanente werking.

Impregneer wordt eenmalig opgebracht en dringt door in de poriën van het natuursteen. Het beschermt langdurig tegen vuil, vlekken en de indringing van vocht. Impregneer heeft weinig negatieve invloed op de stroefheid en verdiept de steenkleur.

Coatings leggen als het ware een filmpje over het natuursteen. Dit laagje slijt er langzaam af, net als parketlak. Coatings zijn leverbaar in mat- en hoogglans en geven een hoge bescherming tegen vuil, vlekken en de indringing van vocht. Afhankelijk van de oppervlaktebewerking kan een coating de vloer bovendien ruwer of juist gladder maken.

Was is er zowel in een matte als hoogglans optiek. Gebruik het niet te vaak, omdat zich dan op weinig belopen plaatsten een dikke laag kan vormen. Als er nog voldoende product aanwezig is, kan de glans door opwrijven worden hersteld.

Bron: Uw Vloer

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide