Met zorg heb je je vloer uitgezocht en deze wordt ongemerkt héél veel gebruikt. Gebruiken klinkt in het kader van vloeren wellicht een beetje gek, maar toch is het zo; Een vloer is gemaakt om erover heen te lopen. Van tapijt tot laminaat, allemaal zijn eigen charme maar óók zijn eigen ongemakken. De één wordt sneller vies dan de ander, maar ze zullen allemaal vroeg of laat gereinigd moeten worden. Wij leggen je uit hoe.
Om te beginnen eerst een klassieker, tapijt. Van hoogpolig tot harde bamboe varianten, je ziet ze nog steeds veel voorbijkomen. Zeker in een slaapkamer kan dit heerlijk warm aan de voeten zijn. Het nadeel is wel dat het echte stofvangers zijn, wij raden je dan ook aan deze echt zeer regelmatig schoon te maken. Dit doe je eenvoudig met een stofzuiger voorzien van de juiste borstel.
Zachte vloeren
Mocht je op vlekken stuiten, dan raden wij je aan goed te kijken wat voor soort vlek het betreft. We kennen wellicht allemaal wel het rode wijn/witte wijn trucje. Maar of het echt werkt? Bij modder kan het bijvoorbeeld lonen om het eerst op te laten drogen alvorens in de vlek te gaan wrijven. Hierbij geldt; Google is je beste vriend. Daar staan veel tips en adviezen over het aanpakken van vlekken.
Harde vloeren
Dan aangekomen bij de harde vloeren, te beginnen bij de houten varianten. We zien hier vaak parket en laminaat terugkomen. Wat betreft het reinigen is het goed om te weten of je met echt of ‘nep’hout te maken hebt. Vooral bij de echte houten vloeren is het aan te raden deze met zorg te behandelen, het is immers een natuurproduct wat vocht kan opnemen. Daarom volstaat water met zeer milde zeep óf investeer in een specifiek schoonmaakmiddel. Vergeet daarnaast niet om de vloer geregeld in de olie te zetten, dit geeft ook een extra laagje tegen vuil.
Laminaat, tegels en de hippe betonlook zijn daarentegen minder gevoelig. Ze nemen (bijna) geen vocht op en zijn goed af te nemen met reguliere vloerreinigers. We zeggen met opzet bijna, want een natuursteen kan zeker wel vlekken in zich opnemen. Verwijder deze dan ook zo snel mogelijk wanneer je geknoeid hebt. Vermijd in alle gevallen zure producten zoals azijn, citroen en ammonia. Ga voor een milde variant zoals reguliere allesreiniger. Nog beter is om voor specifiek schoonmaakmiddel voor vloeren te gaan, deze zijn weer niet zo ‘zeepig’ dat het eventueel glad wordt. Een glijer maken wil je niet!
Als laatste advies geven we je mee dat het ook goed is om bij de aanschaf van een vloer al op het onderhoud en schoonmaak aspect te letten. Het kopen en (laten) leggen van een vloer doe je vaak voor jaren, zonde om dit door je poetsdrift te laten verpesten. We hopen dat we je een beetje op weg hebben geholpen, de vloer is aan jou!